Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. GEZONDHEIDSWINST BEHAALD
  6.  » Madelon is van haar PCOS klachten af door keto eten

Madelon is van haar PCOS klachten af door keto eten

Madelon Risakotta (31) heeft PCOS en hierdoor in het verleden meerdere operaties gehad waarbij cysten en zelfs één van haar eierstokken zijn verwijderd. Ook heeft ze meermaals een miskraam gehad. Ze kampte haar hele leven al met overgewicht. Diëten…? Ze heeft ze allemaal al geprobeerd! Zonder blijvend succes.

Toen haar moeder begon met de koolhydraatarme aanpak was Madelon allereerst sceptisch, maar ging zich toch inlezen en besloot zelf ook deze aanpak een kans te geven. Ze vond de website van TheNewFood en ging aan de slag. Met spectaculair succes!  

Eindelijk verzadigd!

In eerste instantie was Madelon begonnen met koolhydraatbeperkt eten. Maar na een longontsteking zaten alle verloren kilo’s er snel weer aan. Dat was het moment waarop ze wist dat koolhydraten beperken niet voldoende was: ze besefte dat ze een erg zware koolhydraatverslaving had: “Ik had iedere dag cravings in zoetigheid en was een echte brood-junkie!”.

Ze ging een stapje verder en begon met de koolhydraatarme/keto aanpak volgens TheNewFood. Daarmee voelde zich voor het eerst in haar leven echt vol en verzadigd.  

“Mijn specialist was laaiend enthousiast…” 

Haar huisarts steunt haar in deze aanpak omdat zij ziet dat haar gezondheid verbetert. Haar specialist is zelfs laaiend enthousiast! Ondanks medicatie die Madelon slikt waar veel mensen van aankomen, blijft zij wél stabiel op gewicht.

Haar omgeving steunde haar en begreep dat zij het roer om moest gooien. “Na jaren pogingen te hebben gedaan af te vallen was dit een soort laatste reddingspoging.” De ouders van Madelon eten ook koolhydraatarm. Haar man eet koolhydraatbeperkt, en ook haar zoontje (5 jaar) eet regelmatig maaltijden mee. “Hij doet het erg goed op gezonde vetten.”

Uit eten en op visite gaan, gaat haar steeds makkelijker af. Ze denkt in mogelijkheden. In restaurants bestelt ze vlees/vis en groenten, en soms bestelt ze buiten de kaart om: “dat gaat meestal heel goed!” Voor andere gelegenheden neemt Madelon een bakje met koolhydraatarm eten of snacks mee. Zo heeft ze altijd iets achter de hand. 

“Mijn eierstok is nu cystevrij en andere PCOS klachten zijn verdwenen!”

PCOS zorgt onder andere voor cysten in eierstokken. Door beschadiging aan haar eierstokken heeft Madelon al één eierstok moeten laten verwijderen in het verleden. Bij de laatste echo bleek dat haar andere eierstok er helemaal normaal uit zag: “Er zaten geen gekke blaasjes of cysten op de eierstok.”

Ook andere PCOS-symptomen zijn verminderd: van suikers kreeg ze onderhuidse puisten, haar huid is nu erg rustig. Haar menstruatie/cyclus is weer normaal. “Eerder kon een cyclus rustig 90 dagen duren, nu heb ik een regelmatige cyclus van 30 dagen. Ik heb ook minder hevig bloedverlies. Het geven van borstvoeding heeft hierbij geholpen, maar koolhydraatarm eten heeft dit verder in balans gebracht voor mijn gevoel!” 

Eindelijk blijvend afvallen

Madelon heeft al vele diëten geprobeerd, maar is hiermee nooit blijvend succesvol afgevallen. Ze is sinds de start met koolhydraatarm ongeveer 15 kilo afgevallen en 50 centimeter kwijt op buik en heupen! Ze wil nog graag 5 kilo kwijt, dit heeft echter geen haast: “Herstellen en weer in balans komen gaat voor mij boven het afvallen, ik ben al heel veel gewicht kwijt”.

“Koolhydraatarm eten in de praktijk is echt supermakkelijk, dus ik voorzie geen problemen om dit levenslang vol te houden!” Ook Madelon heeft wel eens moeilijke momenten, ze eet dan extra vetten en maakt eventueel een koolhydraatarme vervanger. “Ik ken mezelf, zodra ik afwijk van het koolhydraatarme eetpatroon is het hek van de dam en blijf ik dingen eten en craven die niet binnen een koolhydraatarm eetpatroon passen.” 

“Een jaar geleden liep ik rond als een oud vrouwtje”

Naast PCOS heeft Madelon diverse andere gezondheidsproblemen, onder andere autisme, depressies, PTSS, fibromyalgie, diverse allergieën, darmproblemen, eczeem en psoriasis. Madelon zegt zelf: “Voordat ik begon met koolhydraatarm liep ik rond als een oud vrouwtje en zat ik verschrikkelijk slecht in mijn vel.”

Doordat haar bloedsuiker geen pieken en dalen meer heeft voelt ze zich stabieler: haar geestelijke gezondheid gaat vooruit en ze merkt dat ze minder last heeft van prikkels. Daarnaast heeft ze geen eczeem, psoriasis en darmproblemen meer! De fibromyalgie is grotendeels weg en ze is gestopt met pijnstilling.

Madelon is food- en lifestyleblogger en heeft een  eigen website. Hierop deelt ze onder andere lekkere koolhydraatarme recepten. Ze kookt alles wat ze wil, maar maakt een koolhydraatarme versie van deze maaltijden. Haar website is haar ‘online receptenboek’. 

Delen