PRODUCT INFORMATIE SPECIALS
In de SPECIALS worden een aantal producten gebruikt die niet in de STARTGIDS worden gebruikt.
Op deze pagina vind je meer informatie over waar je op moet letten en eventueel voorbeelden van soorten die (het meest) geschikt zijn en waar je ze kunt kopen.
Er zijn meer pagina’s waar je productinformatie kunt vinden:
PRODUCTINFORMATIE KANT-EN-KLAAR
Hier vind je een overzicht met geschikte kant-en-klare producten.
PRODUCTINFORMATIE STARTGIDS
Hier vind je een overzicht producten die in de STARTGIDS gebruikt worden.
Kokosmeel
In sommige bakrecepten wordt kokosmeel gebruikt. Het is wat fijner qua structuur om mee te bakken dan amandelmeel.
Kokosmeel is niet hetzelfde als geraspte kokos!
Waar koop je het:
Kokosmeel kun je tegenwoordig gewoon in de supermarkt vinden, vaak bij de bio- of dieetproducten.
In webshops is de keuze kokosmeel veel ruimer.
Een aantal geschikte soorten:


Sojasaus (Soy sauce)
Sojasaus is een gefermenteerde saus, gemaakt van de sojabonen. Japanse sojasaus is zout.
Verwar sojasaus niet met Ketjap, want dat is een zoete stroperige sojasaus met heel veel suiker.
Welke soort gebruik ik?
Meest gebruikte en makkelijkst verkrijgbaar is sojasaus (soy Sauce) van Kikkoman. Kies het bolle flesje met de rode dop (afbeelding links) of het gewone flesje .
Ook geschikt is Fairtrade Original Biologische sojasaus. Er is ook een glutenvrije sojasaus (foto rechts) van Kikkoman, deze sojasaus heet tamari.
Een geschikte sojasaus bevat niet meer dan rond de 4 gram koolhydraten per 100 ml.
Waar koop je het:
In de supermarkt.
Een aantal geschikte soorten:




Psylliumvezels
Psyllium of psylliumvezel ((Psyllii testa) bestaat uit de zaadhuiden (te vergelijken met de fijne zemele van vlozaad.
In recepten worden psylloiumvezels gebruikt om binding en volume te geven. De vezels ondersteunen de stoelgang.
Je kunt hele zaden kopen, vezels of gemalen psyllium.
Welke soort gebruik ik?
In mijn recepten gebruik ik Psylliumvezels (psylliumhusk), ik vind dit zelf het beste werken. Pure psylliumvezels zijn niet verteerbaar (opneembaar) en hoef je daarom qua koolhydraten niets voor mee te tellen.
Waar koop je het:
Je vindt Psylliumvezels in sommige supermarkten,in vrijwel alle biowinkel of online (zoals bij pit en pit). Winkels zoals Kruidvat verkopen vaak ook psylliumvezels of Colon Clean (= psylliumvezels met inuline erdoor en kun je prima gebruiken in plaats van pure psylliumvezels)
IN supermarkten vind je soms alleen de gemalen vezels, deze zijn minder effectief voor je darmen.
Een aantal geschikte soorten:




Kokosrasp
In sommige bakrecepten wordt kokosmeel gebruikt. Het is wat fijner qua structuur om mee te bakken dan amandelmeel.
Kokosmeel is niet hetzelfde als geraspte kokos!
Waar let je op/waar koop je het?:
Kokosrasp moet ongezoet zijn, kijk goed of kokosrasp het enige ingrediënt is!
Je koopt het in de supermarkt of in een webshop.
Een aantal geschikte soorten:


Chocoladereep suikervrij
Je kunt altijd ongezoete cacaopoeder gebruiken in een recept. Soms is een chocoladereep handiger of lekkerder.
In sommige recepten staat 1 reep suikervrije pure chocolade. Je kunt dan kiezen:
1 reep (of dragees) van 50 gram 99% of 100% chocola OF 1 reep van 85 gram suikervrije pure chocolade met Stevia van Céreal.
De reep is minder sterk, vandaar het verschil!
Ongeschikte soorten
Gewone pure chocoladerepen zoals 85% zijn NIET geschikt want bevatten veel suiker!
Een reep puur 85% bijvoorbeeld bevat bijna 15 gram suiker per 100 gram.
Waar let je op?
Koop alleen onderstaande soorten. Of andere soorten die écht suikervrij zijn!!
Een aantal geschikte soorten (en waar te koop):
– 99% chocola Lindner (reep 50 gram) te koop in supermarkten of online
– 100% cacaomassa in dragees van Callebaut alleen online te koop bij Nevejan of bijvoorbeeld bij Bouwhuis.com
– Céreal pure chocolade met Stevia (reep 80 gram) Jumbo en sommige andere supermarkten of online
– Minder geschikt!! Céreal pure chocolade (reep 80 gram) Jumbo en sommige andere supermarkten of online NB Maltitol kán invloed hebben op de bloedsuikers.




Pindakaas 100%
Aan 100% pindakaas wordt niets toegevoegd. Pinda’s bevatten op zich meer koolhydraten, houd daar rekening mee.
Waar let je op/waar koop je het?:
Alle 100% pindakaas zou in principe moeten kunnen, maar kijk altijd nog even goed naar het etiket.
Je vindt pindakaas 100% in de supermarkt, met of zonder stukjes noot. De hoeveelheid koolhydraten mag max 12 gram per 100 gram zijn.
Ook de pindakaas van Whole Earth is geschikt. De pindakaas waar ook pecannoot en walnoot in zit bevat het minst aantal koolhydraten: 6,8 gram per 100 gram.
Een aantal geschikte soorten:




Proteïnepoeder (eiwitpoeder)
Proteinepoeder kan baksels en shakes voller, romige of luchtiger maken. Er zijn veel verschillende soorten.
Waar let je op/waar koop je het?:
Let er altijd goed op dat de proteinepoeder ongezoet is en liefst neutraal, dus zonder smaak.
Ik gebruik zelf graag Protifar, omdat het neutraal is en weinig koolhydraten bevat. Je koopt het bij de drogist of online.
Maar je kunt ook andere proteinepoder gebruiken die je in de supermarkt vindt, controleer altijd of het ongezoet is.
Een aantal geschikte soorten:


Baksoda (bicarbonaat)
Baksoda is een koolhydraatarme vervanger voor bakpoeder. Om baksoda te activeren voeg je altijd iets zuurs toe aan je beslag.
Zoals citroensap of wat appelazijn. Het hoeft maar heel weinig te zijn.
Baksoda vervangen
Mocht je geen baksoda in huis hebben dan kun je het vervangen door (dezelfde hoeveelheid) bakpoeder als je dat wel hebt.
Je kunt dan ook de appelazijn of het citroensap weglaten.
Waar let je op/waar koop je het?:
Je kunt baksoda of ‘baking soda’ in grote verpakkingen online kopen, maar ook in de supermarkt. De kleine zakjes (foto links) zijn in verhouding veel duurder dan de grotere verpakkingen (rechts, óók uit de supermarkt!).
Een aantal geschikte soorten (uit de supermarkt):


Suikervrije jam
Er zijn niet veel écht suikevrije jams, dus let heel goed op. Vaak is er concentraat van fruit aan toegevoegd waardoor de jam veel suikers bevat.
Fruit gezoet met polyolen (beinvloed de bloedsuikers niet) is een optie en zelf jam maken is natuurlijk een nog betere optie!
Waar let je op:
– Alleen fruit en zoetstof, geen concentraat of siroop e.d. toegevoegd
– Let op de hoeveelheid suikers (dit is dus een uitzondering, normaal let je altijd op de totale hoeveelheid koolhydraten.
Het totale aantal koolhydraten zal in dit geval veel hoger zijn omdat polyolen ook als koolhydraten worden vermeld. Maar ze beinvloeden de bloedsuikers minimaal.
Lees vooral even deze pagina, hier vind je meer informatie over wat geschikt is.
Waarschuwing:
Merk je dat je moe en hongerig wordt na het eten van deze jam dan is deze jam geen goed idee voor jou. Kies dan liever voor een paar (geprakte) aardbeien of frambozen. Of maak je eigen bosvruchtenjam met andere zoetstof waar jij wel tegen kunt.
Een aantal geschikte soorten:
Céréal Gluco control of Cereal Minder suiker AARDBEI OF AARDBEI/FRAMBOOS OF BESSEN. vvaak te koop bij Jumbo, grotere AH en in webshops)
PRUIMENJAM IN DE LUNCHSPECIAL
In de LUNCHSPECIAL gebruik ik voor de ontbijtkoek en de chocobrownies céréal PRUIM. Pas onlangs bleek dat deze jam niet meer overal te koop is, nog wel online te bestellen. Bijvoorbeeld hier.
Je kunt in plaats van Pruim ook de abrikozenjam gebruiken van Céréal. IN de supermarkt of bijvoorbeeld hier.
Of gebruik verse pruimen, het gaat om maar weinig.
NIET GESCHIKT: Iedere andere jam is ongeschikt. Neem ook niet bio of ‘met minder suiker’. Ook geen pruimen uit pot of blik, hier is veel suiker (vruchtenconcentraat) aan toegevoegd.
Kun je geen Cereal jam vinden en is het ook geen pruimentijd laat het dan gewoon helemaal weg uit het recept voor ontbijtkoek of brownies en voeg 1 extra ei toe.



BROODMIX VOOR DE OLIEBOLLEN
MEER BROOD(MIX): geschikte kant-en-klare producten.
Ik gebruik zelf al jaren deze broodmix voor mijn oliebollen: Adam’s – Koolhydraatarme Broodmix Bread White (of Dark)
De gist die erbij zit zorgt ervoor dat je lekker luchtige oliebollen krijgt. Je koopt deze mix in een webshop voor dieetproducten. (gewoon even googelen op Adam’s broodmix) Een aantal sites waar je het brood kunt bestellen:

LET OP: Op deze sites met dieetproducten vind je veel meer koolhydraatarme producten, maar ik raad beslist af om deze in je normale menu te gaan gebruiken. Overwegend zie ik dat mensen daardoor slecht gaan afvallen, of zelfs weer aankomen en dat toch de bloedsuikers weer verhogen. Liever niet dus, alleen voor de oliebollen maak ik deze uitzondering!
Kun je deze mix nergens (meer) vinden dan kun je een andere koolhydraatarme broodmix gebruiken, waar ook gist is bijgevoegd. Je kunt het recept uit de KERSTSPECIAL in principe gewoon volgen, ook als je een andere mix gebruikt.