Selecteer een pagina
  1. TIPS & TRICKS
  2.  » 
  3. GEZOND KOOLHYDRAATARM/KETO
  4.  » Koolhydraatarm, -beperkt of KETO?

Koolhydraatarm, -beperkt of KETO?

Koolhydraatarm eten wordt de laatste jaren steeds populairder en daarmee komen er ook steeds meer ‘varianten’ in koolhydraatarm. Je ziet bijna door de bomen het bos niet meer! Veel varianten lijken op elkaar of zijn eigenlijk hetzelfde. Wat is wat?  Je kunt vrijwel alle varianten grofweg onderverdelen in drie groepen:

STRIKT KOOLHYDRAATARM/KETO 
tot ± 25 gram koolhydraten

KOOLHYDRAATARM/LCHF
25 – 50 gram koolhydraten

KOOLHYDRAATBEPERKT
50 – 125 gram koolhydraten 

KOOLHYDRAATARM/KETO (ketogeen)

Wat is het?
Dit is de aanpak van TheNewFood. Je eet koolhydraatarm tot maximaal 20-25 gram koolhydraten per dag (veel minder mag ook) en je eet veel meer gezonde vetten. Je lichaam maakt vrijwel alleen gebruik van vet (ketonen) als brandstof. Je komt daardoor ‘in ketose’. Met deze aanpak voel je je al snel energieker, ben je de hele dag lekker verzadigd en kun je optimaal gezondheidswinst behalen. Lees meer over de voordelen van ketose.

Voor wie?
Strikt koolhydraatarm/keto is in principe geschikt voor iedereen.  Voor wie (snel) wil afvallen of voor wie andere gezondheidsproblemen heeft die kunnen verbeteren met keto. Voor mensen met diabetes type 2 is deze hoeveelheid koolhydraten het meest effectief (dit blijkt ook uit een recente studie).  Ook sporters kunnen veel beter presteren op een keto aanpak.

Wat eet je?
Zoveel mogelijk puur, vers en écht eten met heel weinig koolhydraten en producten die van nature vetter zijn. Je eet geen producten die ervoor kunnen zorgen dat je uit ketose raakt (en dus weer op koolhydratenverbranding overgaat). Sommige zeer koolhydraatarme geraffineerde producten passen binnen deze aanpak.

Varianten op koolhydraatarm/keto
Er komen steeds meer varianten op deze aanpak, pas goed op dat je kiest voor een gezonde aanpak. Meer info vind je hier!

Welke producten eet je?
In de koolhydratentabel ga je uit van voedingsmiddelen waarbij staat FASE 1

 

KOOLHYDRAATARM/LCHF

Wat is het?
LCHF is een afkorting van Low Carb High Fat. Dit betekent letterlijk vertaald: MINDER KOOLHYDRATEN MEER VET
Je eet tot rond 50 gram koolhydraten per dag en voldoende gezonde vetten om te zorgen dat je verzadigd bent. In principe kun je met deze hoeveelheid koolhydraten ook nog in ketose blijven. Dat verschilt per persoon. Vaak hangt dat ook af van de soort koolhydraten die je eet.

Is het keto?
Sommige mensen blijven hiermee in ketose, voor hen is het keto/ketogeen. Maar voor veel mensen zijn het net te veel koolhydraten om in ketose te blijven.

Hoe doe je het?
Je eet tot 50 gram koolhydraten per dag en meer gezonde vetten, voldoende om verzadigd te blijven. De aanpak is verder gelijk aan keto.

Voor wie?
Is het eenmaal gelukt om je bloedsuikers te verlagen en om op je streefgewicht te komen, dan wil je dat ook zo houden. Meestal werkt doorgaan met maximaal 20 tot 25 gram koolhydraten per dag dan het beste.
Maar sommigen kunnen (misschien af en toe) wat meer koolhydraten -tot 50 gram koolhydraten per dag-, eten.  Hoe vaak je wat meer koolhydraten kunt eten verschilt per persoon en moet je zelf uitvinden.

Voor wie niet?
Heb je heel snel last van overgewicht, verhoogde bloedsuikers en vermoeidheid/minder energie? Of merk je dat je snel moe en slaperig wordt van koolhydraatrijkere producten, zoals zoet fruit, brood of pasta, dan kan dit een te hoge hoeveelheid koolhydraten voor je zijn.
Ik raad je aan om dan strikt koolhydraatarm/keto te kiezen.

Varianten op koolhydraatarm/LCHF
BANTING Dit is eigenlijk niet een variant maar meer een andere naam voor hetzelfde principe. In Zuid-Afrika noemen ze LCHF dus Banting. 

Welke producten eet je?
In de koolhydratentabel ga je uit van voedingsmiddelen waarbij staat FASE 1 & 2

KOOLHYDRAATBEPERKT

Wat en hoe?
Je eet tussen de 50 en tot 125  gram koolhydraten per dag. Je eet wat minder vetten dan met de eerste twee opties.

Is het keto?
Nee, iedereen (of  vrijwel iedereen) raakt uit ketose bij deze hoeveelheid koolhydraten.

Voor wie?
Tussen 50-125 gram per dag is vooral geschikt voor kinderen die (nog) niet insulineresistent zijn. Ben je jong en actief en ben je (nog) niet insulineresistent dan kun je waarschijnlijk ook wel wat meer koolhydraten eten. 125 gram koolhydraten per dag is dan ook een mooie grens. Uiteraard kun je er ook ruim onder gaan zitten. 

Voor wie niet?
Heb je heel snel last van overgewicht, verhoogde bloedsuikers en vermoeidheid/minder energie? Of merk je dat je snel moe en slaperig wordt van koolhydraatrijkere producten, zoals zoet fruit, brood of pasta, dan kan dit een te hoge hoeveelheid koolhydraten voor je zijn.
Ik raad je aan om dan koolhydraatarm/keto of koolhydraatarm/LCHF te kiezen.

Welke producten eet je?
In de koolhydratentabel ga je uit van voedingsmiddelen waarbij staat FASE 1 & 2 & 3

DE AANPAK VAN THENEWFOOD (STARTGIDS AANPAK)

KOOLHYDRAATARM/KETO De aanpak die in de praktijk bij vrijwel iedereen heel erg goed werkt, is starten met 20-25 gram koolhydraten, volgens de STARTGIDS. Je kunt dan heel snel afkicken van suikers en veel koolhydraten. Je ziet meteen geweldige resultaten.

KOOLHYDRAATARM/LCHF Na deze start bouw je dan eventueel langzaam het aantal koolhydraten op (maar dat hoeft niet) tot de hoeveelheid koolhydraten die bij jou past. Lees meer over onze aanpak…

Diabetes type 2 omkeren
We zien dat mensen met diabetes type 2 de beste en snelste resultaten behalen wanneer ze keto koolhydraatarm starten, volgens de LCHF/KETO aanpak van de STARTGIDS. Ook hoge bloeddruk wordt snel weer lager en cholesterol verbetert.

Hoe lang kun je koolhydraatarm blijven eten?
Weinig koolhydraten en meer gezonde vetten eten is een manier van eten die veel beter bij ons past en veel gezonder is dan de hoeveelheden koolhydraten die mensen normaal eten. Je kunt dit gewoon je leven lang zo blijven doen!

Hoeveel koolhydraten eet je als je je doelen hebt bereikt?
De hoeveelheid koolhydraten die je uiteindelijk zonder problemen per dag kunt eten verschilt per persoon en die grens moet iedereen voor zichzelf uitvinden. Daar is geen vaste regel voor. Heb je diabetes (gehad) of heb je snel last van overgewicht, of andere gezondheidsproblemen dan kan het heel verstandig zijn om niet meer terug te gaan naar je oude voedingspatroon met veel meer koolhydraten, maar vast te houden aan koolhydraatarm.

Is er een minimale hoeveelheid koolhydraten die je moet eten?
In principe zou je zelfs zonder koolhydraten kunnen. Er is dus geen minimum hoeveelheid. Alleen je hersenen hebben wat koolhydraten nodig maar die maakt je lichaam zo nodig zelf uit vet en eiwit (dit proces heet gluconeogenese).

Maar helemaal koolhydraatvrij betekent ook dat je geen groenten eet en dat is weer niet een goed idee. Kies vooral groenten die boven de grond groeien, die zijn koolhydraatarmer. Bekijk hier hoeveel koolhydraten in groenten zitten.

Wat kies je als je zwanger bent of borstvoeding geeft?
Een gezonde koolhydraatarme aanpak is het beste wat je kunt doen voor jezelf en je kind, tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoeding. Vrouwen die LCHF/keto eten tijdens de zwangerschap hebben vaak minder klachten en lopen geen kans op ‘zwangerschapssuiker’. En maak je over de moedermelk geen zorgen, baby’s zijn door de moedermelk altijd in ketose!

Ik zou dan kiezen voor koolhydraatarm/LCHF (tot 50 gr kh) en zeer ruim vet eten. Je eet dan optimaal gezond. Hier vind je alles over zwangerschap, borstvoeding en deze aanpak.

  

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.