Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. GEZONDHEIDSWINST BEHAALD
  6.  » Vervette lever genezen en 27 kilo lichter

Vervette lever genezen en 27 kilo lichter

Jarenlang had Gea (55) overgewicht, maar ze stoorde zich er niet meer aan. “Als ik maar gezond ben” dacht ze. Tot ze bij de huisarts kwam vanwege pijn in haar gewrichten en pijn rond haar lever. Het bleek dat ze ernstige leververvetting had, waarvoor de huisarts haar medicatie wilde voorschrijven. Pas op dat moment begreep ze de ernst van de situatie. Ze weigerde medicatie en ging samen met Lara Schalk (verpleegkundige bij TheNewFood) aan de slag om weer gezonder te worden. En met succes!  

Had je zelf aan leververvetting gedacht toen je klachten kreeg?

“Ik had er nog nooit van gehoord, dus geen idee. Ik had natuurlijk wel al jaren overgewicht, maar ik voelde me niet ongezond. Ik had bijvoorbeeld nooit een griepje en kon alles wat ik wilde doen gewoon doen. Tot ik vage klachten kreeg. Daar begon ik me wel zorgen over te maken. Soms kon ik mijn vingers niet goed bewegen en voelde ik steken in mijn rechter bovenbuik, rond mijn lever. En toch dacht ik nog niet aan iets ergs.  

Mijn huisarts liet bloed testen. Mijn leverwaarden bleken sterk verhoogd en ook mijn nuchtere bloedsuiker was te hoog. En ik schrok enorm toen ik hoorde dat ik er zo slecht aan toe was, want ik dacht dat ik gewoon gezond was. Mijn huisarts wilde meteen medicatie voorschrijven, maar dat zag ik niet zitten. Ik wilde het eerst proberen op te lossen zonder pillen.”

Wat is een vervette lever (NAFLD) en hoe kom je eraan?

Als in je lever veel vet is opgeslagen dan noemen we dat leververvetting. De lever is niet bedoeld voor vetopslag: in je lever wordt je bloed gezuiverd. Wanneer je steeds meer vet in de lever gaat opslaan dan kan de lever steeds slechter zijn werk doen, waardoor in je bloed giftige stoffen achterblijven. Doe je niets, dan kan dit levensgevaarlijk worden.

Oorzaak Wanneer je insulineresistent bent, dan zijn je bloedsuikers vrijwel altijd te hoog en wordt je lichaam gedwongen om waar het maar kan, suiker op te slaan. Ook in je lever! Bij diabetes type 2 komt leververvetting vaker voor, maar je kunt het ook krijgen als je geen diabetes hebt.

Klachten Dat kan op den duur steeds meer klachten geven, zoals vermoeidheid, misselijkheid, gewrichtsklachten, huidklachten (jeuk) en pijn rechts bovenin je buik. Leververvetting gaat vrijwel altijd gepaard met overgewicht.

Oplossing Een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak zorgt ervoor dat de lever de vetten weer ‘loslaat’. Je kunt gewoon starten met de weekmenu’s in de STARTGIDS. Medicatie is dan niet (meer) nodig.

Meer informatie over leververvetting vind je hier.
 

Waarom dacht je meteen aan koolhydraatarm?

“Mijn dochter is een aantal jaren geleden begonnen met de koolhydraatarme/keto aanpak en heeft hier veel mee bereikt. Ze had het in het verleden al vaker met me over deze aanpak gehad. Dat het zo goed voor me zou zijn dat ik er slanker en vooral ook gezonder door zou worden. Ik denk dat ik de ‘noodzaak’ er toen nog niet van inzag. Ik was toch gezond?”

Maar dat bleek dus niet het geval. “Waarschijnlijk was mijn lever al jaren ziek voordat ik naar de dokter ging. Toen ik de bloeduitslagen terugkreeg, heb ik mijn dochter direct gebeld en gevraagd of deze aanpak ook voor de leververvetting zou kunnen helpen. En ja hoor, het zou helpen! Ik ben de eerstvolgende maandag direct begonnen met de STARTGIDS-weekmenu’s en heb deze een aantal keren achter elkaar gedaan.”

“Ik hikte eerst echt tegen dat vet aan, maar na een week voelde ik me al veel beter!”

“Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog steeds sceptisch was toen ik begon.  Hoe kon het nou gezond voor je zijn om zoveel vet te eten. Voorheen at ik juist zoveel mogelijk mager. Ik hikte echt tegen dat vet aan. Maar ik maakte de afspraak met mezelf dat ik sowieso acht weken strikt de weekmenu’s uit de startgids zou volgen, om het een serieuze kans te geven.

En geloof het of niet: ik voelde me na een week al zoveel beter! Ik kon het bijna niet geloven. De pijn in mijn vingers werd al snel minder, ik voelde me energiek en had geen dipjes meer. Ik kreeg weer zin om dingen te ondernemen.

Ik had in die tijd veel aan de steun van Lara, die er alle vertrouwen in had dat dit zou werken. En ook had ik me aangesloten bij zo’n startgroepje van TheNewFood. Heel fijn om samen met anderen de menu’s te volgen en het is ook een hele leuke groep, we hebben veel lol, nog steeds!”

Je bent ook veel afgevallen

“Ja, het gewichtsverlies was een mooie bijkomstigheid! Ik deed het voor mijn gezondheid, maar eerlijk is eerlijk… Ik mocht ook wel wat afvallen. Al een aantal jaren had ik overgewicht, maar ik had geen zin meer om daar iets aan te doen. In het verleden was dit altijd een teleurstelling. Ik heb zoveel geprobeerd, maar ben nooit blijvend afgevallen. Viel ik 20 kilo af, kwam ik 25 kilo aan. En een honger dat ik altijd had!”

Met deze aanpak had je geen honger? “Nee, totaal niet. En toch ben ik in negen maanden tijd ruim 27 kilo afgevallen, gewoon met heerlijk eten. Bovendien mis ik niks. Ja, tuurlijk zijn er dingen die ik nu niet meer eet en die ik vroeger heel erg lekker vond. Maar als ik zie wat ik allemaal wél kan eten, en hoe lekker dat allemaal is… Die insteek werkt heel goed, ik richt me niet op wat ik niet ‘mag’ eten.

Wat was de reactie van de huisarts? “Na een halfjaar heb ik ook opnieuw een bloedonderzoek laten doen. En ook mijn huisarts was verbaasd! Mijn lever is weer helemaal gezond en mijn nuchtere bloedsuiker was prachtig! Ook de pijn rond mijn lever werd na een paar weken minder en is inmiddels helemaal verdwenen. En dat dus door juist wel vet te eten!”

Blijf je koolhydraatarm/keto eten?

“Zeker weten, ik wil echt niet anders meer! Ik merk dat ik me nu zoveel beter voel, en dat het zo goed is voor mijn lijf om op deze manier te eten. Ik weet ook dat wanneer ik weer meer koolhydraten ga eten, mijn lever weer ziek gaat worden. Ik kan er gewoon niet goed tegen, mijn lijf weet niet hoe het met koolhydraten om moet gaan. En het eten is heerlijk, ik geniet er nog elke dag van.”

Je hebt je omgeving ook ‘aangestoken’? “Iedereen die langs komt, eet hier met me mee. En dat is dan zo lekker, de meesten zijn direct overtuigd. Het inspireert enorm natuurlijk, als je ziet hoe ik veranderd ben in een slanke energieke vrouw. Inmiddels doen mijn zoons met me mee en ook vriendinnen zijn gestart met de boekjes.”

Heb je favoriete gerechten?

“Er zijn er inmiddels zo veel! Ik heb alle boekjes en heb zelfs nog lang niet alle gerechten gemaakt. De startgids is en blijft mijn favoriet. Ik maak daar nog regelmatig gerechten uit. 

Wel moet ik mijn porties nu aanpassen van Lara, anders verlies ik nog meer gewicht. Wie had dat verwacht, haha!”

En als je één gerecht moet kiezen?

 “Dan wordt het de eiercake. Dat blijft een feest, zoals je ook kunt zien op de foto! Tegenwoordig voeg ik aan de eiercake een beetje geraspte schil toe van een verse citroen. Dat maakt hem nog lekkerder!

Hoewel de tuna melt ook een absolute topper blijft en de pannenkoekrol gevuld met chocoladeboter en vanilleroom uit de tweede startgids. Manmanman wat is dat lekker. Ik kan eigenlijk niet kiezen, er is te veel lekkers.

 

MEER INFORMATIE

Begeleiding en advies door verpleegkundige
Vervette lever, wat is het? 

Delen