Selecteer een pagina

‘Boter, olijfolie, vette room en bacon zijn geen schadelijke voedingsproducten. Integendeel. Vet is het allerbeste voor mensen die gewicht willen verliezen. En er is geen verband tussen het eten van veel vet en hart- en vaatziekten’. Aldus een Zweeds onderzoekscomité dat enige tijd geleden een rapport uitbracht.

Zweden is het eerste land met nationale voedingsrichtlijnen die vetarme diëten de deur wijzen en een vetrijk, lowcarb eetpatroon stimuleren. Die omslag komt na een twee jaar durende, onafhankelijk uitgevoerde studie. Een comité boog zich over maar liefst 16.000 studies op het gebied van eten.

‘Angst voor vet volledig ongegrond’
Lange tijd adviseerde de Zweedse gezondheidszorg de bevolking om vooral verzadigd vet en calorieën te mijden. Koolhydraatarme diëten werden afgedaan als schadelijk, flauwekul en rages die niet op wetenschappelijk bewijs gebaseerd waren. In plaats daarvan spoorden gezondheidsdeskundigen diabetici aan om veel fruit (=suiker) en vetarme producten te eten waar wel veel suiker of kunstmatige zoetstoffen in zaten: gevaarlijke triggers voor suikerverslaafde mensen.

Door dit rapport gaan al die ideeën radicaal overboord. Professor Fredrik Nyström, lid van het comité en fel tegenstander van vetarme diëten liet eerder weten: ‘Het voelt geweldig dat we nu dit wetenschappelijke rapport hebben, en dat de twijfels ten opzichte van lowcarb diëten bij mijn collega’s verdwenen naarmate ons onderzoek vorderde. Als je alle recente wetenschappelijke studies naast elkaar zet, is het resultaat onbetwistbaar: onze diepgewortelde angst voor vet is volledig ongegrond. Je wordt niet vet van vet voedsel, net zoals je geen atherosclerose krijgt van calcium en niet groen wordt van groene groenen.’

Verbeterde gezondheid door Low-Carb
Volgens het rapport zorgt een LowCarb dieet voor een verhoging van het HDL cholesterol (het ‘goede’ cholesterol) en geen enkele nadelige gevolgen voor het LDL-cholesterol (het ‘slechte’ cholesterol). Dit geldt zowel voor het gematigde lowcarb dieet, waarbij minder dan 40 procent van de totale energie-inname uit koolhydraten bestaat, als het striktere lowcarb dieet, waarbij minder dan 20 procent van de totale energie-inname uit koolhydraten bestaat. Daarbij leidt het striktere koolhydraatarme eetpatroon tot verbeterde glucosewaarden voor mensen met obesitas en diabetes en een kleine verlaging van het aantal triglyceriden (een soort vetcellen die zich ophopen in het bloed, red.).

Aardappels of snoep ?
Nyström pleit al lange tijd voor het schrappen van koolhydraatrijke voeding waar veel suiker en zetmeel in zit, om zo gezondere waarden op het gebied van insuline, bloedlipiden en goed cholesterol te verkrijgen. Dit betekent dus: geen suiker, aardappelen, pasta, rijst, zetmeel en brood, en juist meer olijfolie, noten, boter, volvette room, ‘olieachtige’ vis (als zalm, makreel en sardientjes, red.) en grotere stukken vlees. Aangezien aardappelen ook veel glucose bevat, dat ons lichaam omzet in suiker, benadrukt de professor: ‘Als je dat eet, kun je net zo goed snoep eten.’

Dikke, slechte mensen?
Andere ‘wijsheden’ omtrent voeding die de professor resoluut van de hand wijst:
‘Calorieën zijn calorieën, waar ze ook vandaan komen’
‘Het gaat allemaal om het bijhouden van calorieën’
‘Mensen zijn dik omdat ze niet genoeg bewegen’
‘Het ontbijt is het allerbelangrijkste maal van de dag’

Vet verzadigd beter
Nyström: ‘Deze nonsens geven mensen met overgewicht een slecht gevoel over zichzelf. Alsof het allemaal aan hun slechte karakter ligt. Veel mensen voelen zich meer verzadigd als ze vet eten, en blijven dat ook, zodat ze niet meer elke vijf minuten hoeven te eten. Daar staat tegenover dat je je niet verzadigd voelt na het drinken van cola, of na het eten van vetarme fruityoghurt bomvol suikers. Natuurlijk is beweging in vele opzichten geweldig, maar wat echt invloed op je gewicht heeft, is dat wat je eet.’

Bron: Health Impact News