Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. GEZONDHEIDSWINST BEHAALD
  6.  » Marathons lopen zonder extra koolhydraten?

Marathons lopen zonder extra koolhydraten?

Om optimaal te presteren eten sporters vaak grote hoeveelheden koolhydraten. Voorafgaand is een bord pasta haast niet weg te denken, maar ook tijdens de race nemen ze veel koolhydraten, zoals gelletjes en energierepen. Dat dit niet nodig is, blijkt keer op keer. Ook op een koolhydraatarm/keto menu kun je goed presteren, vaak zelfs nog beter!  Een voorbeeld is Wigdis. Zij eet koolhydraatarm/keto volgens de aanpak van TheNewFood en loopt lange afstanden.

Persoonlijke records!

Wigdis: “In september 2018 ben ik begonnen met deze koolhydraatarm/keto aanpak. In het begin heb ik mijn lijf de tijd gegeven om te wennen aan deze manier van eten en deed ik het iets rustiger aan.” Vanaf december, tijdens de trainingen voor de CPC loop, merkte ze dat ze weer beter ging presterenHaar loopsnelheden gingen omhoog, ze presteerde zelfs beter dan voordat ze koolhydraatarm/keto at.

Op kortere afstanden heeft ze inmiddels zelfs haar persoonlijke records verbeterd, maar ook op lange afstanden gaat haar gemiddelde snelheid omhoog.

Hoe eet je vlak voor een duurloop?

Eerder at Wigdis voorafgaand aan een loop niet anders dan andere dagen. Zo ontbeet ze met een bakje yoghurt met slagroom. Bij lange duurlopen at ze een dubbel ontbijt. Inmiddels ontbijt Wigdis vrijwel nooit meer en doet ze aan deelvasten. Wel zorgt ze er voor dat ze genoeg zouten binnen krijgt. Hoe ze dit doet lees je bij de update hieronder.

Wanneer ze afstanden groter dan 13 kilometer loopt neemt ze ook extra zouten mee voor onderweg. Tijdens het lopen eet Wigdis niet: “Meestal mis ik de lunch en tegen de tijd dat ik terug ben en gedoucht heb, is het tijd om aan het avondeten te beginnen. Dit kan heel goed, want ik heb geen honger tussendoor!” 

“Ook mijn man doet inmiddels mee!”

De echtgenoot van Wigdis is een maand na haar begonnen met deze aanpak en heeft ook al mooie resultaten behaald: “Inmiddels is hij drie broekmaten geslonken en 11 kilo afgevallen.” Ook hij loopt lange afstanden. Eerder hield hij zich vast aan gelletjes, maar dat heeft hij nu niet meer nodig. Hij heeft zelfs recent de marathon van Rotterdam (42 km) gelopen en wil in Berlijn ook een marathon gaan lopen. 

En de rest van het gezin?

De kinderen van Wigdis eten (nog) niet helemaal koolhydraatarm, maar zijn wel heel nieuwsgierig naar wat zij en haar man eten. Omdat ze niet alles lusten, past Wigdis het menu voor hun aan. Haar kinderen drinken alleen water met soms suikervrije limonadesiroop. Ze eten nog wel brood of soms frietjes, maar al veel minder dan eerst. Wigdis verwacht dat ze steeds meer met haar mee gaan eten.

UPDATE december 2021: Een hele marathon op vetverbranding en vasten

Wigdis: “Ik heb in oktober 2021 de TCS Amsterdam Marathon gelopen. De derde keer KETO, dus op pure vetverbranding en eerste keer op nuchtere maag. Ik wist dat dit kon maar toch mooi te ervaren hoe mijn lijf dit gewoon aan kan. 42.1km rennen en dat in 5uur en 39 minuten. Met alleen water met mineralen en onderweg mijn magnesium aanvullen met de bekende capsules.

Na de have marathon wilde ik toch die hele marathon gaan lopen. Deze ambitie had ik helemaal niet toen ik nog koolhydraten at maar zonder de koolhydraten werd het lopen makkelijker. Die trainingen gingen ook super en ik liep op het zelfde recept van de yoghurt en eieren en onder weg water met elektrolyten met siroop en in 2019 liep ik mijn eerste marathon in Spijkernisse.

Dit smaakte naar meer dus maakte ik verdere doelen en wilde ik in Amsterdam de marathon lopen maar toen kwam Corona en was het dus twee jaar geen loop evenementen. Ik trainde wel door want het werd een thuis versie. Ik was toen ook begonnen met vasten en merkte dat trainen op nuchtere maag ook prima kon en zelfs natuurlijker voelde voor me. Ik deed OMAD (one meal a day) en voelde me hier erg goed bij. 

In Februari 2021 liep ik de thuis versie van de Two Rivers marathon. In de sneeuw en vorst en Ja hoor deze volbracht ik! Op vetverbranding, water met zouten en de magnesiumcapsule. Ondertussen stond de TCS Amsterdam Marathon nog in de ijskast: ik zou deze in oktober 2021 gaan rennen.”

Het was zo ver: eindelijk rennen!

“En toen was het eindelijk zo ver, ik ging de marathon op nuchtere maag rennen! De avond ervoor heb ik ‘broodjes’ hamburgers (startgids deel 2) gegeten. De volgende ochtend, na een heerlijk bakje thee en koffie, en extra mineralen, reisden we vanuit Brabant af naar Amsterdam om daar vervolgens om 09:00 aan de start te verschijnen.

Ik heb dus op nuchtere maag de marathon gelopen met na 21 km en 35 km mijn magnesium aan te vullen onder weg dronk ik water met zouten. Dus vastend, zonder te eten en op pure vetverbranding was ik 5 uur en 39 minuten onder weg. Zware momenten gehad maar ook vleugels gekregen bij het zien van het Olympisch stadion. Ik hoop dat dit jullie inspireert om ook nog meer uit jezelf te halen!”

 

Wil jij ook jouw ervaring met deze aanpak delen? Laat het ons weten! Wij nemen persoonlijk contact met je op voor een interview. Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slanker, energieker en gezonder te worden!  

Delen