Selecteer een pagina
DE OUDE VETARME DIEETADVIEZEN HEBBEN MENSEN ZIEK EN DIK GEMAAKT
WE MOETEN WEER TERUG NAAR GEZOND PUUR EN ÉCHT ETEN  
Dokter Aseem Malhotra

Cardioloog

HET PIOPPI-DIEET

De inwoners van het Zuid-Italiaanse dorp Pioppi worden gemiddeld tien jaar ouder. Ze hebben geen last van chronische ziektes, diabetes type 2 en ernstig overgewicht. Hun geheim: anders eten, genoeg bewegen en slapen.

WIE HEEFT HET PIOPPI DIEET BEDACHT?
Aseem Malhotra, cardioloog, ontwikkelde het Pioppi-dieet; een mediterraans dieet gebaseerd op het menu van de inwoners van Pioppi. Met veel vers en écht eten.
Cardioloog Malhotra pleit al jaren voor minder medicatie (zoals statines en insuline) en meer aandacht voor gezonde voeding, met minder koolhydraten en meer gezonde vetten. Oók voor gezondere hart- en bloedvaten.

WAT EET JE IN DE EERSTE WEKEN?

De basis bestaat voornamelijk uit vezelrijke groenten, rood fruit, noten en olijfolie, aangevuld met eieren, vette vis, vlees en ook dagelijks volle zuivelproducten.
– Je eet vers en puur. 
– Je eet meer gezonde vetten, zoals in ruime mate olijfolie!
– Je vermijdt suiker (of ‘suikeralternatieven’ zoals honing of oersuiker).
– Je vermijdt zetmeel,  geraffineerde koolhydraten, brood, pasta en rijst.
– Je drinkt maximaal 1 glas (droge) wijn per dag als je doelen dit toelaten. 

HOE LANG DUURT HET PIOPPI-DIEET?

De eerste, strikte fase van deze aanpak duurt 3 tot 4 weken. In die eerste weken merk je al (ook zichtbaar) veel veranderingen. Vervolgens breid je je menu eventueel iets uit, afhankelijk van je doelen. Je kunt deze aanpak je leven lang volhouden en net als de inwoners van Pioppi gezonder oud(er) worden! 


HOE PAK JE HET AAN?

Cardioloog Malhotra adviseert om het gewoon te gaan doen en zo te ervaren wat deze aanpak voor jou kan betekenen en hoe jij je gewicht en gezondheid snel kunt verbeteren.
Onze weekmenu’s maken het heel eenvoudig om met deze aanpak te beginnen. 
 

Huisarts Hollemans: “Je merkt heel erg aan mensen dat ze wel wat bewuster zijn dat er dingen anders moeten. Het scheelt natuurlijk enorm dat ikzelf zo gemotiveerd ben en zo overtuigd van deze aanpak. Ik zeg altijd: probeer het gewoon vier weken en kijk dan hoe je je voelt. Vier weken is voor iedereen te overzien.”

Huisarts Hollemans adviseert patiënten een gezonde koolhydraatarme aanpak.

WAT KUN JE BEREIKEN MET DEZE AANPAK?

DIABETES Snel van je diabetes type 2 af: Normale bloedsuikers, vaak geen medicatie meer.
AFVALLEN Heb je overgewicht, dan kun je snel en gezond blijvend afvallen.*
HART EN VATEN Gezondere hart- en bloedvaten, minder kans op hartfalen.
BLOEDDRUK Snel weer normale bloeddrukwaarden en medicatie afbouwen.
CHOLESTEROL Snel een enorme verbetering van cholesterolwaarden (afbouwen medicatie).
BLOEDSUIKERS Snel weer gezondere, stabiele bloedsuikers.
DARMPROBLEMEN Afname van klachten, vaak verdwijnen klachten zelfs.
GEZONDHEID/KWALEN Chronische gezondheidsproblemen oplossen.
VERMOEIDHEIDSKLACHTEN Snel veel meer energie, beter slapen, uitgerust opstaan.

* Wil je starten voor je gezondheid, maar wil je niet afvallen (heb je geen overgewicht) dan kun je het menu iets aanpassen. Hoe je dat doet, vind je bij de toelichting van de STARTGIDS.
 

MEER DAN EEN DIEET

Gezonder worden gaat niet alleen over andere voeding Volgens cardioloog Malhotra zijn ook andere aspecten belangrijk:
BEWEGEN Elke dag minstens 30 minuten bewegen, dat kan ook gewoon een wandeling zijn.
SLAPEN Minimaal 7 uur per nacht slapen.
STRESS Ontspan elke dag, eenvoudig door bijvoorbeeld meerdere keren per dag een paar minuten heel bewust (met aandacht) diep in en uit te ademen. 
SOCIALE CONTACTEN: Genoeg tijd aan familie en vrienden besteden (sociale contacten).
EET AF EN TOE EEN DAG MINDER VAAK Eén dag per week een deel van de dag niet eten geeft het lichaam de kans de eigen reserves te gebruiken en ‘rommel’ op te ruimen.

“Niemand dacht dat ik op mijn leeftijd nog zoveel zou afvallen, zeker mijn cardioloog niet. Maar ik ga gewoon door, ik ben er nog niet!”

Martha (73) viel 35 kilo af en is nu veel gezonder en fit. Lees verder...

“Ik realiseerde me pas hoe gevaarlijk diabetes 2 is toen ik zeer ernstige complicaties kreeg. Ik móest iets doen.”

Henk (54) kon al na 3 dagen stoppen met insuline en voelt zich herboren Lees verder...

 

TV PROGRAMMA ‘DOKTERS VAN MORGEN’

Voeding als medicijn

HET PROGRAMMA: Antoinette Hertsenberg doet met drie kandidaten onderzoek naar het Pioppi-dieet, vernoemd naar het Zuid-Italiaanse dorpje dat gezien wordt als ‘de gezondste plek op aarde’. Eén kandidaat heeft obesitas, een andere heeft diabetes type 2 en de derde hartproblemen. Wat kunnen ze in drie weken tijd veranderen?

De resultaten zijn al na drie weken spectaculair!
Niet alleen zijn alle kandidaten in drie weken tijd heel veel gewicht verloren, ook zijn de bloedsuikerwaarden aanzienlijk verbeterd (bij de tweede kandidaat er was bijna geen sprake meer van diabetes type 2) en ook cholesterolwaarden en bloeddruk waren verbeterd. Medicijnen konden al meteen flink worden afgebouwd. 

UITZENDING
Dinsdag 2 oktober AVRO/TROS NPO1 Bekijk de uitzending terug

 

“Ik werd steeds zieker, ik was bezig met overleven in plaats van te leven…
Anders eten redde mijn leven.”

Annette (51) is van diabetes 2 en alle medicatie af. Lees verder...

VEELGESTELDE VRAGEN OVER HET PIOPPI-DIEET
IN HET PROGRAMMA ATEN MENSEN PASTA, HOE ZIT DAT?

De uitzending was op dat punt ook wat verwarrend denk ik.
Mensen die hun leven lang eten zoals in Pioppi, dat wil zeggen mediterraans, met veel verse producten, olijfolie en pasta,
kunnen blijkbaar gezond(er) oud(er) worden.
Ik ga ervan uit dat insulineresistentie vrijwel niet voorkomt in dit dorp.

Maar we zien dat bij Italianen die de Nederlandse eetgewoonten overnemen, insulineresistentie ook steeds vaker voorkomt. Net als bij ‘ons’ Nederlanders. We gaan ervan uit dat 80 procent van de Nederlanders insulineresistent is.

Insulineresistentie houdt in dat je lichaam niet heel goed met koolhydraten om kan gaan. Bloedsuikers blijven voortdurend hoger, wat veel insulineaanmaak veroorzaakt. Die insuline moet overtollige suiker zien weg te werken.
Koolhydraten worden dan opgeslagen als vet en als dat niet meer lukt, is er sprake van diabetes type 2.
Er zijn nog veel meer welvaartsziektes die worden gerelateerd aan insulineresistentie.

Gelukkig is er een simpele oplossing. En dat is mediterraans eten zónder de pasta. Het Pioppi-dieet. Puur en echt vers eten, weinig koolhydraten en veel meer gezonde vetten. We zien dat de gevolgen van insulineresistentie daarmee heel snel afnemen. Een zeer effectieve aanpak dus. Ondertussen eet je heerlijk en voel je ook andere dingen.
Je krijgt meer energie, je slaapt beter, allerlei kwaaltjes zie je verminderen. 

KAN IK STRAKS WEER 'NORMAAL' ETEN?

Laat je verrassen door de spectaculaire resultaten die je al na enkele weken kunt boeken. 
Stel de doelen vast die je wilt bereiken.

Heb je je doelen bereikt, dan kun je mogelijk ook weer af en toe pasta eten. En andere koolhydraten. Maar nooit meer in de mate waarin je dat eerst deed. Ieder lijf is daarin anders; vooraf is niet te voorspellen waar jouw ‘koolhydratengrens’ straks ligt. Dus op welke manier jij je verbeterde gezondheid kunt vasthouden.

Zelf eet ik al achttien jaar op deze manier. Ik ben nooit ziek, ben blijvend 30 kilo afgevallen, heb bergen energie en mijn bloedwaarden zijn perfect! Ik eet elke dag heerlijk en ben nog iedere dag blij dat ik deze aanpak heb ontdekt!

IS DIT EEN KOOLHYDRAATARM DIEET?

De eerste weken van het Pioppi-dieet zijn strikt koolhydraatarm. Het is een gezonde koolhydraatarme aanpak. Je eet niet alleen minder koolhydraten, maar ook méér gezonde vetten. Daarmee boek je snel resultaat!

TheNewFood is al vijftien jaar expert in deze aanpak. De menu’s en recepten hebben al heel veel mensen geholpen om hun gezondheid drastisch te verbeteren!

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak. Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen