Selecteer een pagina

Met een koolhydraatarme/keto aanpak kun je sneller, meer en vooral ook gezonder afvallen dan met een andere aanpak (dieet) En dat met heerlijk eten en geen moment ‘honger lijden’. 

Meerdere studies hebben het succes van deze aanpak  inmiddels bevestigd en we zien dat elke dag weer in de praktijk. De resultaten met de STARTGIDS zijn spectaculair.

Val je minder af dan je had verwacht of sta je al weken stil? Lees de 20 tips dan eens goed door!

STILSTAND AF EN TOE HOORT ERBIJ!

Je valt weken of zelfs maanden achter elkaar lekker af en ineens gebeurt er niets meer. Je staat een periode stil. Of je komt zelfs ietsje aan! Geen paniek, het komt goed.

Ik zie dat bij iedereen op een gegeven moment wel gebeuren.
Zo’n periode kan een paar weken duren, soms langer. Blijkbaar heeft je lijf dat nodig na al dat afvallen. Zie je helemaal niets wat je nog aan je menu of aanpak kunt veranderen. Geef het gewoon tijd.

LANGZAME START

Niet bij iedereen vliegen de kilo’s eraf. Het afvallen kan soms traag op gang komen, zo traag dat je je afvraagt of dit wel werkt voor jou. maar vergis je niet: je lijf is geen machine.

Het tempo waarin je afvalt wordt bepaald door jouw lijf en niet door jouw hoofd (helaas).

JE LICHAAM IS GEEN MACHINE

Jij ziet die extra kilo’s als overgewicht, je lijf ziet ze als reserves voor tijden van nood. Het kan even duren voor je lijf die kilo’s los wil laten. Gun je lijf (en jouzelf) de tijd die het nodig heeft.

Ieder lichaam is anders. Er kunnen veel redenen zijn waarom jouw lichaam langzamer de reserves loslaat. Het kan zijn dat je eerst wel snel afviel en nu ineens niet meer. Misschien denk je zelfs dat dit niet werkt voor jou? Een gezond koolhydraatarme/keto aanpak ‘werkt’ voor iedereen. Alleen kan het wel tijd en geduld vragen. 

PAS OP MET ‘RARE ADVIEZEN’

Ga vooral geen rare adviezen opvolgen zoals: af en toe, of een vaste dag per week, veel koolhydraten eten om beter af te vallen. Dit kan erg belastend zijn voor je lijf en uiteindelijk val je door die smokkeldagen juist veel langzamer af.

Ga dus gewoon lekker door met je koolhydraatarme aanpak, geniet van je eten en van het feit dat je je zoveel beter en energieker voelt. Die weegschaal gaat echt wel weer zakken! Heb vertrouwen.

 

KLIK OP DE TIPS OM MEER TE LEZEN

TIP 1 Kan dit bij jou meespelen?

Misschien wel het belangrijkste advies wat ik wil meegeven: heb geduld! Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom het bij jou wat langzamer gaat.

WEINIG (NOG MAAR) OVERGEWICHT
Hoef je (nog) maar weinig gewicht te verliezen verwacht dan niet dat je vele kilo’s per week kwijt raakt. Hoe meer overgewicht, hoe sneller het meestal gaat.

De laatste kilo’s zijn meestal het lastigste. Je lichaam laat niet graag die laatste kilo’s los. Heb vooral veel geduld. Kijk of de andere tips iets kunnen doen voor je. En ijk ook verder dan de weegschaal, want je lichaam verandert vaak wel, zelfs als je in kilo’s niet (meer) afvalt!

LIJNVERLEDEN
Wanneer je in je leven vaak gelijnd hebt, vaak calorie-arme en vetarme hongerdiëten hebt gevolgd, dan kan het zijn dat je lichaam tijd nodig heeft om in balans te komen. Na de eerste snelle kilo’s kun je dan een flinke periode stilstaan. Ga dan vooral door, geef je lichaam de kans weer gezond te worden! Het moet jou ook weer gaan vertrouwen en leren dat je dit keer geen dieet gebaseerd op tekorten volgt, maar dat je je lichaam zult blijven voeden met wat het nodig heeft. Het afvallen gaat uiteindelijk weer door.

EXTREME DIETEN (zéér calorie-arm)
Dit laatste geldt helemaal wanneer je dieet met extreem weinig calorieën hebt gevolgd, met zakjes maaltijdvervangers bijvoorbeeld. Zo’n dieet heeft weinig met gezond eten te maken en is een enorme aanslag op je lijf. Je lijf kan in inmiddels al lange tijd op een spaarstand functioneren. Dat betekent dat het zo min mogelijk energie gebruikt.
Overstappen op een voedingsrijk koolhydraatarm menu is het beste wat je dan kunt doen voor jezelf, maar het kan wel even duren voor je metabolisme is hersteld en je weer verder gaat afvallen. De eerste weken kun je zelf iets aankomen! Maar ik zie uiteindelijk altijd dat het wel gaat lukken als je maar volhoudt.

OBSTIPATIE
Je kunt vele kilo’s zwaarder worden, of niets afvallen, wanneer je last hebt van obstipatie. Ga daar dus snel iets aan doen! Hier lees je hoe je dat aanpakt.

ZIEK EN PIJN (OF ZIEK GEWEEST)?
Ziekte geeft veel stress aan je lijf, je maakt daardoor meer insuline aan, waardoor het afvallen niet of vrijwel niet lukt.  Misschien had je bepaalde gezondheidsklachten toen je met deze aanpak begon en zijn die inmiddels verbetert?  Het kan lang duren voor je lichaam weer helemaal in balans is na een (langdurige) ziekte, geef je lichaam daar tijd en ruimte voor. Je lichaam heeft een heel gevecht geleverd!
Lees meer over aankomen door stress

MAN OF VROUW?
Mannen vallen meestal sneller af dan vrouwen. Vrouwen rond en na de overgang vallen meestal veel minder snel af. Voor deze vrouwen kan het goed werken om te deelvasten. (zie TIP 2)

DIABETES 2 (maar ook 1)
Bij mensen met diabetes 2 zie ik vaak dat het afvallen pas echt goed op gang komt nadat de insuline is afgebouwd of gestaakt.  Dat komt omdat insuline juist helpt om vet op te slaan in je lichaam. Afvallen wanneer je nog veel insuline gebruikt is daardoor een stuk lastiger. Dat geldt dus ook voor type 1 diabeten. Gelukkig kunnen de meeste diabeten snel hun medicatie afbouwen wanneer ze strikt koolhydraatarm/keto gaan eten. Vaak gaat het afvallen dan beter maar het kan nog weken duren voor het echt snel gaat. Dat is op zich jammer, maar bedenk dat je jezelf een prachtig kado hebt gegeven door op deze manier te gaan eten, namelijk kans op een weer gezonde(re) toekomst!

Lees altijd eerst ons stappenplan als je diabetes hebt, dit is van levensbelang!

ZIEKTE? MEDICATIE?
Bepaalde medicatie kan het afvallen enorm in de weg zitten. Slik je medicatie kijk dan even bij TIP 19

SCHILDKIER Helaas kan het afvallen ook tegenvallen als je een traagwerkende schildklier hebt, ondanks medicatie, je leest er hier meer over.

STRESS? Heb je op dit moment veel stress in je leven? Veel zorgen en of veranderingen? Slaap je misschien slecht?

Dit kan er allemaal voor zorgen dat je niet of langzaam afvalt. Je leest er meer over bij tip 20!

Advies: Ga vooral door! Geef je lichaam wat tijd… Die kilo’s volgen vanzelf, heus! Kijk niet naar de resultaten van je partner of iemand anders die met je meedoet. Niemand is gelijk. En ondertussen eet je ontzettend gezond en merk je vaak al wel dat je meer en meer meer energie krijgt en merk je andere gezondheidswinst.

TIP 2 Eet minder vaak!

DE EERSTE ZES TOT ACHT WEKEN

De eerste week/weken kan het fijn/nodig zijn om tussendoor wat extra’s te eten, tot je lichaam gewend is aan deze andere manier van eten. Je merkt dan dat je steeds minder trek krijgt tussendoor. Het is daarom belangrijk goed te ‘luisteren naar je lijf’. Ga niet eten uit gewoonte of omdat het ’tijd is’ om iets te eten. De hele dag maar door eten, ook al zijn het producten die passen in een koolhydraatarm menu, kan het afvallen in de weg staan.

Hoe langer de periodes die je niet eet, hoe meer kans je lichaam krijgt om het eigen lichaamsvet te verbranden. In feite heb je niet meer nodig dan drie goed verzadigende maaltijden per dag. Als je je maaltijden goed samenstelt hoef je tussendoor geen honger te hebben. Dat is één van de grote voordelen van koolhydraatarm eten. Stop daarom na een paar weken met het eten van het tussendoortjes.

Heb je halverwege de ochtend altijd honger? Zorg dan voor een ontbijt wat beter verzadigt. Ook trek in de loop van de avond is beslist niet nodig als je een voedzaam en verzadigend diner op hebt.

Tot tussendoortjes rekenen we ook koffie met slagroom. Dat is ook voeding! Een scheutje ongezoete amandelmelk in de koffie kan wel. Lees hier meer over tussendoortjes.

Wanneer je minder vaak eet, geef je je lichaam meer tijd en ruimte om vetreserves te gebruiken.

NA ZES TOT ACHT WEKEN

Na zes tot acht weken heb je je lijf goed getraind in vet als brandstof gebruiken. Je kunt dan starten met regelmatig hoofdmaaltijden overslaan. Begin niet eerder, het is niet de bedoeling dat je je lichaam tekort doet, waardoor het misschien in paniek raakt. Je start dus pas als je lichaam er zelf aan toe is.

Maaltijden overslaan lijkt misschien moeilijk, maar omdat je met een gezonde koolhydraatarme/keto-aanpak veel minder honger hebt en veel meer energie, is het heel goed te doen. Het is ook nog eens erg gezond voor je lichaam!

Je kunt om te beginnen het ontbijt overslaan. Je eet dan dus niets tot aan de lunch. Neem ook geen slagroom in de koffie, want dat is ook voeding. Vervolgens eet je een goed voedende lunch en later een goed voedend diner. Daarna niets meer. Ook geen slagroom in de koffie. Of juist andersom, eet alleen ontbijt en lunch. Meer over deelvasten vind je hier.

Advies EERSTE ZES TOT ACHT WEKEN: Eet na de eerste weken geen tussendoortjes meer, en start na zes tot acht weken met deelvasten.

Advies NA ZES TOT ACHT WEKEN: Start met maaltijden overslaan. Bouw dit langzaam op en luister altijd naar je lijf.

TIP 3 Hormonen, overgang (leeftijd!)

MENSTRUATIE
Het is heel normaal om rond je menstruatie stil te staan of zelfs aan te komen. Sommige vrouwen komen wel twee kilo aan! Gelukkig raak je die snel weer kwijt na de menstruatie. Geen reden tot paniek dus!

OVERGANG
Rond en na de overgang kan het lastiger zijn om af te vallen. Je hormonen kunnen dat lastiger maken. Het kan nodig zijn om je menu aan te passen. Je leest er meer over op deze pagina: ‘afvallen tijdens en na de overgang’.

TIP 4 Pas op met yoghurt en kaas

Ben je ook zo gek op yoghurt?  Of op kaas? Met kaas kun je ontzettend lekkere gerechten maken.  Ook tussendoor is een blokje kaas heerlijk. Kaas, room en yoghurt passen in principe in een koolhydraatarm dieet maar… niet onbeperkt.

Wat is teveel? Wanneer je ontbijt met yoghurt, luncht met kaas, dineert met een gerecht met room en kaas, snackt met kaas en je een paar keer per dag koffie drinkt met slagroom dan tikt het lekker aan. Dat kán teveel zijn.

Teveel zuivel kan ervoor zorgen dat je minder goed afvalt. En dat geldt met name voor yoghurt. Eet je elke dag yoghurt dan kan dat het afvallen aanzienlijk vertragen!

In plaats van met yoghurt kun je ontbijten met eieren, eiercake of de lijnzaadpap uit de STARTGIDS of één van de vele andere ontbijtjes uit de ONTBIJT&LUNCH SPECIAL.

Advies: Probeer een periode van bijvoorbeeld 2 weken flink te minderen. Wat vaak helpt: geen yoghurt (behalve een beetje voor een sausje) meer als ontbijt en ook geen kaas meer tussendoor. De kans is groot dat je weer beter gaat afvallen. Helpt dat niet, laat kaas en yoghurt dan een paar weken helemaal weg.

LEES HIER ALLES OVER YOGHURT IN JE MENU!

TIP 5 Pas op met noten en eigen 'baksels'

Noten zijn ideaal om tussendoor te eten of om te gebruiken in zelfgemaakt koolhydraatarm gebak en brood. Op internet kun je veel recepten vinden met amandelen (amandelmeel), kokos (kokosmeel of kokosrasp) en andere noten als basis.

MAAR PAS OP: Je kunt er al snel teveel van eten.  Na een handje noten of zelfgemaakt gebak voel je je vaak ook niet echt verzadigd. In tegendeel: Je krijgt vaak vooral zin in nog meer. En zo eet je misschien meer dan je nodig hebt, wat ervoor kan zorgen dat je minder goed afvalt.

Gemalen noten (gebruikt in baksels) hebben meer invloed op de bloedsuikerspiegel dan hele noten.

Advies: Af en toe wat noten kan op zich geen kwaad, maar als het afvallen tegenvalt dan kun je het beter even houden bij puur eten met heel weinig koolhydraten. Wanneer het afvallen (weer) goed gaat probeer dan nog eens of je af en toe wat noten kunt eten. 

Vind je het lastig om niet meer dan een paar noten, of alleen af en toe een klein stukje zelfgemaakt gebak of brood te eten, doe het dan gewoon niet zolang je wilt afvallen.

TIP 6 Pas op met fruit

ROOD FRUIT
Af en toe wat rood fruit; een paar aardbeien of kleine hoeveelheid bessen bijvoorbeeld kan vaak wel. Maar zelfs daar hebben sommige mensen al last van! Houd ook goed de koolhydraten in de gaten, gebruik onze tabel. Je eet al snel meet ervan dan je denkt. En eet er het liefst vet bij, dan verhogen je bloedsuikers minder snel en heb je minder kans op een insulinepiek. Wanneer je meer insuline aanmaakt, kun je namelijk niet afvallen.

ANDER FRUIT
Ander fruit past niet in deze aanpak. Natuurlijk is fruit heerlijk en bevat het gezonde voedingsstoffen! Maar het bevat vooral veel suikers dus koolhydraten. En ook al is fruit puur natuur, dit zijn geen heel andere suikers dan suikers in frisdrank of een pak suikerklontjes. Realiseer je ook dat veel fruitsoorten worden doorgekweekt op zoetheid; dus fruit bevat steeds meer suikers, veel meer dan vroeger. Wanneer je op de koolhydraten let en wilt afvallen is fruit niet een goed idee.

Advies: Mis je je ‘fruitmomenten’? Vervang fruit door groentes! Snack met komkommer, bleekselderij of bijvoorbeeld bloemkoolroosjes. Maak er een lekkere dipsaus bij van mayonaise, kruiden en knoflook. Eet alleen af en toe iets van rood fruit als je daar geen last van hebt (moe en hongerig).

 

TIP 7 Pas op met alcohol

In principe past af en toe een glaasje droge wijn binnen een koolhydraatarm menu. Maar niet wanneer je wilt afvallen!

Ik zie bijna altijd dat mensen (vooral vrouwen!) niet meer afvallen door die paar glaasjes in het weekend. Op zich zitten er niet veel koolhydraten in zo’n glas wijn, maar wel alcohol.

Je lichaam gaat met alcohol net zo om als met koolhydraten, dat wil zeggen: ze worden als eerste gebruikt voor brandstof. Dus je vetverbranding komt stil te staan.

Bier bevat veel koolhydraten en past helemaal niet in een koolhydraatarm menu. Ook niet wanneer je niet hoeft af te vallen. Suikervrije sterke dranken zoals whiskey, cognac en wodka passen beter in een koolhydraatarm menu. Maar wel met mate en liever niet wanneer je nog veel wilt afvallen. Hier vind je meer informatie over alcohol in je menu.

Advies:  Zo lang je wilt afvallen kun je beter niet drinken. Vind je dat lastig vol te houden dan is het misschien een idee om één vaste dag per maand te kiezen waarop je wel een paar glaasjes van de hierboven aangeraden soorten alcohol drinkt. Houd er rekening mee dat je in de week daarna waarschijnlijk niet afvalt, of zelfs wat aankomt. 

TIP 8 Pas op met 'vetbommen' en BPC

Steeds meer mensen ontdekken de zogenaamde vetbommen, zoals bulletproof koffie (BPC) en snacks met superveel vet voor tussendoor. Maar let op want dit is een veelvoorkomende oorzaak van minder goed afvallen. Alleen in de eerste weken kan extreem meer vet goed werken om snel over te stappen op een vetverbranding, dus om ‘in ketose’ te komen.

Wanneer je na de eerste weken naast je normale koolhydraatarme/keto menu ook nog eens deze vetbommen eet of drinkt, dan kan krijg je ongemerkt onnodig veel extra voeding binnen, een overschot wat je lichaam opslaat. Dat kan er voor zorgen dat je niet of slechter afvalt. Kijk hier voor meer informatie over tussendoortjes

ALS MAALTIJD KAN WEL!
Bulletproof koffie, of een paar ‘vetbomsnacks’, kunnen goed een maaltijd vervangen, bijvoorbeeld het ontbijt. Let er wel op of dit jou ook voldoende verzadigt. Kijk voor meer drinkontbijtjes in de ontbijt&lunchspecial!

Advies: Gebruik deze vetbommen alleen de eerste weken als tussendoortje. Daarna alleen als maaltijd (tenzij je niet meer hoeft af te vallen, of wanneer je juist wilt aankomen).

TIP 9 Eet voldoende vet en eiwitten

Let erop dat je voldoende gezonde vetten eet. Als je koolhydraten schrapt uit je menu heeft je lichaam een andere brandstof nodig, en dat is vet. Vet eten brengt verbranding van je lichaamsvet op gang, je kunt vet beslist niet weglaten!

Zo help je je lichaam steeds beter te worden in het verbranden van vet, ook in jouw eigen lichaamsvet!

Niet alleen vet maar ook voldoende eiwit is belangrijk. Eiwit verzadigt bovendien, dus je eet daardoor minder en je kunt beter afvallen. Eiwit helpt met spieropbouw en -herstel.

Wanneer je minder goed afvalt dan kan het zijn dat je te weinig eiwit óf te weinig vet eet. Probeer een periode wat meer vet te eten of juist wat meer eiwit en wat minder vet (maar nooit vetarm!).

Bij sommige mensen werkt meer eiwitten juist weer niet beter. Dus kijk altijd naar wat het met jouw lijf doet!

Advies: Eet in de eerste zes weken áltijd ruim vet, zoals aangegeven in de weekmenu’s. Val je na die eerste weken niet meer zo goed af als in het begin? Dan kun je kijken wat er gebeurt als je mindert met éxtra toegevoegd vet, zoals room, kaas, kokosolie, roomboter en olijfolie.

Zorg vervolgens dat je elke maaltijd een ruimere hoeveelheid eiwitten binnen krijgt, liefst in de vorm van wat extra vlees, vis en eieren. 

Blijf wel kiezen voor producten die van nature vet zijn. Zorg ook dat je steeds eet tot je verzadigd bent, ga niet op rantsoen. Dit is géén hongerdieet!  Zoek daarin jouw ideale hoeveelheid vet en samenstelling van je menu.


TIP 10 Let op verborgen koolhydraten!

Hoe minder koolhydraten, hoe effectiever. Een ketogene aanpak met maximaal 20-25 gram koolhydraten per dag werkt vrijwel altijd het meest effectief. Maar misschien eet je ongemerkt toch meer koolhydraten op een dag dan je denkt?

EET JE MISSCHIEN MEER KOOLHDRATEN DAN JE DENKT?
Wanneer je al langer bezig bent dan schiet het tellen van je koolhydraten er vaak bij in. Je volgt deze aanpak ‘op gevoel’. Sta je een langere periode stil en wil je nog veel afvallen? Check dan eens hoeveel koolhydraten je eet op een dag. Houd het een paar dagen bij, dus álles wat je eet en drinkt, sla niets over. Het kan zijn dat het op een dag meer is dan je dacht. Zorg ook dat de koolhydraten goed verdeeld zijn over de maaltijden, eet nooit meer dan 15 gram koolhydraten in één maaltijd. (in de eerste zes weken liever maximaal 10 gram koolhydraten)

VERBORGEN KOOLHYDRATEN
Ga na of alles wat je eet én drinkt wel koolhydraatarm is, en of nergens verborgen suikers of andere koolhydraten in zitten. Vermijd ook bewerkte producten zoals gemarineerd vlees en vleeswaren zonder etiket, je kunt dan niet controleren of er bijvoorbeeld zetmeel of suikers aan zijn toegevoegd. Gebruik je zoetjes in je koffie of thee, let er dan op dat ze echt koolhydraatarm zijn. Denk er ook aan dat melk (bijvoorbeeld in je cappuccino) veel suiker bevat, ook in koffiemelk en koffieroom zit suiker. Let ook op de koolhydraten in bijvoorbeeld kauwgum of suikervrije snoepjes.

Advies:  Houd je het liefst aan een strikt koolhydraatarm menu met maximaal 20-25 gram koolhydraten per dag voor een optimaal resultaat. Ga na of je niet per ongeluk meer koolhydraten eet op een dag, en stel je menu eventueel bij.

 

TIP 11 Teveel light frisdrank of zoetstof?

Bepaalde zoetstoffen kunnen ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel wordt beïnvloed doordat je insuline-aanmaak wordt gestimuleerd. Dat lijkt niet voor alle zoetstoffen te gelden en ook niet bij iedereen.

De zoetstoffen en producten die in de startgids worden gebruikt lijken bij de meeste mensen geen problemen te geven. Kijk hier voor meer informatie over zoetstoffen.

Verschillende light frisdranken bevatten heel weinig koolhydraten maar verkeerde zoetstoffen. Eén glas light frisdrank kan de bloedsuikerspiegel urenlang in de war schoppen. Probeer eens een periode geen light frisdrank te drinken en kijk wat er gebeurt.

Af en toe een glaasje Rivella lijkt bij de meeste mensen geen problemen te geven.

Advies: Merk je dat je steeds weer honger krijgt of slaperig wordt nadat je een bepaalde zoetstof hebt gebruikt? Kijk of je een andere zoetstof kunt vinden die geen invloed heeft op je insulineaanmaak en bloedsuikerspiegel. Of gebruik een poosje geen zoetstoffen. Dit geldt ook voor light frisdranken. Probeer een andere soort of laat een poosje helemaal staan.

 

TIP 12 Eet puur écht eten

Er komen steeds meer kant-en-klare koolhydraatarme producten op de markt. Er zijn repen, shakes en zelfs complete maaltijdvervangers. Dat lijkt een handig idee, maar vaak zorgen ze er vooral voor dat je snel weer hongerig bent. Dat geldt ook voor veel eiwitshakes. Je eet dan uiteindelijk meer dan je nodig hebt (en te weinig échte voeding).

In de praktijk zie ik vrijwel áltijd dat mensen hiermee slecht of zelfs helemaal niet afvallen. Je hebt deze producten ook beslist niet nodig. Er zijn genoeg snelle ontbijtjes en tussendoortjes te bedenken (zie STARTGIDS of de ONTBIJT&LUNCH SPECIAL) die je beter verzadigen en waar je niet van gaat stilstaan.

Hier lees je meer over een menu van Puur écht eten. Producten die wel handig zijn en in principe (met mate) wel passen in een koolhydraatarm menu vind je hier.

Advies: Vermijd zogenaamde koolhydraatarme kant-en-klaar gemakproducten, zéker zolang je wilt afvallen. Eet zoveel mogelijk puur écht eten.

 

TIP 13 Smokkel niet!

Het is echt zo: Dat ene koekje, broodje of glas cola kan ervoor zorgen dat jij dagenlang niet afvalt of zelfs weer aankomt. Dat komt omdat je op een koolhydraatarm/keto menu, met veel minder koolhydraten en veel meer vet, overstapt van een koolhydratenverbranding op een vetverbranding (ketose). En dat is precies wat je wilt!

Wanneer je vetverbranding eenmaal goed aan de gang is levert dat veel gezondheidswinst, meer energie en kun je snel afvallen.

Maar door die paar snoepjes, of dat ene koekje, patatje of appeltje, kan dat systeem meteen weer in de war raken en raak je ‘uit ketose’. Je schakelt dan weer terug naar een koolhydratenverbranding. Het effect kun je nog dagenlang terugzien op de weegschaal. Bovendien wil je daarna vaak alleen maar nóg meer smokkelen. Zónde toch wanneer je zo je best doet?! Kijk hier voor een uitgebreid artikel over smokkelen.

Advies: Smokkel gewoon niet. Je maakt het jezelf alleen maar moeilijker want wanneer je regelmatig smokkelt houd je die trek in méér koolhydraten (en dus nog meer smokkelen) in stand. Vergelijk het met een roker die gestopt is maar nog wel ‘af en toe’ blijft roken. Dat werkt niet.

 

TIP 14 Zorg (weer) voor sterkere spieren

Ben jij in het verleden heel veel aan de lijn geweest? Heb je veel diëten gevolgd die waren gebaseerd op heel weinig calorieën? Dan kan het goed zijn dat je lichaam nog steeds zo weinig mogelijk energie verbruikt, omdat het bang is dat er te weinig binnenkomt. Vaak zijn al die caloriearme diëten en ‘jezelf uithongeren’, ook ten koste gegaan van je spieren.

Verlies van spieren

Met het ouder worden verlies je aan spiermassa, tenzij je ze sterk houdt! Als je maar weinig spiermassa hebt dan verbruikt je lichaam ook maar weinig energie. Wat het over heeft slaat je lijf op als reserves…

Trainingen die je spieren opbouwen en sterk houden, kunnen je metabolisme verbeteren, omdat je spieren zelf dan ook weer meer brandstof gaan vragen. Daardoor kun je meer gewicht kwijt raken.

Advies: Ga werken aan het versterken van je spieren. Dit kan in de sportschool, maar je kunt ook thuis trainen, met oefeningen die je op internet kunt vinden. Oefen specifiek op spierversterking!

TIP 15 De weegschaal zegt niet alles!

STA JE WEL ECHT STIL?
Wanneer de weegschaal niet zakt, hoeft dat nog niet te betekenen dat er niets gebeurt. Wanneer je elke dag op de weegschaal staat zie je iedere schommeling en kán het lijken alsof er niets gebeurt. Sommige mensen raken al in paniek wanneer ze een paar ons aankomen. Natuurlijk is aankomen niet de bedoeling maar een beetje schommelen in gewicht is heel normaal (soms wel meer dan een kilo!). En uiteindelijk zie je dan toch dat de weegschaal wel steeds wat verder zakt. Weeg je daarom liever één keer in de week, of één keer in de twee weken. Je zult zien dat er wel degelijk een dalende lijn in zit. Misschien niet zo snel als je zou willen, maar elke daling is meegenomen.

VAL JE WEL AF IN CENTIMETERS?
Vaak neemt je lichaamsomvang wel af, ook al verlies je geen kilo’s. 

BEGONNEN MET SPORTEN?
Wanneer je naast deze andere eetwijze ook net bent begonnen met (meer) sporten dan zul je meer spierweefsel ontwikkelen. Je lijkt dan niet in gewicht af te nemen, omdat spiermassa zwaarder weegt dan vetmassa.

Advies: Meet voor je begint ook je omtrek en houd dit bij, je zult zien dat je in omvang wel afneemt. Meet en weeg jezelf bijvoorbeeld één keer per week op een vaste dag. 

TIP 16 Vertrouw niet op app's en macro's

Steeds meer mensen gebruiken een app om uit te rekenen hoeveel koolhydraten, vetten en eiwitten ze per dag moeten eten. Op zich is het leuk om bij te houden wat je eet, maar aan de andere kant is je lichaam zelf een veel betere raadgever.

Wanneer je goed ‘luistert’ dan weet je precies hoeveel vet en eiwit je moet eten om goed verzadigd te raken.

En blijf ook opletten wanneer je moe en hongerig wordt na het eten van een bepaald product. Misschien past het wel in je menu volgens je app/macro’s maar zegt je lijf iets heel anders. 😉 Hier vind je een artikel over apps en macro’s.

Advies: Prima als je met een app je voeding bij wilt houden maar luister vooral naar je lijf! Laat je niet ‘leiden’ door getallen.

TIP 17 Slik vitamine D!

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken (zoals deze)  blijkt dat extra vitamine D een bijdrage kan leveren bij gewichtsverlies. Vitamine D is belangrijk voor ons lichaam maar het is lastig om via voeding aan voldoende vitamine D te komen. Onze belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht, maar in Nederland schijnt de zon niet vaak genoeg om in onze behoefte te voorzien. Vitamine D is dus voor iedereen belangrijk, dus niet alleen als je koolhydraatarm eet.
Kies bij voorkeur een vit D met vit K. Het hele advies vind je hier

Naast vitamine D kan ook een goede multivitamine het afvallen mogelijk ondersteunen zo blijkt uit studies.

Advies: Krijg jij, net als bijna alle Nederlanders, te weinig zonlicht op je huid? Overweeg dan om extra vitamine D te slikken. 

TIP 18 Zorg voor een soepele stoelgang!

Obstipatie komt vaak voor!

In de eerste weken/maanden van een gezonde keto aanpak kun je last krijgen van obstipatie. Je lijf moet soms echt wennen aan deze aanpak! Als je stoelgang moeizaam verloopt dan kan dat zomaar kilo’s schelen op de weegschaal!

Advies: Volg snel al onze tips op als je last hebt van obstipatie in de eerste weken/maanden! Je vindt ze hier.

TIP 19 Ziek of gebruik je medicatie?

ZIEK? Lees hier alles over medicatie en deze aanpak!

Sommige medicatie heeft als bijwerking dat je ervan aankomt. Ik zie bijvoorbeeld vaak bij mensen die anti-depressiva gebruiken dat ze moeilijk afvallen. Dat kan erg frustrerend zijn. Er komen steeds weer nieuwe medicijnen op de markt, misschien kun jij overstappen op andere medicatie die minder invloed heeft op je gewicht.

Ook zalf of pufjes op basis van cortisol (bijnierschorshormoon) kunnen voor gewichtstoename zorgen, ga daar dus zorgvuldig mee om. Mogelijk kun je overstappen op een andere soort.

Bloeddrukmedicatie
Bloeddrukmedicatie (beta blokkers) kunnen ook zorgen voor gewichtstoename, of minder goed afvallen. Wat dat betreft is er goed nieuws: een strikt koolhydraatarm/keto menu heeft een sterk bloeddrukverlagend effect. We zien vaak dat deze medicatie al snel kan worden afgebouwd.

Diabetesmedicatie
Insuline en ook bloedsuikerverlagende medicatie kan ervoor zorgen dat je vrijwel niet afvalt. Je zult dus eerst moeten zorgen dat je minder medicatie nodig hebt. Gelukkig zakken je bloedsuikers enorm snel met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak, en kun je al direct starten met afbouwen. Het kan zijn dat je lichaam tijd nodig heeft om in balans te komen en om ook alle suikers uit de lever los te laten. Meer informatie.

Antibiotica
Een antibioticakuur kan ook zorgen voor stilstand of zelfs dat je kilo’s aankomt in plaats van afvalt. Het kan weken duren voor die kilo’s er weer af zijn! Geef niet op, ga vooral door!!

Andere medicatie
Er zijn helaas nog heel veel andere soorten medicatie die invloed kunnen hebben, zoals anti-psychotica, hormoonpillen, anti-conceptiepil of epilepsiemedicatie. Wil je weten of jouw medicatie deze bijwerking heeft google dan even op jouw soort medicatie. Het staat vrijwel altijd aangegeven als mogelijke bijwerking.

Lees hier alles over medicatie en deze aanpak!

Advies: Kijk met je arts naar je medicatie. Kan je medicatie niet wijzigen, dan heb je misschien iets aan de andere tips op deze pagina om toch af te vallen. En bedenk ook: zelfs al val je niet of maar weinig af door je medicatie, je komt in ieder geval ook niet aan, zoals veel anderen!

TIP 20 Stress of slaapgebrek

STRESS KAN DE BOEL AARDIG VERPESTEN
Veel stress kan ervoor zorgen dat je niet goed afvalt doordat je veel cortisol aanmaakt. Een stofje wat ook weer invloed heeft op je insulinehuishouding. Stress kan er op die manier voor zorgen dat je niet of vrijwel niet afvalt.

HEB JIJ GEEN STRESS?
Misschien denk je dat je stressvrij bent. Omdat je bij stress denkt aan zenuwslopende spannende situaties. Maar ook simpele veranderingen kunnen stress geven, zorgen over jouzelf of anderen bijvoorbeeld. Wakker liggen en piekeren. Kinderen die je veel onrust bezorgen, misschien moet je er regelmatig uit in de nacht. Of maak je je zorgen over hoe het op school met ze gaat. Misschien hebben ouders of andere familieleden, veel gezondheidsproblemen. En ook leuke, spannende dingen kunnen stress geven. Bedenk eens of er in jouw leven dingen zijn die je erg bezighouden, waardoor je eigenlijk niet meer ontspannen kunt leven zoals je zou willen. Al dat soort dingen kunnen ervoor zorgen dat je niet of minder goed afvalt.

De oorzaak van stress kan je niet altijd wegnemen, maar misschien kun je ook in een stressvolle periode proberen af en toe momenten van rust te creëren. Al is het maar 10 minuten per dag, bijvoorbeeld iedere ochtend na het opstaan.

Misschien is af en toe een korte meditatie wat voor je, of klusjes in en om het huis doen in rust en met aandacht. Of elke dag een wandeling.

SLAAPTEKORT
Te weinig slaap (of slecht slapen) kan ook je cortisol aanmaak beïnvloeden en er voor zorgen dat je niet of Slecht afvalt.
Voel jij je je vaak ’s morgens niet echt uitgerust (ook niet nadat je koolhydraatarm bent gaan eten) ga daar dan wat aan doen. Ga bijvoorbeeld een uur eerder naar bed, dat kan al veel verschil maken. Pas je slaaptijden aan op wat bij jouw natuurlijke slaap- en waakritme past. Zoek op internet tips om beter te slapen.

Advies: Lees ons uitgebreide artikel over stress en hoe je hiermee om kunt gaan als je gezond koolhydraatarm/keto eet.

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak. Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen