Selecteer een pagina

TE HOGE BLOEDDRUK

Veel mensen hebben een te hoge bloeddruk of gebruiken medicatie tegen een hoge bloeddruk. Maar weinig mensen weten dat te veel koolhydraten eten vrijwel altijd de oorzaak hiervan is. Gelukkig kun je het weer terugdraaien! Met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak kan je bloeddruk weer snel verlagen én laag houden! Medicatie kan meestal al binnen enkele weken tot maanden worden afgebouwd!

DE OORZAAK VAN HOGE BLOEDDRUK

Een hoge bloeddruk wordt in bijna alle gevallen veroorzaakt door het niet meer goed met koolhydraten kunnen omgaan: veel van
ons zijn insulineresistent, je lijf is dan moe van koolhydraten. Als je dan toch veel koolhydraten blijft eten, terwijl je er niet goed op reageert, heb je een kans dat je bloeddruk verhoogt. 

Hoe kan dat Als je steeds veel koolhydraten eet, maakt je lijf meer insuline aan. Hoe meer insuline je hebt in je bloed, hoe meer zout en vocht je lijf vast gaat houden. Dit vocht moet ergens zitten en komt onder meer in jouw bloedvaten terecht. Er zit dan meer vocht in de vaten dan dat er ruimte voor is en dat geeft ‘overdruk’! Je hebt dan een te hoge bloeddruk: 

HOGE BLOEDDRUK IS LEVENSGEVAARLIJK

Een te hoge bloeddruk speelt een enorm grote rol bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Vaatwanden verzwakken door een te hoge bloeddruk, waardoor je veel meer kans loopt op ontstekingen van de vaatwand. Ook als je bloeddrukverlagers slikt kan er nog schade ontstaan of al ontstaan zijn. Bij een te hoge bloeddruk is de kans op hartfalen 3 keer zo groot en de kans op een beroerte 4 keer zo grootDoor een te hoge bloeddruk kan ook het immuunsysteem minder goed werken.

MEDICATIE KAN JE NIET GENEZEN!

Als je bloeddruk te hoog is krijg je medicatie om je bloeddruk te verlagen. Meestal gaat het om metoprolol, propanolol of andere betablokkers. Dit zijn medicijnen die ervoor zorgen dat je hart minder hard gaat werken. Er wordt dan minder bloed rondgepompt, waardoor je bloeddruk vanzelf lager wordt. Soms is het nodig om (steeds meer) verschillende soorten medicatie naast elkaar te slikken.

Ook kan je bijvoorbeeld plastabletten krijgen. Deze tabletten zorgen ervoor dat je (de naam zegt het al) meer gaat plassen en dus minder vocht gaat vasthouden. Hierdoor wordt ook de bloeddruk lager. Medicijnen kunnen je bloeddruk verlagen, maar ze kunnen je niet genezen. Want ze pakken niet de oorzaak van het probleem aan, namelijk insulineresistentie.

BIJWERKINGEN VAN HOGE BLOEDDRUK MEDICATIE

Medicatie voor een hoge bloeddruk kan andere gezondheidsproblemen triggeren of veroorzaken. Zo kunnen plastabletten (bijvoorbeeld hydrochloorthiazide) een jichtaanval veroorzaken. Daarnaast kunnen plastabletten ervoor zorgen dat je bloedsuiker hoger wordt. En ook betablokkers zoals metoprolol en propanolol kunnen problemen veroorzaken: je kunt er hogere bloedsuikers door krijgen, en hebt zelfs een groter risico op het krijgen van diabetes 2.

JE BLOEDDRUK VERLAGEN ZÓNDER MEDICATIE STARTEN MET ANDERS ETEN

Je kunt ook het probleem zelf aanpakken, dan heb je (meestal al na een paar weken) geen of minder medicatie meer nodig. Als je veel minder koolhydraten eet, gaat je lijf automatisch minder insuline aanmaken. Dat gebeurt direct nadat je begonnen bent! Doordat je minder insuline aanmaakt, ga je minder zout en vocht vasthouden, hierdoor wordt je bloeddruk direct lager, vaak zelfs normaal ZONDER medicatie!

Hoe? Om je te helpen met deze andere manier van eten heb ik de STARTGIDS gemaakt. Je vindt er naast alle nodige informatie 4 complete weekmenu’s. De menu’s zijn makkelijk, heerlijk en iedereen kan mee-eten. Boodschappen doe je gewoon in de supermarkt. Door het volgen van de weekmenu’s leer je heel snel en simpel hoe deze aanpak werkt.

EET JEZELF WEER GEZONDER!

Bij een hoge bloeddruk is het goed om te starten met gezond koolhydraatarm/keto eten. Ik raad je aan om gebruik te maken van de startgidsen, liefs zonder iets te wijzigen aan het menu. Je leert dan op een eenvoudige (en heerlijke!) manier om anders te gaan eten. Voor de meeste mensen werkt dit zeer effectief om een hoge bloeddruk aan te pakken en op te lossen én om af te vallen.

Niet alleen gezonder eten is onderdeel van onze aanpak, maar ook minder vaak eten. Zodat je lijf de tijd en ruimte krijgt om te herstellen en beter te functioneren. En dat minder vaak eten gaat eigenlijk vanzelf als je gezond koolhydraatarm/keto eet, want je krijgt al snel eetrust en voelt je steeds goed verzadigd. Meer over onze aanpak lees je hier. Lees voor je start ook onze tips en de veelgestelde vragen hieronder. 

KUN JIJ OOK STARTEN?

Gebruik je bloeddrukverlagende medicatie? Je kunt gewoon starten met deze aanpak, je hoeft niet voor de start te overleggen met je behandelaar. Wel is de kans erg groot dat je al snel kan stoppen met deze medicatie, omdat je bloeddruk anders te laag wordt. Als je zelf je bloeddruk kan meten is het slim om dat regelmatig te doen.

Daarnaast raden we je aan goed te luisteren naar je lijf: ben je vaak vermoeid of duizelig? Dan is het verstandig om te overleggen met je behandelaar of je kan afbouwen of zelfs stoppen met de bloeddrukverlagende medicatie. Pas op: vermoeidheid en duizeligheid kan ook komen door te weinig zout of mineralen! (zie advies onder ‘zoutarm dieet’)

Gebruik je plastabletten? Je kan gewoon starten met deze aanpak, je hoeft niet voor de start te overleggen met je behandelaar. De kans is groot dat je wel snel kan stoppen met deze medicatie. Een koolhydraatarme/keto aanpak werkt ook vochtafdrijvend, en versterkt dus het effect van de medicatie (en andersom!). Hierdoor is de kans dat je uitgedroogd raakt en te veel mineralen verliest groot.

Gebruik je deze medicatie naast andere bloeddrukverlagende medicatie en kan je niet alles tegelijk afbouwen? Overleg dan met je behandelaar of je als eerste met deze medicatie mag stoppen.

Kan je niet stoppen met deze medicatie? Let dan op symptomen als hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en spierzwakte. Heb je daar last van? Dan is het slim om extra mineralen te nemen (zie volgende vraag). Blijf je klachten houden na het nemen van extra mineralen, dan is het verstandig om te overleggen met je huisarts. Lees ook even de veelgestelde vraag hierover.

Zoutarm dieet? Sommige mensen met een hoge bloeddruk hebben het advies gekregen minder zout te gaan eten. Dit is niet nodig en zelfs af te raden als je koolhydraatarm gaat eten. Door koolhydraatarm te gaan eten verlies je erg veel vocht en zout, dit MOET je aanvullen, anders kan je je slap en beroerd voelen of kramp krijgen! Het mineralenadvies (inclusief kalium en magnesium!) geldt dus ook voor jou!   

In heel enkele gevallen kun je kaliumsparende medicatie gebruiken tegen een hoge bloeddruk. Is dat het geval? Dan kun je de LoSalt het best laten staan. In de bijsluiter staat dan dat je geen kalium-/dieetzout mag gebruiken.

Hoog cholesterol? We horen vaak dat mensen met een hoge bloeddruk ook een hoog cholesterol hebben en hier soms cholesterolverlagers voor gebruiken. Een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak is voor jou ook een goed idee! Je eet jezelf steeds gezonder!

NOG VRAGEN? Hier vind je meer antwoorden.

MEER LEZEN?
Voormalig huisarts van Dijk: WEG met die bloeddrukpillen!
Hartpatiënt Ed eet zichzelf weer gezond!
Marleen heeft nu een gezonde bloeddruk
Nieuw onderzoek oorzaak hoge bloeddruk

BRONNEN BIJ DIT ARTIKEL
VRAGEN OVER HOGE BLOEDDRUK EN KOOLHYDRAATARM ETEN
Hoe kan ik het best starten?

In principe kun je gewoon starten met gezond koolhydraatarm eten, ook als je bloeddrukverlagende medicatie gebruikt (lees dan wel even de veelgestelde vraag hierover!). 

Effectief en gezond beginnen met deze aanpak kun je het beste doen met de weekmenu’s uit de startgids. De meeste mensen volgen de menu’s twee keer, dus 8 weken.

In de eerste 4 tot 8 weken leert je lichaam effectief gebruik te maken van een vetverbranding. Daar wordt het steeds beter in en dat kan jou veel gezondheidswinst opleveren. Je leert in die eerste weken precies hoe je het aanpakt en daarna kun je je eigen menu samenstellen, eventueel met behulp van één of meer van de specials.

Heb ik nog meer nodig voor de start?
Alles wat je moet weten staat in de startgids. De menu’s zijn simpel, boodschappen doe je in de supermarkt en je gezin kan gewoon met je mee-eten. Zorg dat je zout en mineralen aanvult, lees hiervoor pagina 87.

Eet je bepaalde producten niet, dan vind je opties voor vervangers bij de startgidsvragen.

BIJ MEDICATIE Kun je bloeddrukverlagende medicatie blijven gebruiken?

Je kan deze medicatie bij de start blijven gebruiken, je hoeft hier niet direct mee te stoppen. Wel is de kans erg groot dat je bloeddruk snel daalt na de start met deze aanpak. Het is daarom belangrijk dat je goed in de gaten houdt of je bloeddruk niet te laag wordt.

Bij voorkeur meet je je bloeddruk zelf regelmatig in de eerste weken na de start en ga je bij een bloeddruk lager dan 110/70 naar de huisarts. Kun je je bloeddruk niet zelf meten? Let dan op symptomen als duizeligheid en vermoeidheid. Heb je hier last van? Ga dan naar de huisarts.

Bouw nooit je medicatie af zonder overleg met je behandelaar. 

BIJ MEDICATIE Kun je plastabletten blijven gebruiken?

Je kunt deze medicatie bij de start blijven gebruiken, je hoeft hier niet direct mee te stoppen. Wel is het risico op een mineralentekort groter als je deze tabletten blijft gebruiken. De koolhydraatarme/keto aanpak heeft ook een vochtafdrijvend effect, en versterkt dus het effect van plastabletten (en andersom). Overleg dus met je behandelaar of het echt nodig is deze te blijven gebruiken.

Moet je de tabletten blijven gebruiken? Volg dan zeker het mineralenadvies op! Ga niet minderen met mineralen, mogelijk heb je zelfs meer nodig. Krijg je klachten als spierkrampen, spierslapte, vermoeidheid, misselijkheid of duizeligheid, neem dan wat extra zout. Gaan je klachten niet over of krijg je hierbij ook hartkloppingen, ga dan naar de huisarts.

Houd je bloeddruk in de gaten! Veel mensen merken dat ze na aanvang met deze aanpak snel een lagere bloeddruk krijgen. Het is dus belangrijk in de gaten te houden of jouw bloeddruk niet te laag wordt. Bij voorkeur meet je je bloeddruk zelf regelmatig in de eerste weken na de start en ga je bij een bloeddruk lager dan 110/70 naar de huisarts. Kan je je bloeddruk niet zelf meten? Let dan op symptomen als duizeligheid en vermoeidheid. Heb je hier last van? Ga dan naar de huisarts.

Bouw nooit je medicatie af zonder overleg met je behandelaar.

STARTEN Hoe kan ik mijn mineralen aanvullen?

Meer informatie over mineralen lees je in dit artikel en in de startgidsvragen. Hieronder geven we een korte samenvatting.

ZOUT: (ook bij hoge bloeddruk)
– Los een halve theelepel gewoon zout (of Himalayazout of Keltisch zeezout) samen met een halve theelepel LoSalt jodium (potje te koop in de supermarkt) op in een glas water. Drink dit in één of twee keer op en herhaal dit elke dag de eerste maand.
– Neem eventueel ook wat bouillon van een blokje als je je wat ‘flauw’ voelt.

MAGNESIUM:
Let goed op welke magnesium je koopt, lang niet iedere magnesium wordt goed opgenomen. Kies bijvoorbeeld deze soort, 2 à 3 pillen per dag:  Magnesium Trio Softgels van Now

HOE LANG NOET JE DIT DOEN?
Ik raad je aan om dit in ieder geval de eerste 4 weken te doen en blijf dit bij voorkeur zolang je gewicht verliest.

STARTEN Kan mijn partner/gezin mee eten?

Zeker! De weekmenu’s zijn voor één persoon, maar je kunt de gerechten heel gemakkelijk voor meerdere personen maken. Iedereen vindt het eten altijd heerlijk, dus het zal geen probleem zijn!

Bovendien is het voor iedereen gezonder om een stuk minder koolhydraten te eten en veel meer puur, vers en écht eten. Geniet ervan!

BLOEDDRUK Mijn bloeddruk blijft hoog

Bij sommige mensen daalt de bloeddruk al binnen enkele dagen/weken. Bij andere mensen duurt dit langer, soms kan het wel een jaar duren voor de bloeddruk weer helemaal normaal wordt. Wel zal je merken dat je je snel fitter en beter voelt als je eet volgens deze aanpak. De voordelen gaan namelijk verder dan alleen het verlagen van je bloeddruk.

Na 6 maanden nog geen enkele verbetering?
Dan is er nog een groep mensen waarbij de hoge bloeddruk niet verdwijnt, ook niet wanneer zij langere tijd strikt koolhydraatarm/keto eten. Het gaat hierbij om ongeveer 10 procent van de mensen met een hoge bloeddruk. In die gevallen wordt de hoge bloeddruk niet veroorzaakt door insulineresistentie, maar is er een andere onderliggende oorzaak. Merk jij zelfs na een maand of zes geen enkele verbetering met deze aanpak? Dan is het verstandig om te laten onderzoeken of er mogelijk een andere oorzaak van jouw hoge bloeddruk is.

BLOEDDRUK Sneller effectief je bloeddruk verlagen

Een koolhydraatarme/keto aanpak is al erg effectief, maar wanneer je merkt dat het niet ‘voldoende’ is kun je starten met deelvasten om je bloeddruk nog sneller te verlagen. Deelvasten vermindert insulineresistentie (wat in 90 procent van de gevallen de oorzaak van een hoge bloeddruk is), waardoor je bloeddruk lager wordt. Wil jij dit uitproberen? Meer informatie vind je hier.

GESCHIKT VOOR MIJ? Mijn cholesterol is te hoog, kan ik wel starten?

 

Zéker kun je starten, het is zelfs een heel goed idee! We zien al snel de cholesterol waardes (triglyceriden en HDL) en ratio’s verbeteren.

Je kunt de STARTGIDS-weekmenu’s precies zo aanhouden, je hoeft niets te wijzigen aan het menu. Je hoeft dus geen vet weg te laten, dan werkt deze gezonde koolhydraatarme aanpak niet, omdat je je lichaam te weinig brandstof geeft.

Lees de ervaringen van anderen die met deze aanpak zijn gestart. Allemaal vertellen ze dat hun cholesterolwaardes zijn verbeterd en dat ze snel met eventuele cholesterolverlagers konden stoppen!

GESCHIKT VOOR MIJ? Ik heb ook diabetes

Zéker kun je starten, het is zelfs een heel goed idee! We zien dat mensen al heel snel kunnen afbouwen met medicatie en dat bloedsuikers snel lager worden. Meer informatie lees je hier.

GEBRUIK JE INSULINE OF BLOEDSUIKERVERLAGENDE PILLEN? 
Maak eerst een plan met je behandelaar, nog voor je start. Het is belangrijk dat deze medicatie direct afgebouwd wordt om een levensgevaarlijke hypo te voorkomen.

GEBRUIK JE ALLEEN METFORMINE OF GEEN MEDICATIE? 
Je kan zonder problemen starten met deze aanpak.

 

 

GESCHIKT VOOR MIJ? Hoge bloeddruk zit in de familie.

Hoge bloeddruk komt vaker voor in bepaalde families, dat is niet zo vreemd, want hoge bloeddruk is vrijwel altijd het gevolg van verkeerde voeding (te veel koolhydraten) bij insulineresistentie. En insulineresistentie komt inderdaad vaker voor in bepaalde families, in die zin kan het dus inderdaad in de familie zitten. Maar dat neemt niet weg dat als je weer gaat eten waar je lijf voor is gemaakt, dat je bloeddruk uiteindelijk toch weer gezond kan worden! 

 

 

IS HET GEZOND? Ontstaan er geen tekorten?

Een gezonde strikt koolhydraatarme aanpak gaat over gezond, puur en vers eten. Je gaat zelfs veel gezonder eten dan je waarschijnlijk deed. Veel koolhydraten voeden je niet maar vullen je vooral. Je gaat nu écht voeding eten! Het kan even duren voor de balans terug is in je lijf. Maar je merkt al wel heel snel dat je je beter gaat voelen.

Omdat je vochthuishouding verandert kun je de eerste weken zout en mineralen verliezen. Je moet deze aanvullen. Lees in een eerdere vraag hoe je dat kunt doen.

HOE VERDER? Hoe lang kan ik koolhydraatarm/keto blijven eten?

Je kunt een koolhydraatarme/keto aanpak je leven lang blijven volgen. Het is een puur gezonde manier van eten waarbij je alleen verse producten gebruikT die goed zijn voor je lijf. De kans is zo het grootst dat je klachten voor altijd weg blijven. Ga je weer ‘normaal eten’ dan is de kans groot dat je opnieuw een hoge bloeddruk ontwikkelt.

Gezonder eten is wat mij betreft ook een veel betere optie dan medicatie! Gelukkig eet je heerlijk en verbetert ook je algemene gezondheid. Perfect om gezond(er) mee oud te worden dus!

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen