Selecteer een pagina

Ga direct naar wat kan je bloedsuiker verhogen of verlagen?

Diabetes 2 omkeren, medicatie afbouwen en bloedsuikers

Steeds meer mensen met diabetes type 2 kunnen stoppen met insuline en pillen doordat ze anders gaan eten. Misschien wil jij dat ook wel, maar wil je eerst weten hoe dat gaat. Of wat je kunt verwachten. Misschien heb je vragen, zoals: Gaat mijn bloedsuiker in een rechte lijn naar beneden? Kan ik eerst gewoon mijn insuline of pillen blijven gebruiken? Hoe lang gaat het duren?

Laten we beginnen met de vraag hoe en waarom koolhydraatarm/keto eigenlijk werkt om diabetes 2 om te keren. Het antwoord is gemakkelijker dan je misschien denkt. Als je minder koolhydraten gaat eten, dan komt er geen extra suiker in je bloed. Je bloedsuikers verhogen dus niet en je hebt geen medicatie nodig om de suikers uit je bloed te halen. Zo eenvoudig is het!

DIT DOET EEN ‘NORMAAL’ ONTBIJT : Normaal eet je bijvoorbeeld twee boterhammen, eentje met kaas en eentje met hagelslag. Daarbij eet je misschien nog een appel of een banaan en drink je een glas sinaasappelsap of melk. Je bloedsuiker stijgt daardoor behoorlijk, want er zitten veel koolhydraten in deze maaltijd en koolhydraten worden omgezet in suiker. Dit komt in je bloed. Omdat iemand met diabetes type 2 die suiker niet goed zelf uit het bloed kan halen, is medicatie nodig die helpt de suiker op te ruimen.

EN DIT DOET EEN KOOLHYDRAATARM ONTBIJT: Stel je eet drie gebakken eieren met spek, een tomaatje en je drinkt een kop thee. Of je eet een bakje volle Griekse yoghurt met wat pitten en zaden en een paar aardbeien. Zo’n ontbijtje bevat weinig koolhydraten en er komt DAARDOOR vrijwel geen extra suiker in je bloed. Insuline of bloedsuikerverlagende medicatie is dus niet nodig! Je bloedsuikers blijven laag.

Dus deze aanpak verlaagt vanaf dag één je bloedsuikers?

Inderdaad. Bijna te mooi om waar te zijn. Dat dacht Marcel ook nadat hij was gestopt met insuline: “Het is toch bijna niet te bevatten. Je ziet je ochtendwaardes zakken naar 5 of 6 en je denkt, hè klopt dit wel? In het begin heb ik vaak opnieuw gemeten, omdat ik dacht dat er iets met de meting niet goed was gegaan!“ Lees hier het verhaal van Marcel

Wanneer moet je starten met medicatie afbouwen?

Vanaf dag één moet je starten met afbouwen en stoppen van insuline en bloedsuikerverlagende pillen. Want als je geen koolhydraten eet, dalen je bloedsuikers direct. Gebruik je dan te veel medicatie om suiker uit je bloed te halen, dan loop je grote kans op een hypo. Je hebt maar één slechte hypo nodig om in coma te raken. Maak dus vóór je start een plan met je behandelaar, zorg dat je bent voorbereid. Maak duidelijk dat je een strikt koolhydraatarme/keto aanpak gaat volgen met maximaal 25 gram koolhydraten per dag, dat is belangrijke informatie.

Hoe snel moet je insuline en andere medicatie afbouwen?

Diabetesverpleegkundigen die veel ervaring hebben met een strikt koolhydraatarme/keto aanpak, bouwen de medicatie actief en snel af. Insuline en bloedsuikerverlagende pillen halveren (of stoppen) ze meestal al de eerste dag en in de dagen daarna kan de medicatie verder worden afgebouwd. Afbouwen is specifiek gericht op het voorkomen van hypo’s en de focus ligt niet op normaalwaardes, maar daarboven.

Zij accepteren bloedsuikers van 16 mmol/L (niet nuchter, deze waarde is niet betrouwbaar) gedurende 6 maanden. Door op deze manier af te bouwen, kan het lichaam snel starten met het loslaten van alle opgeslagen suiker. Door snel met medicatie te stoppen, kan het lichaam weer wat insulinesensitiever worden. DEMEDICALISERINGSADVIEZEN VOOR PROFESSIONALS ZIJN HIER TE VINDEN  (wijs je behandelaar hier eventueel op).

Hoe snel dalen je gemiddelde bloedsuikers?

Hoe sneller je stopt met het gebruiken van bloedsuikerverlagende medicatie (pillen en insuline), hoe sneller je de diabetes om kunt keren.  Je begint dan ook aan het definitief opruimen van de suikers. Je valt af. Je merkt al snel dat bloedsuikers lager worden, en zolang je koolhydraatarm/keto blijft eten, gaan ze steeds verder omlaag, tot ze uiteindelijk laag en stabiel zijn. Je Hb1Ac verbetert al snel aanzienlijk. 
Metformine kan zonder problemen nog een poos worden doorgebruikt. Dat ondersteunt het proces ook.

Schommelende nuchtere waardes

Vooral de nuchtere waardes kunnen de eerste maanden nog flink blijven schommelen, dat is normaal.  Dit heeft te maken met de opgeslagen suiker in je lever die nu vrij kan komen. Dat gebeurt vooral in de nacht. Die suiker uit je lever kan de bloedsuikers weer wat verhogen. Toch is het beter om, ook als je bloedsuikers weer wat hoger zijn, niet weer te starten met (meer) bloedsuikerverlagende medicatie. Want die medicatie duwt de vrijgekomen suiker weer terug in de cellen. Dat schiet niet op. Dan houd je het probleem in stand.

Wij zien regelmatig nuchtere bloedsuikers tussen de 10 en 16 mmol/L. En dat is helemaal niet erg! Schommelingen komen niet altijd door het eten, onderaan de pagina vind je andere mogelijke oorzaken van (tijdelijke) schommelingen. Belangrijk: Vertrouw op je lijf en op het proces! Uiteindelijk worden je bloedsuikers weer lager! 

Harriët Verkoelen, diabetesverpleegkundige: “Ik raad altijd aan om insuline actief af te bouwen. Insuline moet omlaag, ook al gaan de waardes wat omhoog.” In haar boek ‘Diabetes overwinnen’ geeft Harriët een voorbeeld van een vrouw bij wie met name de nuchtere bloedsuikers flink stijgen; de eerste maanden tot wel 16 mmol/L.

Gelukkig heeft deze mevrouw geduld en gaat ze door! Harriët: “Hopelijk heeft haar behandelaar ook dit geduld en accepteert haar behandelaar dat de bloedsuikers tijdelijk hoger zijn.” Lees ook: ‘Diabetes overwinnen’ door Harriët Verkoelen.

Waarom gaat het afbouwen van medicatie bij sommige mensen heel langzaam?

Veel diabetesverpleegkundigen zijn nog niet zo bekend met het omkeren van diabetes 2 met een strikt koolhydraatarme aanpak. Ze gaan uit van een lichte koolhydraatbeperking en niet van een strikte koolhydraatbeperking. Ze stellen zich afwachtend op. Ze bouwen de medicatie passief en heel langzaam af en passen de medicatie pas aan als de bloedsuikerwaardes weer rond normaal zijn.

Deze manier van afbouwen is niet alleen onverstandig, het is levensgevaarlijk want de kans op een hypo is groot! Bovendien duurt het hele proces ook nog eens veel langer en ook het afvallen gaat veel trager. We zien dat mensen soms de moed verliezen en toch weer in de koolhydratenvalkuil trappen. Ze gaan smokkelen of stoppen zelfs helemaal. De juiste begeleiding bij het afbouwen is dus enorm belangrijk.

Ons advies

In de praktijk zien we veel betere resultaten bij diabetesverpleegkundigen die snel en actief afbouwen: hun patiënten hebben uiteindelijk sneller weer normale bloedsuikers. Er is veel minder gevaar op hypo’s, het is dus ook veiliger! Wil jij ook sneller en actief de medicatie afbouwen, vraag hier dan om. Het is natuurlijk wel héél erg belangrijk dat jij vasthoudt aan je nieuwe manier van eten. Elke dag! 

Hoe lang duurt het voordat je uiteindelijk weer normale bloedsuikers hebt?

Je bloedsuikers zullen in de loop van de weken steeds verder dalen als je je houdt aan je nieuwe menu. Je zult ook al snel merken dat je weer meer energie krijgt, minder hongerig bent en dat je kilo’s kwijtraakt. Maar voordat je diabetes type 2 echt hebt omgekeerd, dus voordat je bloedsuikers weer helemaal normaal zijn, kan het maanden duren. Drie tot zes maanden is heel normaal, soms langer zelfs.

Het is belangrijk om geduld te hebben! Ga er niet vanuit dat je bloedsuikers nu in één dalende lijn naar beneden gaan. Nadat je bent gestart met het afbouwen van medicatie zul je zien dat je bloedsuikers lager worden maar ook gaan schommelen. Er zullen dagen zijn dat je weer wat hoger zit. Vooral je nuchtere waardes kunnen soms tijdelijk oplopen.

Voorwaarde is uiteraard wel dat je je aan het menu houdt! Smokkelen of regelmatig terugvallen is geen optie als je diabetes 2 wilt omkeren.

Wat moet je doen als je bloedsuikers weer wat verhogen?

Je hoeft niets te doen. Het is heel normaal en gebeurt bij vrijwel iedereen die bezig is met diabetes 2 omkeren. Een periode van weken of zelfs maanden hogere bloedsuikers is niet acuut gevaarlijk. Maar hoe werkt dat dan? 

Waar komen die tijdelijke hogere bloedsuikers vandaan? Zie je lijf even als een emmertje: door jaren te veel koolhydraten (= suiker) gegeten te hebben zit jouw emmertje vol met suiker. Als je veel minder koolhydraten gaat eten, komt er geen nieuwe suiker meer bij! Maar je lijf zit nog met al die suiker en gaat dat opruimen. Het emmertje wordt geleegd. Alle opgeslagen suiker wordt in de loop van de weken/maanden opgeruimd uit je lijf en komt terecht in je bloed. Hierdoor kunnen je bloedsuikers tijdelijk toch weer hoger worden. Vooral in de ochtend!

Waarom gaat je lijf pas opruimen nadat je bent gestopt met insuline en pillen? Insuline en bloedsuikerverlagende pillen houden het opruimen tegen. Ze zorgen er namelijk voor dat suiker uit je bloed juist wordt opgeslagen in je emmertje en dat stopt ook direct het opruimen. 

De tijdelijk hogere bloedsuikers komen dus niet door het eten! Ze komen uit je lijf, dat de oude suikers opruimt. En als deze niet opgeruimd worden, kan de diabetes type 2 niet omkeren.

Angelique: “Toen ik stopte met de medicatie zaten de waardes al snel tussen 5 en 6.5 en voelde ik me top! Maar toen begonnen mijn waardes toch weer te stijgen tot wel 9.5. Ik wist van mijn diabetescoach dat dat kon gebeuren en ik hield vol! Nu na 4 maanden, zijn mijn waardes vrijwel normaal!”

Angelique spoot 4 keer per dag insuline en is nu medicatievrij.

WAARDOOR KUNNEN JE BLOEDSUIKSERS VERHOGEN OF VERLAGEN?
Waardoor kunnen je bloedsuiker VERHOGEN?

VOEDING
Wat je eet en wanneer je eet, heeft invloed op je bloedsuiker. Merk jij dat je hogere bloedsuikers krijgt? Ga dan eerst na of je menu misschien stiekeme koolhydraten bevat. Hou er hierbij ook rekening mee dat sommige zoetstoffen (bijvoorbeeld maltitol) invloed hebben op je bloedsuiker!

Daarnaast kun je de koolhydraten die je eet het best combineren met vetten. Honderd gram aardbeien zonder vetten zorgt voor een hogere bloedsuiker dan wanneer je deze honderd gram zou combineren met bijvoorbeeld slagroom (wat het ook nog eens veel lekkerder maakt!). Combineer dus altijd je koolhydraten met vetten!

BEWEGING
Bewegen is gezond, maar soms kan dit ervoor zorgen dat je bloedsuikers hoger worden. Dit geldt vooral voor krachttraining en HITT. Het meten van bloedsuiker na het sporten is daarom geen goed idee! Het geeft namelijk geen goed beeld. Meet je toch je bloedsuiker na het sporten en is deze plotseling hoger, maak je dan vooral geen zorgen! Uiteindelijk maakt sporten je gevoeliger voor insuline: ook al stijgt je bloedsuiker tijdelijk, op lange termijn werkt het juist bloedsuikerverlagend.

MEDICATIE
Het kan zijn dat je medicatie gebruikt die je bloedsuiker verhoogt. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld corticosteroïden (ook als zalf of spray!), en bijvoorbeeld ook aan plastabletten en zelfs cholesterolverlagers. Kijk in de bijsluiter van jouw medicatie of op internet om te controleren of jouw medicatie kan zorgen voor een hogere bloedsuiker.

LICHAMELIJKE STRESS
Ziek zijn, een wondje hebben, verbrand zijn, het hebben van een allergie… Maar ook weinig slaap of uitdroging (door warm weer, de sauna, of bijvoorbeeld plastabletten) kunnen je bloedsuiker verhogen. Meet jij plotseling hogere bloedsuikers? Ga dan na of één van bovenstaande dingen voor jou kunnen gelden!

MENTALE STRESS
Iedereen heeft wel een beeld bij mentale stress: je voelt je gespannen of gejaagd. Maar ook als je gelukkig bent kan je mentale stress hebben. Bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat en spullen in moet pakken, of een feestje aan het organiseren bent. Of als je pijn hebt, of zorgen. Al deze vormen van mentale stress kunnen je bloedsuiker verhogen. Hou daar rekening mee!

Waardoor kan je bloedsuiker VERLAGEN

VOEDING
Het minderen van koolhydraten heeft direct invloed op je bloedsuikers; ze verlagen direct. Daarnaast heeft ook de frequentie van het eten invloed op je
bloedsuiker. Minder vaak eten zorgt voor minder hoge bloedsuikers. Je lijf heeft namelijk de tijd om de bloedsuikers te gebruiken zonder dat ze continu aangevuld worden. Het niet eten van tussendoortjes en, als je daar aan toe bent, deelvasten, kunnen ervoor zorgen dat je bloedsuikers dalen.

Ook zorgt eten na acht uur ’s avonds ervoor dat je lijf in de war raakt. Dit kan leiden tot hogere bloedsuikers. Het is dus beter voor je bloedsuikers en je gezondheid om niet meer na acht uur ’s avonds te eten.

BEWEGING
Duursporten (wandelen, fietsen, zwemmen) hebben een bloedsuikerverlagend effect. Dit merk je vaak al kort nadat je bewogen hebt.
Ook andere sporten, bijvoorbeeld krachttraining en HITT, kunnen je gevoeliger maken voor insuline. Dit merk je echter niet op korte termijn. Je bloedsuiker kan zelfs wat verhogen na het sporten op korte termijn. Op langere termijn zul je wel merken dat je gevoeliger wordt voor insuline. Er is dus geen reden om deze sporten niet uit te oefenen!

MEDICATIE
We waarschuwen uitgebreid voor bloedsuikerverlagende medicatie (tabletten en spuiten) als je volgens de koolhydraatarme/keto aanpak eet. Deze medicatie zorgt namelijk voor een lagere bloedsuiker. Uiteindelijk kan dit leiden tot een levensgevaarlijke hypo. Maak dus altijd een plan met je behandelaar als je bloedsuikerverlagende medicatie gebruikt. Doe dit vóórdat je begint met de koolhydraatarme/keto aanpak.

 

Hoge NUCHTERE bloedsuikers

Het Dageraadfenomeen/Dawn syndroom kan zorgen voor hoge nuchtere bloedsuikers. Daar schreven we eerder al meer over. Merk jij vooral hoge bloedsuikers in de ochtend? Lees dan even dit artikel.

 

CONTROLEER je bloedsuikerapparatuur regelmatig

Het is belangrijk om regelmatig te controleren of jouw bloedsuikermeter nog goed werkt. Dit doe je door je apparaat te ijken. Als je dit niet met enige regelmaat doet, kan je een foute uitslag krijgen. Deze uitslag kan te hoog en te laag zijn. Vaak kan je online zelf ijkvloeistof kopen om je apparaatje te ijken.

 

 

Start nooit met koolhydraatarm eten als je geen afbouwplan hebt!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen! Maak altijd eerst een ‘afbouwplan’. Je kunt niet starten met deze aanpak zonder je medicatie drastisch te minderen. Misschien zegt je praktijkondersteuner dat je eerst maar eens moet starten en over een paar weken kan langskomen, maar ga daar niet mee akkoord. Dat is namelijk een levensgevaarlijk advies!

Diabetesverpleegkundige Diny benadrukt dat ook; je kunt alleen starten als je direct snel je insuline en pillen (zoals Gliclazide) afbouwt: “Ik bouw insuline en medicatie die de insulineproductie bevordert het liefst wat sneller af om hypo’s te voorkomen. Hypo’s zijn acuut gevaarlijk, en hogere waarden kunnen kortdurend niet veel kwaad.”

SLIK JE METFORMINE? Dit is geen bloedsuikerverlager en deze kun je rustig door blijven slikken als je start. Je kunt metformine in de loop van de tijd gaan afbouwen, maar dat heeft geen haast.

 

VRAGEN OVER DIABETES EN KOOLHYDRAATARM ETEN
STARTEN Hoe kan ik het beste beginnen?

 

Effectief en gezond beginnen met deze aanpak kun je het beste doen met de weekmenu’s uit de STARTGIDS. De meeste mensen volgen de weekmenu’s twee keer, dus 8 weken. In principe kun je gewoon beginnen deze aanpak.

In de eerste 4 tot 8 weken leert je lichaam effectief gebruik te maken van een vetverbranding. Daar wordt het steeds beter in en dat kan je veel gezondheidswinst opleveren. Je leert in die eerste weken precies hoe je het aanpakt en daarna kun je je eigen menu samenstellen, eventueel met behulp van één of meer van de specials.

Heb ik nog meer nodig voor de start?
Alles wat je moet weten staat in de startgids. De menu’s zijn simpel, boodschappen doe je in de supermarkt en je gezin kan gewoon met je mee-eten. Zorg dat je zout en mineralen aanvult, lees hiervoor pagina 87.

Eet je bepaalde producten niet, dan vind je opties voor vervangers bij de startgidsvragen.

STARTEN Kan mijn partner/gezin mee eten?

Zeker! De weekmenu's zijn voor één persoon, maar je kunt de gerechten heel gemakkelijk voor meerdere personen maken. Iedereen vindt het eten altijd heerlijk, dus het zal geen probleem zijn!

Bovendien is het voor iedereen gezonder om een stuk minder koolhydraten te eten en veel meer puur, vers en écht eten. Geniet ervan!

STARTEN Hoe kan ik mijn mineralen aanvullen?

ZOUT: (ook bij hoge bloeddruk; zie info BIJ COMPLICATIES)
- Los een halve theelepel gewoon zout (of Himalayazout of Keltisch zeezout) samen met een halve theelepel LoSalt jodium (potje te koop in de supermarkt) op in een glas water. Drink dit in één of twee keer op en herhaal dit elke dag de eerste maand.
- Neem eventueel ook wat bouillon van een blokje als je je wat 'flauw' voelt.

MAGNESIUM:
Let goed op welke magnesium je koopt; lang niet iedere magnesium wordt goed opgenomen. Kies bijvoorbeeld deze soort, 2 à 3 pillen per dag:  Magnesium Trio Softgels van Now Verder advies over aanvullingen vind je bij de startgidsvragen.

HOE LANG MOET JE DIT DOEN?
Ik raad je aan om dit in ieder geval de eerste 4 weken te doen en blijf dit bij voorkeur zolang je gewicht verliest.

BIJ MEDICATIE/PILLEN Kun je metformine blijven gebruiken?

Metformine is niet een directe bloedsuikerverlager, zoals gliclazide,  maar het maakt de opname van suiker iets gemakkelijker. Dat kan zeker in het begin nog wat ondersteuning bieden, zonder dat je bang hoeft te zijn voor hypo's. Metformine kan geen hypo's veroorzaken.

Heb je geen last van metformine (krijg je er bijvoorbeeld geen diarree door) dan kan het fijn zijn om deze medicatie nog wat langer te blijven gebruiken, ter ondersteuning. Het hoeft niet beslist, maar het kan wel. Je maakt hier zelf een keuze in, uiteraard in overleg met je behandelaar.

BIJ MEDICATIE/INSULINE Eerst naar diabetesverpleegkundige of huisarts?

GEBRUIK JE INSULINE?
Spuit je insuline, overleg dan áltijd met je diabetesverpleegkundige, praktijkondersteuner, huisarts of specialist vóór je start met deze aanpak. Je moet namelijk al vanaf dag 1 deze medicatie verminderen.

Maak samen een plan vóór je begint. Als je  niet  snel genoeg afbouwt, kun je levensgevaarlijke hypo's krijgen. Neem eventueel deze brief mee naar je behandelaar. Wijs je behandelaar ook op de pagina: medicatie afbouwen voor zorgprofessionals

BIJ MEDICATIE/PILLEN Eerst naar diabetesverpleegkundige of huisarts?

GEBRUIK JE (NOG) GEEN MEDICATIE ÓF ALLEEN METFORMINE?
Je hoeft NIET eerst te overleggen. Je gaat immers alleen anders (en gezonder) eten!
Je kunt meteen beginnen met de startgids! Elke dag is meegenomen om te voorkomen dat je straks (meer) medicatie moet gaan gebruiken en steeds zieker wordt… Je zult zien dat je je al binnen een paar dagen heel veel beter gaat voelen en dat je bloedsuikers zijn gedaald!

Wil je liever eerst overleggen met je huisarts/specialist, doe dat dan. Ook als je je zorgen maakt over je klachten. Is je huisarts/specialist niet op de hoogte van deze aanpak verwijs dan naar onze informatie voor zorgprofessionals

GEBRUIK JE BLOEDSUIKERVERLAGENDE PILLEN 
Slik je bloedsuikerverlagende pillen, zoals gliclazide, overleg dan áltijd met je diabetesverpleegkundige, praktijkondersteuner, huisarts of specialist vóór je start met deze aanpak. Je moet namelijk al vanaf dag één deze medicatie verminderen.

Maak samen een plan vóór je begint. Als je niet snel genoeg afbouwt, kun je levensgevaarlijke hypo's krijgen. Neem eventueel deze brief mee naar je behandelaar. Wijs je behandelaar ook op de pagina: medicatie afbouwen voor zorgprofessionals

BIJ ANDERE MEDICATIE (BLOEDDRUK, CHOLESTEROL)
Je kunt gerust beginnen als je bloeddrukmedicatie gebruikt of cholesterolmedicatie slikt. Dit kan al snel hele goede resultaten geven waardoor het misschien na enkele weken al wel nodig is eventuele medicatie af te bouwen. Medicatie afbouwen doe je áltijd in overleg met je behandelaar, dus huisarts of specialist.

Kijk ook bij de vraag over te hoge bloeddruk.

Mijn BLOEDSUIKERS blijven de hele dag hoog

LUKT HET NIET OM AF TE BOUWEN?

Blijven de bloedsuikers hoog wanneer je insuline gebruikt en bent begonnen met onze gezonde koolhydraatarme aanpak? Dan kan het zijn dat het afbouwen te
langzaam gaat. Hoge insulineniveaus houden namelijk de insulineresistentie in stand of verergeren deze.

Voor veel diabetesverpleegkundigen en praktijkondersteuners is het afbouwen van diabetesmedicatie nog onbekend terrein. Ze zijn beter bekend met méér medicatie voorschrijven. Geef vooral aan dat te langzaam afbouwen van insuline ervoor kan zorgen dat de insulineresistentie in stand wordt gehouden. Wijs eventueel nogmaals op de handleiding afbouwen medicatie voor zorgprofessionals.

BLOEDSUIKERS Alleen mijn nuchtere bloedsuikers blijven hoger.

Sommige mensen hebben verhoogde nuchtere bloedsuikers, ook wanneer zij in de avond niet gegeten hebben of meerdaags vasten met water. Dit wordt het Dawn Effect/Dawn Fenomeen genoemd. 75 procent van de mensen met diabetes type 2 krijgt hiermee te maken. Het maakt niet uit of je wel of geen insuline gebruikt. In de vroege ochtend maakt je lijf stofjes aan die ervoor zorgen dat glucose wordt vrijgegeven; die helpen je om wakker te worden en op te staan. Daarnaast daalt je insulinespiegel tijdens het slapen of vasten. Resultaat: je bloedsuiker neemt toe.

Dit gebeurt bij alle mensen, maar bij mensen met diabetes type 2 kan dit leiden tot hoge nuchtere bloedsuikers. Dit komt omdat er bij deze mensen teveel suiker in de lever opgeslagen is. De lever kan dit niet gedoseerd afgeven omdat deze na jaren diabetes vaak nog vól met suiker zit. De lever laat in één keer veel suiker vrij: je bloedsuiker stijgt snel. Dit is absoluut niet slecht! Je hoeft dus NIETS te doen!

Op deze manier maakt je lever zichzelf schoon, het ruimt suikers op die tijden verborgen zijn geweest. Als je insuline zou gaan spuiten verplaats je de suikers enkel weer naar plekken waar het niet zichtbaar is en zo hou je de vicieuze cirkel in stand.

Langer nuchtere hogere bloedsuiker betekent dus niet dat je iets verkeerd doet, het betekent enkel dat je lijf suikers op te ruimen heeft. Ga vooral door met koolhydraatarm/keto eten, je lijf is druk bezig met het herstel! De waardes zakken vanzelf in de loop van de maanden.

Klik hier voor meer informatie

WAARSCHUWING
Voor veel behandelaars (artsen/diabetesverpleegkundigen praktijkondersteuners) is het afbouwen van medicatie bij diabetes nieuw. Soms zijn ze
daarom te voorzichtig. Als jouw waardes verder enorm zijn verbeterd en als ook jouw HbA1c verbetert dan MOET je medicatie afbouwen. Je loopt anders het risico een levensgevaarlijke hypo te krijgen. Uitsluitend verhoogde nuchtere waardes zijn vrijwel nooit aanleiding om af te zien van het afbouwen van medicatie. Wees hier alert op, ga in gesprek.

Wijs je behandelaar eventueel op de informatie voor zorgprofessionals, waar ook een protocol te vinden is om medicatie af te bouwen.

BLOEDSUIKERS De insuline kan niet worden afgebouwd

LUKT HET NIET OM AF TE BOUWEN?

Blijven de bloedsuikers hoog wanneer je insuline gebruikt en ben je begonnen met onze gezonde koolhydraatarme aanpak, dan kan het zijn dat het afbouwen te langzaam gaat. Hoge insulineniveaus houden namelijk de insulineresistentie in stand of verergeren deze.

Voor veel diabetesverpleegkundigen en praktijkondersteuners is het afbouwen van diabetesmedicatie nog onbekend terrein. Ze zijn beter bekend met méér medicatie voorschrijven, medicatie ophogen dus. Geef vooral aan dat te langzaam afbouwen van insuline ervoor kan zorgen dat de insulineresistentie in stand wordt gehouden. Wijs eventueel nogmaals op de handleiding afbouwen medicatie voor zorgprofessionals.

BLOEDSUIKERS Hoe snel verbetert je bloedsuiker en je HbA1c?

HOE SNEL ZAKKEN JE BLOEDSUIKERS?
Je bloedsuikers zakken al vanaf de eerste dag. Omdat er vrijwel geen nieuwe suiker wordt gemaakt uit je koolhydraatarme voeding, komt er dus ook maar weinig suiker bij in je bloed. En dat is direct meetbaar.

Blijven je nuchtere waardes hoger? Kijk dan bij de vraag hierover.

HOE SNEL ZAKT JE HbA1c?
Je HbA1c geeft aan wat de gemiddelde bloedsuikerwaardes zijn geweest in de afgelopen 3 maanden. Als je net bent begonnen met koolhydraatarm eten dan zal je HbA1c dus nog niet veel gezakt zijn, terwijl je bloedsuikers al wel enorm zijn gedaald. In de loop van de maanden die volgen zul je zien dat ook deze waardes snel dalen en uiteindelijk normaal worden!

BLOEDSUIKERS Mijn bloedsuikers zijn hoger direct na het sporten.

Veel diabeten hebben direct na het sporten (vooral krachttraining) een hogere bloedsuiker. Het lichaam kan cortisol aanmaken als (stress)reactie op het sporten en dat kan de bloedsuikers verhogen. Geen reden tot zorg!

Op lange termijn wordt je HbA1c wel lager.

BLOEDSUIKERS Ik ben toch vaak moe na de maaltijd.

BLIJF JE MOE NA DE MAALTIJD?
Sommige mensen met diabetes reageren niet alleen heftig op koolhydraten, maar kunnen ook hoge bloedsuikers krijgen van eiwitten. Ben je vermoeid of slaperig na het eten van een maaltijd met veel eiwitten? Dan reageer je mogelijk heftiger op eiwitten omdat je erg insulineresistent bent. Het is dan aan te raden iets minder eiwitten te eten. Neem dan kleinere porties kip, vlees, vis of eieren.

BLIJVEN JE BLOEDSUIKERS TE HOOG?
Mogelijk zakken ze beter als je wat minder eiwitrijke maaltijden eet.

BLOEDSUIKERS Vasten om suikers verder te verlagen

DEELVASTEN OM INSULINERESISTENTIE TE VERMINDEREN
Door minder vaak op een dag te eten kun je beter afvallen. Daarnaast hoeft je lijf minder vaak insuline aan te maken en krijgt je lijf meer rust. Je geeft je lichaam meer ruimte en tijd om de eigen vetreserves te gebruiken en insulineresistentie te verminderen. Wil je dit uitproberen dan vind je hier meer informatie.

LET OP: Als je nog bloedsuikerverlagende medicatie spuit/slikt is het NIET RAADZAAM OM TE DEELVASTEN. Wacht tot je van bloedsuikerverlagende medicatie (zoals gliclazide) af bent. Spuit geen insuline als je aan het vasten bent en hou je bloedsuikers goed in de gaten!

GESCHIKT VOOR MIJ? Diabetes zit in de familie, kan ik ook starten?

 

Diabetes 2 komt vaker voor in bepaalde families. Dat komt omdat insulineresistentie vaak in de genen zit. Maar iedereen kan diabetes 2 verslaan door gezond koolhydraatarm te eten.
Dus ook als diabetes type 2 'in de familie zit'.

GESCHIKT VOOR MIJ? Mijn bloeddruk is te hoog, kan ik wel starten?

Zéker kun je starten, het is zelfs een heel goed idee! We zien al heel snel de bloeddruk verlagen en normaliseren. Hoge bloeddruk wordt veroorzaakt door hoge bloedsuikers, dus door het eten van koolhydraten!

Zout is dus niet de oorzaak van hoge bloeddruk (dat is lang gedacht en denken sommige mensen nu nog wel). Je kunt dan ook gewoon ruim voldoende zout gebruiken. Dat is zelfs belangrijk, want anders kun je je minder goed gaan voelen. Je hebt zout nodig, zeker als je gaat starten met koolhydraatarm eten. Zie ook de vraag: Hoe vul ik mijn mineralen aan.

GEBRUIK JE BLOEDDRUKVERLAGENDE MEDICATIE?
Houd er rekening mee dat je bloeddruk door deze aanpak heel snel weer normaal wordt. Vaak al binnen enkele weken. Slik je medicatie, wees er dan alert op dat dit tijdig wordt gestopt om te voorkomen dat je een te lage bloeddruk krijgt!

GESCHIKT VOOR MIJ? Mijn cholesterol is te hoog, kan ik wel starten?

 

Zéker kun je starten, het is zelfs een heel goed idee! We zien al snel de cholesterol waardes (triglyceriden en HDL) en ratio's verbeteren.

Je kunt de startgidsweekmenu's precies zo aanhouden, je hoeft niets te wijzigen aan het menu. Je hoeft dus geen vet weg te laten, dan werkt deze gezonde koolhydraatarme aanpak niet omdat je je lichaam te weinig brandstof geeft.

Lees de ervaringen van anderen die met deze aanpak zijn gestart. Allemaal vertellen ze dat hun cholesterolwaardes zijn verbeterd en dat ze snel met eventuele cholesterolverlagers konden stoppen!

GESCHIKT VOOR MIJ? Mijn nieren zijn beschadigd, kan ik starten?

 

VERMINDERDE NIERFUNCTIE
Functioneren je nieren nog wel voor een groot deel, dus voor minstens 50 procent, dan kun je vaak zelfs aanzienlijke verbetering verwachten. Veel mensen met diabetes type 2 en nierfalen zien verbetering bij deze koolhydraatarme/keto aanpak.
Advies is om gewoon de startgids weekmenu's te volgen, maar niet meer eiwitten te eten dan aangegeven in de weekmenu's.

STERK VERMINDERDE NIERFUNCTIE
Werken jouw nieren voor minder dan 50 procent dan is de kans kleiner dat heel veel herstel plaatsvindt door deze aanpak. Maar volgens artsen (zie bronnen) is wel enige verbetering mogelijk. In ieder geval kun je verdere beschadiging voorkomen!
Advies is om minder eiwitten te eten dan in de startgidsmenu's staan aangegeven; neem bijvoorbeeld de helft van de eiwitrijke producten en voeg in plaats daarvan wat meer vet toe!

Bronnen en meer informatie:
Dokter Annette Bosworth over LCHF/KETO en nierproblemen
Dokter Eric Berg over LCHF/KETO en nieren
Dokter Stephan Phinney over of LCHF/KETO eten gezond is voor de nieren

GESCHIKT VOOR MIJ? Ik heb ook last van ontstekingen.

EXTRA TIPS: VERMINDEREN ONTSTEKINGEN
Een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak heeft een ontstekingsremmende werking. Je kunt dus gewoon de weekmenu's volgen. Eventueel gecombineerd met onderstaande tips.

PAS OP MET ZONNEBLOEMOLIE, MARGARINE, BAK-EN-BRAAD en dergelijke
Omega 6 rijke vetten  (zoals zonnebloemolie, margarine, vloeibare boter of arachideolie) bevorderen ontstekingen dat is voor niemand gezond!  Daarom wordt in de startgids ook specifiek roomboter, olijfolie en kokosolie aangeraden. Ook reuzel, ghee of ossenwit zijn goede opties.

Kies ook voor de vettere vleessoorten, zoals speklapjes, spekjes en kippendijen met vel. Sommige vette plantaardige voeding is wel geschikt, zoals avocado en kokos.

EET VAKER VIS! LIEFST DRIE KEER PER WEEK
Vette vis is rijk aan omega 3. Omega 3 werkt ontstekingsremmend en zorgt ervoor dat insulineresistentie afneemt. Vette vissoorten zijn bijvoorbeeld zalm, haring en makreel.

Naast het eten van vette vis kun je ook visoliecapsules slikken. Zorg er bij de aanschaf van visolie voor dat de verpakking donker is, dus niet doorzichtig, en bewaar de capsules in de koelkast. Ook kun je in plaats van vis walnoten en lijnzaad eten, let hierbij wel op dat je niet te veel walnoten eet als je af wil vallen.

IS HET GEZOND? Hoe zit het met keto-acidose?

Veel mensen (zelfs zorgprofessionals) verwarren vaak ketoacidose met 'in ketose zijn' door anders eten. Ze zijn daarom wat angstig voor ketose. Maar het zijn twee heel verschillende toestanden! Natuurlijke ketose is een zeer gezonde toestand terwijl ketoacidose gevaarlijk is. Wat is het verschil?

Natuurlijke voedingsketose
Als je strikt koolhydraatarm eet verhogen je bloedsuikers nauwelijks en blijven ze mooi stabiel. Als je weinig suiker in je bloed hebt, gaat je lichaam een andere brandstof gebruiken namelijk vet. Als je vet gebruikt als brandstof ontstaan ketonen. Je komt dan 'in ketose'. Het lichaam heeft dit proces goed onder controle en zorgt er (met behulp van insuline) voor dat de hoeveelheid ketonen binnen gezonde grenzen blijft. We noemen dit natuurlijke voedingsketose. Ketonen zijn een superieure brandstof voor je lijf. En je merkt dat ook al snel doordat je meer energie krijgt, doordat je helderder wordt in je hoofd en doordat allerlei gezondheidsklachten afnemen.

Ketoacidose
Ketoacidose is een situatie die eigenlijk alleen kan ontstaan bij diabetes type 1 waarbij zelf geen insuline kan worden aangemaakt en iemand bijvoorbeeld is vergeten om insuline te spuiten of waarbij de apparatuur niet goed werkt. Ketoacidose ontstaat als bloedsuikers heel hoog zijn, maar geen insuline wordt aangemaakt. Zonder insuline kan je lichaam de bloedsuikers niet gebruiken als brandstof. Er ontstaat een panieksituatie en het lichaam gaat grote hoeveelheden ketonen maken. Omdat geen insuline aanwezig is, kan het lichaam de hoeveelheid ketonen niet binnen gezonde grenzen houden. Het lichaam verzuurt en dit is een onmiddellijk gevaarlijke situatie.

Bij mensen met diabetes 2 komt dit in principe nooit voor. Tenzij bepaalde diabetesmedicatie, zogenaamde SGLT2-remmers  (Invokana, Forxiga, Jardiance, Steglatro) worden gebruikt. De kans is nog steeds bijzonder klein, maar misschien kun je met je behandelaar overleggen over deze specifieke medicatie.

IS HET GEZOND? Ontstaan er geen tekorten?

Een gezonde strikt koolhydraatarme aanpak gaat over gezond, puur en vers eten. Je gaat zelfs veel gezonder eten dan je waarschijnlijk deed. Veel koolhydraten voeden je niet maar vullen je vooral. Je gaat nu écht voeding eten! Het kan even duren voor de balans terug is in je lijf. Maar je merkt al wel heel snel dat je je beter gaat voelen.

Omdat je vochthuishouding verandert, kun je de eerste weken zout en mineralen verliezen. Je moet deze aanvullen. Lees in een eerdere vraag hoe je dat kunt doen.

HOE VERDER? Hoe zorg je ervoor dat je diabetesvrij blijft?

 

Heb je eenmaal diabetes 2 gehad dan is de kans aanwezig dat de ziekte terugkomt. Dat kun je eenvoudig voorkomen door gezond koolhydraatarm te blijven eten! Om dat leuker en nog lekkerder te maken kun je kiezen uit verschillende eenvoudige kookboekjes vol heerlijke gerechten. 

HOE VERDER? Hoe lang kan ik koolhydraatarm/keto blijven eten?

Je kunt een koolhydraatarme/keto aanpak je leven lang blijven volgen. Het is een puur gezonde manier van eten waarbij je alleen verse producten gebruikt die goed zijn voor je lijf. De kans is zo het grootst dat je klachten voor altijd weg blijven. Ga je weer 'normaal eten' dan is de kans groot dat je opnieuw diabetes ontwikkelt.

Gezonder eten is wat mij betreft ook een veel betere optie dan medicatie! Gelukkig eet je heerlijk en verbetert ook je algemene gezondheid. Perfect om gezond(er) mee oud te worden dus!

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? 
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.