Selecteer een pagina

Selma (36) heeft van jongs af aan al pijnlijke gewrichten. Maar pas op haar 24ste wordt vastgesteld dat ze reuma heeft en waarschijnlijk als kind al jeugdreuma had. En dan begint een lange weg van verschillende behandelingen met medicijnen waar ze eerder slechter dan beter van wordt. Maar als Selma start met de aanpak van TheNewFood blijken haar klachten snel af te nemen en lukt het haar eindelijk ook om met succes af te vallen. “Dit had ik veel eerder moeten doen!”

Hoe is het om op je 24ste te horen dat je reuma hebt?

“De diagnose was wel een klap toen die kwam, ondanks dat ik al van kinds af aan klachten heb. 
Ik was 24 jaar en net een paar maanden moeder. Toen bleek ik dus ineens chronisch ziek te zijn, dat was schokkend om dat te beseffen. Ook omdat ik reuma toen nog zag als iets voor oude mensen, al weet ik nu dat dat natuurlijk onzin is. Het heeft ook wel een tijd geduurd voor ik me erbij neergelegd heb.”

Wat betekende dat voor haar werk? “Ik werkte toen nog fulltime in de bediening in een restaurant. Ik heb nog jaren doorgewerkt zoals ik vóór de diagnose deed, ook al ging dat eigenlijk niet. Tot ik uiteindelijk mijn werk in de bediening moest ruilen voor kantoorwerk.”

Hoe zag je behandeling eruit? 

“De behandeling is tegenwoordig gericht op zoveel mogelijk de eerste klap opvangen met medicatie om blijvende schade te voorkomen. Wat de toekomst zal brengen kunnen ze niet voorspellen. Medicatie moet je eerst drie maanden gebruiken voor ze überhaupt kunnen zien of het iets doet, zo niet ga je weer wisselen naar een ander middel. Ik begon met prednison en Metotrexaat maar heb van alles geslikt en gespoten.” 

De ontstekingen namen niet af door de medicatie? “Nee en ik heb helaas de pech dat ik vaak erg slecht reageer op medicatie. Van een te kort aan witte bloedlichaampjes, tot aan een allergische reactie op een middel wat ik via een infuus kreeg waardoor ik in  shock raakte in het ziekenhuis. Ik ben jaren aan het sukkelen geweest met medicatie maar beter werd het niet.”

Wat bracht je op het spoor van koolhydraatarm/keto?

“Hoe ik dat op t spoor ben gekomen durf ik niet te zeggen, maar altijd geprobeerd zo veel mogelijk te lezen over reuma en allerhande dingen met betrekking tot verbetering. Zo had ik me al wel eens verdiept in voeding, varkensvlees en melkproducten zouden slecht zijn bij ontstekingen. Dus die heb ik een tijdje geschrapt, maar merkte er uiteindelijk weinig van. Dus dat was het niet voor mij.”

En toen ineens deze aanpak. “Klopt dat komt: door de medicatie was ik ook al jaren aan het sukkelen met mijn gewicht, ik had al van alles geprobeerd. Van sonjabakkeren tot shakes, maar uiteindelijk belandde ik steeds weer waar ik was begonnen, het was nooit blijvend. Toen ik de aanpak van TheNewFood ontdekte om af te vallen, leek het een dubbele oplossing voor mij. Verbetering in de reuma én gewichtsverlies.”

Gelukkig ben ik begonnen, ondanks mijn twijfels…”

“Ik had twijfels, maar naarmate ik er meer van begreep, over de voordelen van een vetverbranding hoe meer ik snapte ik dat meer vet eten juist heel positief is.  Het feit dat het eventueel een gunstig effect op mijn reuma zou hebben, en de overtollige kilo’s die in de loop der jaren zijn blijven plakken erdoor zouden verdwijnen, gaf uiteindelijk de doorslag om het toch maar te gaan proberen. Gelukkig maar 😊. “

Waarom twijfels? “Het hoge vet gehalte maakte me in eerste instantie sceptisch. Met alle andere diëten wordt altijd gesuggereerd dat vetten slecht zijn voor je. Alles moet mager en vetvrij zijn. Als je dan ziet wat je aan vetten gaat eten, daar schrok ik van. Ik wilde er eerst meer van weten.”

Ging het al meteen beter met je?

“Nou die eerste week zeker niet, wat ben ik ziek geweest, dan besef je pas hoe serieus een suikerverslaving is. Pffff, koorts, trillen, hoofdpijn, zwarte vlekken, na 3 dagen beroerd gevoeld te hebben dacht ik er serieus over om er mee te stoppen. Maar ik wist ook dat suiker een van de boosdoeners is voor ontstekingen, dus ik heb doorgezet. De tip om je mineralen aan te vullen hielp me enorm.”

Heb je overwogen om langzamer af te bouwen? “Nee, ik dacht na een aantal dagen als ik nu van de suiker weg blijf dan ben ik er van af, nu niet opgeven, hoe graag ik me ook wat beter wilde voelen. Na die eerste week werd alles beter, ik voelde me lekkerder, energieker, minder rusteloos. 

Ik zou niks anders hebben gedaan, denk als ik rustig aan begonnen was, dat ik terug gevallen was op koolhydraten en suikers. Dus voor mij was dit de beste manier, ook al was het niet prettig.”

Hoe merk je dat je reuma klachten afnemen?

“Al na twee maanden startgids merkte ik dat mijn tenen geen zeer meer deden. Heel bijzonder want voor ik hiermee begon altijd ontstekingen in mijn voeten die niet weg gingen. Wat ik slikte of spoot. En nu waren na al die jaren die ontstekingen weg. Dat had ik nooit voor mogelijk gehouden.

Ik heb veel minder (vrijwel geen!) last van actieve ontstekingen, op dit moment bij mijn weten eentje om precies te zijn! Dat waren er vroeger zeker twintig tegelijk. In mijn handen, polsen, kaken, enkels, tenen en knieën. Een enorm verschil! Gelukkig heb ik nog geen vergroeiingen dus geen blijvende schade.” 

En je medicatie? “Vorige maand mocht ik stoppen met Plaquenille en Etanercept/Benepali mag ik nu om de week spuiten. De reumatoloog was zo positief ze denkt dat ik na onze volgende afspraak wel naar om de 2 weken kan. Ik ga nu nog eens in de 6 weken naar de osteopaat voor een ‘onderhoudsbeurt’.”

Heb je weer meer energie? 

“Dat gaat nu zooooo veel beter. Mijn klachten van chronische vermoeidheid zijn bijna verdwenen. Ik heb veel meer energie, geen last meer bij dagelijkse bezigheden. Waar ik normaal om 21.30 onderuit gezakt op de bank hing, ga ik nu pas vaak rond 23 uur naar bed. En overdag komt er veel meer uit mijn handen.

Met warmte blijft het wat lastiger merk ik, ik ga toch wat vocht vast houden waardoor ik “last” krijg, maar het is in grotere mate minder dan vroeger.”

Wat vinden anderen van jouw nieuwe manier van eten?

“In eerste instantie zien ze de kg die er af zijn, bijna 10 nu, dus is iedereen enthousiast. Inmiddels weet iedereen wel dat ik er voor kies om geen dingen met suiker enzo te eten. En als ik vertel dat door deze wijze mijn reuma zich beter houdt, begrijpen ze pas dat het geen dieet is maar een levenswijze is geworden. Voor mij geen suikers en troep meer.” 

Krijg je geen opmerkingen? Er zegt altijd wel iemand iets over, maar goed ik denk dat dat er een beetje bij hoort. Mensen bemoeien zich graag met anderen, en weten het altijd beter. Maar ik voel me er goed bij dus kan dat ook mooi naar ze weerleggen.”

En je gezin? “Mijn gezin eet nog niet altijd met mij mee maar door mijn manier van eten worden ze zich wel bewust van hoeveel suiker we normaal op een dag binnen krijgen. Zeker mijn jongste dochter is meer en meer mee bezig, en zag die eieren met spek in de ochtend ook wel zitten. Wat ik nog lastig vind is dat zij op school eten, en dus ook lunch mee moeten nemen.” 

Je bent ook weer meer aan het wandelen?

“Ik heb altijd geprobeerd om te bewegen, dus natuurlijk ging het moeizaam, maar niet dat ik niet vooruit kwam. Ik wandelde ook altijd al wel veel ondanks de reuma. Maar doordat mijn voeten beter zijn als voorheen gaat het gemakkelijker. Ik hoop in oktober de Zeeuwse kustwandelmarathon te lopen.”

En andere sport? “Ik bootcamp nu ook één keer per week en hoop dat over een paar weken twee keer per week te kunnen gaan doen. Ik let erop dat ik altijd wat extra eiwitten en vet eet na het sporten.

Welke boodschap wil je anderen meegeven?

Heel simpel: Twijfel niet maar start! Dat had ik veel eerder moeten doen.

 

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk.
Lara is keto-expert en verpleegkundige bij TheNewFood.

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie?
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn
TheNewFood