Selecteer een pagina

Ga direct naar wat kan je bloedsuiker verhogen of verlagen?

Diabetes 2 omkeren, medicatie afbouwen en bloedsuikers

Steeds meer mensen met diabetes type 2 kunnen stoppen met insuline en pillen doordat ze anders gaan eten. Misschien wil jij dat ook wel, maar wil je eerst weten hoe dat gaat. Of wat je kunt verwachten. Misschien heb je vragen, zoals: Gaat mijn bloedsuiker in een rechte lijn naar beneden? Kan ik eerst gewoon mijn insuline of pillen blijven gebruiken? Hoe lang gaat het duren?

Laten we beginnen met de vraag hoe en waarom koolhydraatarm/keto eigenlijk werkt om diabetes 2 om te keren. Het antwoord is gemakkelijker dan je misschien denkt. Als je minder koolhydraten gaat eten, dan komt er geen extra suiker in je bloed. Je bloedsuikers verhogen dus niet en je hebt geen medicatie nodig om de suikers uit je bloed te halen. Zo eenvoudig is het!

DIT DOET EEN ‘NORMAAL’ ONTBIJT : Normaal eet je bijvoorbeeld twee boterhammen, eentje met kaas en eentje met hagelslag. Daarbij eet je misschien nog een appel of een banaan en drink je een glas sinaasappelsap of melk. Je bloedsuiker stijgt daardoor behoorlijk, want er zitten veel koolhydraten in deze maaltijd en koolhydraten worden omgezet in suiker. Dit komt in je bloed. Omdat iemand met diabetes type 2 die suiker niet goed zelf uit het bloed kan halen, is medicatie nodig die helpt de suiker op te ruimen.

EN DIT DOET EEN KOOLHYDRAATARM ONTBIJT: Stel je eet drie gebakken eieren met spek, een tomaatje en je drinkt een kop thee. Of je eet een bakje volle Griekse yoghurt met wat pitten en zaden en een paar aardbeien. Zo’n ontbijtje bevat weinig koolhydraten en er komt DAARDOOR vrijwel geen extra suiker in je bloed. Insuline of bloedsuikerverlagende medicatie is dus niet nodig! Je bloedsuikers blijven laag.

Dus deze aanpak verlaagt vanaf dag één je bloedsuikers?

Inderdaad. Bijna te mooi om waar te zijn. Dat dacht Marcel ook nadat hij was gestopt met insuline: “Het is toch bijna niet te bevatten. Je ziet je ochtendwaardes zakken naar 5 of 6 en je denkt, hè klopt dit wel? In het begin heb ik vaak opnieuw gemeten, omdat ik dacht dat er iets met de meting niet goed was gegaan!“ Lees hier het verhaal van Marcel

Wanneer moet je starten met medicatie afbouwen?

Vanaf dag één moet je starten met afbouwen en stoppen van insuline en bloedsuikerverlagende pillen. Want als je geen koolhydraten eet, dalen je bloedsuikers direct. Gebruik je dan te veel medicatie om suiker uit je bloed te halen, dan loop je grote kans op een hypo. Je hebt maar één slechte hypo nodig om in coma te raken. Maak dus vóór je start een plan met je behandelaar, zorg dat je bent voorbereid. Maak duidelijk dat je een strikt koolhydraatarme/keto aanpak gaat volgen met maximaal 25 gram koolhydraten per dag, dat is belangrijke informatie.

Hoe snel moet je insuline en andere medicatie afbouwen?

Diabetesverpleegkundigen die veel ervaring hebben met een strikt koolhydraatarme/keto aanpak, bouwen de medicatie actief en snel af. Insuline en bloedsuikerverlagende pillen halveren (of stoppen) ze meestal al de eerste dag en in de dagen daarna kan de medicatie verder worden afgebouwd. Afbouwen is specifiek gericht op het voorkomen van hypo’s en de focus ligt niet op normaalwaardes, maar daarboven.

Zij accepteren bloedsuikers van 16 mmol/L (niet nuchter, deze waarde is niet betrouwbaar) gedurende 6 maanden. Door op deze manier af te bouwen, kan het lichaam snel starten met het loslaten van alle opgeslagen suiker. Door snel met medicatie te stoppen, kan het lichaam weer wat insulinesensitiever worden. DEMEDICALISERINGSADVIEZEN VOOR PROFESSIONALS ZIJN HIER TE VINDEN  (wijs je behandelaar hier eventueel op).

Hoe snel dalen je gemiddelde bloedsuikers?

Hoe sneller je stopt met het gebruiken van bloedsuikerverlagende medicatie (pillen en insuline), hoe sneller je de diabetes om kunt keren.  Je begint dan ook aan het definitief opruimen van de suikers. Je valt af. Je merkt al snel dat bloedsuikers lager worden, en zolang je koolhydraatarm/keto blijft eten, gaan ze steeds verder omlaag, tot ze uiteindelijk laag en stabiel zijn. Je Hb1Ac verbetert al snel aanzienlijk. 
Metformine kan zonder problemen nog een poos worden doorgebruikt. Dat ondersteunt het proces ook.

Schommelende nuchtere waardes

Vooral de nuchtere waardes kunnen de eerste maanden nog flink blijven schommelen, dat is normaal.  Dit heeft te maken met de opgeslagen suiker in je lever die nu vrij kan komen. Dat gebeurt vooral in de nacht. Die suiker uit je lever kan de bloedsuikers weer wat verhogen. Toch is het beter om, ook als je bloedsuikers weer wat hoger zijn, niet weer te starten met (meer) bloedsuikerverlagende medicatie. Want die medicatie duwt de vrijgekomen suiker weer terug in de cellen. Dat schiet niet op. Dan houd je het probleem in stand.

Wij zien regelmatig nuchtere bloedsuikers tussen de 10 en 16 mmol/L. En dat is helemaal niet erg! Schommelingen komen niet altijd door het eten, onderaan de pagina vind je andere mogelijke oorzaken van (tijdelijke) schommelingen. Belangrijk: Vertrouw op je lijf en op het proces! Uiteindelijk worden je bloedsuikers weer lager! 

Harriët Verkoelen, diabetesverpleegkundige: “Ik raad altijd aan om insuline actief af te bouwen. Insuline moet omlaag, ook al gaan de waardes wat omhoog.” In haar boek ‘Diabetes overwinnen’ geeft Harriët een voorbeeld van een vrouw bij wie met name de nuchtere bloedsuikers flink stijgen; de eerste maanden tot wel 16 mmol/L.

Gelukkig heeft deze mevrouw geduld en gaat ze door! Harriët: “Hopelijk heeft haar behandelaar ook dit geduld en accepteert haar behandelaar dat de bloedsuikers tijdelijk hoger zijn.” Lees ook: ‘Diabetes overwinnen’ door Harriët Verkoelen.

Waarom gaat het afbouwen van medicatie bij sommige mensen heel langzaam?

Veel diabetesverpleegkundigen zijn nog niet zo bekend met het omkeren van diabetes 2 met een strikt koolhydraatarme aanpak. Ze gaan uit van een lichte koolhydraatbeperking en niet van een strikte koolhydraatbeperking. Ze stellen zich afwachtend op. Ze bouwen de medicatie passief en heel langzaam af en passen de medicatie pas aan als de bloedsuikerwaardes weer rond normaal zijn.

Deze manier van afbouwen is niet alleen onverstandig, het is levensgevaarlijk want de kans op een hypo is groot! Bovendien duurt het hele proces ook nog eens veel langer en ook het afvallen gaat veel trager. We zien dat mensen soms de moed verliezen en toch weer in de koolhydratenvalkuil trappen. Ze gaan smokkelen of stoppen zelfs helemaal. De juiste begeleiding bij het afbouwen is dus enorm belangrijk.

Ons advies

In de praktijk zien we veel betere resultaten bij diabetesverpleegkundigen die snel en actief afbouwen: hun patiënten hebben uiteindelijk sneller weer normale bloedsuikers. Er is veel minder gevaar op hypo’s, het is dus ook veiliger! Wil jij ook sneller en actief de medicatie afbouwen, vraag hier dan om. Het is natuurlijk wel héél erg belangrijk dat jij vasthoudt aan je nieuwe manier van eten. Elke dag! 

Hoe lang duurt het voordat je uiteindelijk weer normale bloedsuikers hebt?

Je bloedsuikers zullen in de loop van de weken steeds verder dalen als je je houdt aan je nieuwe menu. Je zult ook al snel merken dat je weer meer energie krijgt, minder hongerig bent en dat je kilo’s kwijtraakt. Maar voordat je diabetes type 2 echt hebt omgekeerd, dus voordat je bloedsuikers weer helemaal normaal zijn, kan het maanden duren. Drie tot zes maanden is heel normaal, soms langer zelfs.

Het is belangrijk om geduld te hebben! Ga er niet vanuit dat je bloedsuikers nu in één dalende lijn naar beneden gaan. Nadat je bent gestart met het afbouwen van medicatie zul je zien dat je bloedsuikers lager worden maar ook gaan schommelen. Er zullen dagen zijn dat je weer wat hoger zit. Vooral je nuchtere waardes kunnen soms tijdelijk oplopen.

Voorwaarde is uiteraard wel dat je je aan het menu houdt! Smokkelen of regelmatig terugvallen is geen optie als je diabetes 2 wilt omkeren.

Wat moet je doen als je bloedsuikers weer wat verhogen?

Je hoeft niets te doen. Het is heel normaal en gebeurt bij vrijwel iedereen die bezig is met diabetes 2 omkeren. Een periode van weken of zelfs maanden hogere bloedsuikers is niet acuut gevaarlijk. Maar hoe werkt dat dan? 

Waar komen die tijdelijke hogere bloedsuikers vandaan? Zie je lijf even als een emmertje: door jaren te veel koolhydraten (= suiker) gegeten te hebben zit jouw emmertje vol met suiker. Als je veel minder koolhydraten gaat eten, komt er geen nieuwe suiker meer bij! Maar je lijf zit nog met al die suiker en gaat dat opruimen. Het emmertje wordt geleegd. Alle opgeslagen suiker wordt in de loop van de weken/maanden opgeruimd uit je lijf en komt terecht in je bloed. Hierdoor kunnen je bloedsuikers tijdelijk toch weer hoger worden. Vooral in de ochtend!

Waarom gaat je lijf pas opruimen nadat je bent gestopt met insuline en pillen? Insuline en bloedsuikerverlagende pillen houden het opruimen tegen. Ze zorgen er namelijk voor dat suiker uit je bloed juist wordt opgeslagen in je emmertje en dat stopt ook direct het opruimen. 

De tijdelijk hogere bloedsuikers komen dus niet door het eten! Ze komen uit je lijf, dat de oude suikers opruimt. En als deze niet opgeruimd worden, kan de diabetes type 2 niet omkeren.

Angelique: “Toen ik stopte met de medicatie zaten de waardes al snel tussen 5 en 6.5 en voelde ik me top! Maar toen begonnen mijn waardes toch weer te stijgen tot wel 9.5. Ik wist van mijn diabetescoach dat dat kon gebeuren en ik hield vol! Nu na 4 maanden, zijn mijn waardes vrijwel normaal!”

Angelique spoot 4 keer per dag insuline en is nu medicatievrij.

WAARDOOR KUNNEN JE BLOEDSUIKSERS VERHOGEN OF VERLAGEN?
Waardoor kunnen je bloedsuiker VERHOGEN?

VOEDING
Wat je eet en wanneer je eet, heeft invloed op je bloedsuiker. Merk jij dat je hogere bloedsuikers krijgt? Ga dan eerst na of je menu misschien stiekeme koolhydraten bevat. Hou er hierbij ook rekening mee dat sommige zoetstoffen (bijvoorbeeld maltitol) invloed hebben op je bloedsuiker!

Daarnaast kun je de koolhydraten die je eet het best combineren met vetten. Honderd gram aardbeien zonder vetten zorgt voor een hogere bloedsuiker dan wanneer je deze honderd gram zou combineren met bijvoorbeeld slagroom (wat het ook nog eens veel lekkerder maakt!). Combineer dus altijd je koolhydraten met vetten!

BEWEGING
Bewegen is gezond, maar soms kan dit ervoor zorgen dat je bloedsuikers hoger worden. Dit geldt vooral voor krachttraining en HITT. Het meten van bloedsuiker na het sporten is daarom geen goed idee! Het geeft namelijk geen goed beeld. Meet je toch je bloedsuiker na het sporten en is deze plotseling hoger, maak je dan vooral geen zorgen! Uiteindelijk maakt sporten je gevoeliger voor insuline: ook al stijgt je bloedsuiker tijdelijk, op lange termijn werkt het juist bloedsuikerverlagend.

MEDICATIE
Het kan zijn dat je medicatie gebruikt die je bloedsuiker verhoogt. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld corticosteroïden (ook als zalf of spray!), en bijvoorbeeld ook aan plastabletten en zelfs cholesterolverlagers. Kijk in de bijsluiter van jouw medicatie of op internet om te controleren of jouw medicatie kan zorgen voor een hogere bloedsuiker.

LICHAMELIJKE STRESS
Ziek zijn, een wondje hebben, verbrand zijn, het hebben van een allergie… Maar ook weinig slaap of uitdroging (door warm weer, de sauna, of bijvoorbeeld plastabletten) kunnen je bloedsuiker verhogen. Meet jij plotseling hogere bloedsuikers? Ga dan na of één van bovenstaande dingen voor jou kunnen gelden!

MENTALE STRESS
Iedereen heeft wel een beeld bij mentale stress: je voelt je gespannen of gejaagd. Maar ook als je gelukkig bent kan je mentale stress hebben. Bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat en spullen in moet pakken, of een feestje aan het organiseren bent. Of als je pijn hebt, of zorgen. Al deze vormen van mentale stress kunnen je bloedsuiker verhogen. Hou daar rekening mee!

Waardoor kan je bloedsuiker VERLAGEN

VOEDING
Het minderen van koolhydraten heeft direct invloed op je bloedsuikers; ze verlagen direct. Daarnaast heeft ook de frequentie van het eten invloed op je
bloedsuiker. Minder vaak eten zorgt voor minder hoge bloedsuikers. Je lijf heeft namelijk de tijd om de bloedsuikers te gebruiken zonder dat ze continu aangevuld worden. Het niet eten van tussendoortjes en, als je daar aan toe bent, deelvasten, kunnen ervoor zorgen dat je bloedsuikers dalen.

Ook zorgt eten na acht uur ’s avonds ervoor dat je lijf in de war raakt. Dit kan leiden tot hogere bloedsuikers. Het is dus beter voor je bloedsuikers en je gezondheid om niet meer na acht uur ’s avonds te eten.

BEWEGING
Duursporten (wandelen, fietsen, zwemmen) hebben een bloedsuikerverlagend effect. Dit merk je vaak al kort nadat je bewogen hebt.
Ook andere sporten, bijvoorbeeld krachttraining en HITT, kunnen je gevoeliger maken voor insuline. Dit merk je echter niet op korte termijn. Je bloedsuiker kan zelfs wat verhogen na het sporten op korte termijn. Op langere termijn zul je wel merken dat je gevoeliger wordt voor insuline. Er is dus geen reden om deze sporten niet uit te oefenen!

MEDICATIE
We waarschuwen uitgebreid voor bloedsuikerverlagende medicatie (tabletten en spuiten) als je volgens de koolhydraatarme/keto aanpak eet. Deze medicatie zorgt namelijk voor een lagere bloedsuiker. Uiteindelijk kan dit leiden tot een levensgevaarlijke hypo. Maak dus altijd een plan met je behandelaar als je bloedsuikerverlagende medicatie gebruikt. Doe dit vóórdat je begint met de koolhydraatarme/keto aanpak.

 

Hoge NUCHTERE bloedsuikers

Het Dageraadfenomeen/Dawn syndroom kan zorgen voor hoge nuchtere bloedsuikers. Daar schreven we eerder al meer over. Merk jij vooral hoge bloedsuikers in de ochtend? Lees dan even dit artikel.

 

CONTROLEER je bloedsuikerapparatuur regelmatig

Het is belangrijk om regelmatig te controleren of jouw bloedsuikermeter nog goed werkt. Dit doe je door je apparaat te ijken. Als je dit niet met enige regelmaat doet, kan je een foute uitslag krijgen. Deze uitslag kan te hoog en te laag zijn. Vaak kan je online zelf ijkvloeistof kopen om je apparaatje te ijken.

 

 

Start nooit met koolhydraatarm eten als je geen afbouwplan hebt!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen! Maak altijd eerst een ‘afbouwplan’. Je kunt niet starten met deze aanpak zonder je medicatie drastisch te minderen. Misschien zegt je praktijkondersteuner dat je eerst maar eens moet starten en over een paar weken kan langskomen, maar ga daar niet mee akkoord. Dat is namelijk een levensgevaarlijk advies!

Diabetesverpleegkundige Diny benadrukt dat ook; je kunt alleen starten als je direct snel je insuline en pillen (zoals Gliclazide) afbouwt: “Ik bouw insuline en medicatie die de insulineproductie bevordert het liefst wat sneller af om hypo’s te voorkomen. Hypo’s zijn acuut gevaarlijk, en hogere waarden kunnen kortdurend niet veel kwaad.”

SLIK JE METFORMINE? Dit is geen bloedsuikerverlager en deze kun je rustig door blijven slikken als je start. Je kunt metformine in de loop van de tijd gaan afbouwen, maar dat heeft geen haast.

 

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? 
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen