Selecteer een pagina

BUIKKLACHTEN EN ‘HET ZUUR’ VERDWENEN EN LAATSTE KILO’S KWIJT

APRIL 2023 – Petra (61): “Ik ben Petra, ik ben getrouwd en woon in Zuid-Holland. Vorig jaar was ik begonnen met koolhydraatarm eten, maar ik plukte hier en daar wat recepten weg en had me er eigenlijk niet echt in verdiept. Ik moest voor een rugoperatie 10 kilo afvallen. Ik kwam tot een kilo of 5….

Na de zomer verslofte het weer en voelde ik me gewoon niet prettig met mijn lijf: broeken zaten te strak, vaak maagzuur, last van mijn darmen, een opgeblazen gevoel en gewoon niet tevreden met mezelf.

Tussen Kerst en oud en nieuw kwam TheNewFood weer voorbij op Facebook en ben ik eens gaan lezen. Wat ik las sprak me wel aan. Ook sprak ik een oud-collega hierover. Zij was heel enthousiast en vertelde al jaren zo te eten. Nou, oké dat haalde me over de streep. Ik bestelde de startgidsen en ben gestart.

Al snel merkte ik dat ik me beter voelde en dat ik minder last had van maagzuur en darmklachten. Ook mijn haar en huid gingen er beter uit zien. Vorig jaar had ik hevige haaruitval en nu niets meer. Het voelde echt goed. Al vond ik het ook best pittig in het begin want ik was en ben nog steeds gek op zoet. Maar ik ben heel blij dat ik de stap heb gezet!

In een heel ver verleden heeft de huisarts weleens gesproken over PDS. Ik had ook eigenlijk altijd last van maagzuur – vooral na het eten ’s avonds, darmklachten en een opgeblazen gevoel. Ik heb geen galblaas meer dus dacht altijd dat het daaraan lag, zeker nadat ik kaas, mayonaise, drop of chocola at.

Maar sinds ik ben begonnen heb ik hier geen last meer van. Wonderlijk!! Het maagzuur was eigenlijk na de eerste week al verdwenen. Ook heb of had ik dus heel veel allergieën, ook voor voedsel bv spinazie maar ook daar heb ik geen last meer van. Ik eet nu geen drop meer, maar wel mayonaise en kaas (en 100% chocolade verwerkt) en daar heb ik ook totaal geen last meer van!

Ik moest wel wennen aan de gezonde vetten en eieren. Bij onze generatie is met de paplepel ingegoten dat vet, zout en te veel eieren nou eenmaal slecht voor je waren. Het is dus niet zo heel raar dat we sceptisch zijn.

Mijn man is een echte Bourgondiër en doet mee met wat hem aanspreekt. Prima, ik ga niemand dwingen en doe dit puur voor mezelf. Een recept waar ik mijn man geen plezier mee doe, maak ik bijvoorbeeld gewoon als ik late dienst heb en dan kan een collega mee-eten. Mijn man eet bijvoorbeeld geen bloemkoolpuree, maar dan kook ik voor hem apart. Wel vreemd, want de bietenstamppot uit de stamppotspecial vindt hij wel lekker.

Favoriete gerechten uit de boekjes zijn er veel. Ik moet er ook wel bij vermelden dat ik erg ‘van de kook’ ben dus ik heb (bijna) alle boekjes en kan me lekker uitleven. Ik persoonlijk word helemaal blij van de boekjes met de foto’s erbij!

Erg lekker vind ik de Thaise kippensoep en tomatensoep uit de soepspecial, bietenstamppot en ijsbergsla stamppot met gehaktballen uit de stamppotspecial. De kaascrackers, shoarma, roerbak spruitjes uit de startgids vind ik ook heerlijk, net als de rundvleessalade uit de zomerspecial en de diverse witlof gerechten uit de verschillende gidsen. En niet te vergeten de frika’s die op de website staan!

In het begin vroegen mensen of ik consulente was, want ik was zo enthousiast en stuurde iedereen de stukjes door die TheNewFood plaatste over te hoog cholesterol, diabetes, et cetera. Als mensen er nu iets over willen weten en ze vragen erom, dan stuur ik het door – ik wil niet opdringerig overkomen.

Inmiddels zijn er een paar mensen in mijn kring die ook heel enthousiast geworden zijn en waarvan ook de resultaten zichtbaar en meetbaar zijn.

Het is wel leuk om te vermelden dat er mensen bij ons aan tafel zaten die het zo knap vonden dat alle gerechten gewoon ook ‘kloppen’, en dat wij bijvoorbeeld bloemkoolrijst nasi lekkerder vinden dan met gewone rijst. En dat de stamppotten ook verhoudingsgewijs en qua smaak kloppen. Sommige mensen zeggen: ‘Huh? Is dit bloemkoolpuree of is dit rundvleessalade met bloemkool? Ik proef helemaal geen bloemkool?’ Prachtig, zulke reacties! En ik vind dat dat best gezegd mag worden hoe knap het is dat de recepten kloppen. Je moet er maar op komen!

Ik ben nu rond de 6 kg kwijt en ik wil eigenlijk nog ongeveer 2 kg afvallen. Ik ga gewoon door en zie wel of er nog meer af gaat. Ik ben begonnen in januari en ben nu zo’n 20 pakjes boter lichter, waar ik heel blij mee ben. Ik voel me heerlijk! Wat ik wel meer heb gekregen zijn rimpels maar ik kan niet alles hebben natuurlijk. Ik ben nog niet geopereerd. Niet omdat ik niet genoeg ben afgevallen, maar zolang ik het uit kan stellen, stel ik het uit.

Wij gaan in mei naar Spanje naar een vriendin en zij vroeg wat ze in huis moest halen. Ik neem zelf kaas mee, om een stukje van te nemen. Kaascrackers neem ik ook zelf mee. Verder neem ik de zomerspecial mee en misschien nog de lente- en kerstspecial. Starters in mijn eigen kring nodig ik uit voor een etentje en laat ik lekker proeven.

Ik voel me goed zoals het nu gaat, dus ik ben een tevreden mens. Wat ik trouwens ook heel fijn vind bij TheNewFood is dat vragen die je in de chat stelt supersnel beantwoord worden!! En ik vind het heel wonderlijk wat voeding met een mens kan doen: mijn maag en darmen hebben rust, mijn haar en huid zien er beter uit, ik voel me beter en ‘durf’ weer in de spiegel te kijken!”

TIP VAN PETRA

Begin! In de startgidsen en ook in de specials staat aangegeven hoeveel bereidingstijd je nodig hebt en vaak ben je nog eerder klaar dan voorheen met je eten te bereiden!