Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. GEZONDHEIDSWINST BEHAALD
  6.  » Moe en ziek door leververvetting

Moe en ziek door leververvetting

In 2011 wordt bij Carla bij toeval leververvetting ontdekt. Ze is dan veertig jaar en ziet er slank uit, maar haar lichaam blijkt ‘dik van binnen’. Ze wordt door de internist naar huis gestuurd met de mededeling dat ze moet afvallen. De jaren daarna probeert ze het ene dieet na het andere. Met als resultaat dat ze juist dikker en zieker wordt. In 2019 start ze met TheNewFood en na een half jaar is ze niet alleen 17 kilo afgevallen en slank, ook haar leverwaardes zijn perfect. Carla is zo dankbaar en opgetogen over dit resultaat, ze wil dit graag met iedereen delen.

Carla: “Ik had de moed al opgegeven, maar nu ben ik in de zevende hemel!”

Je dacht dat je slank was, maar dat bleek niet zo te zijn?

“Ik was altijd die slanke vrouw die alles kon eten wat ze wilde. En dat kwam goed uit, want ik houd van lekker eten en ‘het goede leven’. Omdat ik slank bleef, had ik ook niet echt door dat ik aan het aankomen was of dat het slecht voor me was. Ik maakte me daar toen nog niet zo druk over.

Maar in 2011 bleek dat ik helemaal niet zo slank was als ik dacht; ik was dik aan de binnenkant, dus binnenin mijn lichaam, rond mijn organen en in mijn lever. Onzichtbaar eigenlijk. Daar kwamen ze achter toen mijn baarmoeder verwijderd moest worden, omdat ik veel ernstige menstruatieklachten had. Voor die operatie werd mijn bloed gecontroleerd, daaruit bleek dat er iets mis was met mijn lever. De internist dacht niet meteen aan leververvetting, omdat ik zo slank was en vrijwel geen alcohol dronk. Maar na veel onderzoek bleek het dat dus te zijn.

Ik had er nog nooit van gehoord; een vervette lever. En dat je dat zomaar kunt krijgen. Ik wist ook helemaal niet dat je te dik kan zijn van binnen. Maar ik merkte wel de gevolgen: omdat in mijn lever veel vet was opgeslagen kon deze niet meer goed functioneren. Vandaar dat ik altijd zo enorm moe was en allerlei vage klachten had.” 

Je werd dus pas echt dikker toen je ging lijnen?

De internist maakte zich veel zorgen; dat vet moest daar weg. Volgens hem was er geen verklaring voor dat ik leververvetting had gekregen; ik had het gewoon. Net als een ander flaporen heeft, zei hij. Achteraf zie ik pas, dat die internist blijkbaar geen enkele kennis had van wat koolhydraten met een lichaam kunnen doen. Ik werd naar huis gestuurd met het advies om af te vallen.” 

Lukte dat? “Ik probeerde het ene vetarme dieet na het andere. Maar zodra ik weer ‘normaal’ ging eten, dan vlogen de kilo’s er weer dubbel en dwars aan. Ik werd ook van buiten, dus zichtbaar, dik. Uiteindelijk was ik mijzelf al die jaren alleen maar dikker en zieker aan het maken.”

Kreeg je hulp? “Ik heb het ook geprobeerd met een diëtiste, maar de resultaten vielen steeds enorm tegen, terwijl ik mij strikt aan haar menu hield. Dat was natuurlijk heel erg demotiverend. Dat je er álles aan probeert te doen, maar niets echt lijkt te werken. De kilo’s bleven er maar aankomen. Ik vermeed de spiegel en durfde niet meer op de weegschaal. Ik begon de moed op te geven en werd er heel verdrietig van.”

Gelukkig had je vriendin Mariëlle een goed idee!

“Als Mariëlle er niet was geweest, had ik nu vermoedelijk nog altijd geworsteld met diëten. Ik weet ook niet hoe lang mijn lever het nog had volgehouden. Maar gelukkig vertelde Mariëlle me over de aanpak van TheNewFood. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik niet meteen stond te springen, haha. Ik dacht eerst, ja zeg, geen brood, pasta en rijst? Alles wat ik heel lekker vond, zou ik niet meer kunnen eten!

Ik had grote twijfels. Toen liet Mariëlle me een filmpje zien over de oorzaak en de gevolgen van leververvetting. Ik snapte daardoor, wat koolhydraten met mij deden. Mijn lijf kon al die koolhydraten helemaal niet kwijt, dus werd ook mijn lever een ‘opslagplaats’. Het filmpje was een eye-opener. Minder koolhydraten eten was de oplossing. Ik was gelijk om! “

En hoe beviel het nieuwe eten?

‘Het eten was heerlijk, wat ik verrassend vond. Bepaald geen straf. Daardoor ging het eigenlijk vanzelf. En ik voelde me super. Ik volgde gewoon de startgids van TheNewFood. Zo fijn, niet nadenken, gewoon boodschappen doen, koken en smikkelen volgens de menu’s. Het leuke is dat Mariëlle en ik, steun aan elkaar hadden, en nog steeds. Het is leuk om dit samen te doen.”

Hoe was het om weer vet te eten? “Vet is slecht, had ik altijd geleerd. Je denkt, dit mag niet, dit kan toch nooit goed zijn. Maar als je je er in verdiept, klopt het. Het was ook spannend, omdat ik geen galblaas meer heb, maar dat ging probleemloos. En de beste test is natuurlijk, kijken naar de veranderingen bij jezelf en hoe je je zelf voelt. Veel energieker voelde ik me. En mijn lijf voelde al snel zoveel beter, dat was overtuigend.”

Je viel 17 kilo af! Wat vinden anderen van je resultaten?

“Mijn huisarts schrok zelfs een beetje bij het zien van de nieuwe Carla, haha; ik zag er zo goed uit. 17 kilo afgevallen en zoveel meer energie, ik vertelde hem dat ik me nog nooit zo fantastisch had gevoeld. Hij wilde mijn bloed onderzoeken, om te kijken naar mijn leverwaardes.

De uitslag was fantastisch; ik heb geen leververvetting meer! Mijn lever is weer gezond. Ook mijn cholesterol is perfect en de vitamines zijn in balans. Voor mij is het nu gewoon bewezen dat de koolhydraten het probleem waren. Mijn huisarts staat nu ook helemaal achter deze aanpak.

Ik heb veel leuke reacties gekregen, sommigen herkende me niet meer. De mooiste reactie kwam van mijn man. Ik had nieuwe kleren gekocht in een kleinere maat en toen viel het pas echt goed op. Het gezicht dat hij trok! Zo van, is dat mijn vrouw, die opeens een heel stuk dunner is? Hij zei, wauw, je wordt wel heel slank!” En toen wilde hij ook starten. Dat ging hem goed af, het gaat nu ook met hem steeds beter.”

Houd je het makkelijke vol?

Ik heb natuurlijk wel eens moeilijke momenten. Neem desserts in restaurants. Maar ik hou altijd voor ogen wat dat met mijn lichaam doet. Mijn afweging is dan: vind ik het waard om mijn protesterende lever te voelen en een dip te krijgen? Want ik weet zeker dat ik een moeheidsaanval door de koolhydraten zou krijgen. Dat besef is er nu. Ik vind dat zo bizar, dat ik dat nu pas zo duidelijk zie!”

Had je vroeger niet in de gaten dat je moe werd van veel koolhydraten eten? “Nee, ik had nooit die link gelegd. Terwijl ik toen, op mijn werk, altijd zat te knikkebollen na het eten. Dan ik dacht wel: wat gebeurt hier? Maar dan ga je allerlei andere dingen de schuld geven, van het is te druk om me heen, te warm, of niet goed geslapen. Maar nu weet ik: het waren de koolhydraten.”

Waarschijnlijk een overbodige vraag: blijf je zo eten?

“Zeker weten! Ik ben er nog lang niet klaar mee. Ik ga niet meer terug naar de standaard aardappels met een prakkie groenten. Ik had ook nooit gedacht dat ik me zoveel beter zou kunnen voelen. Vroeger was ik altijd moe, er was altijd een soort dofheid. Ik wilde het liefst de hele dag in bed liggen. Nu ben ik weer helemaal klachtenvrij en superenergiek. Ik ben zó blij!” 

Hoe ziet je menu er nu uit? Heerlijk, in één woord! We genieten nog elke dag van het eten. Ik heb alle boeken van TheNewFood, behalve de vega-boeken. We koken er zeker vijf dagen in de week uit. Zo handig; op zaterdag even bladeren en lekker maaltijden uitzoeken, boodschappenlijst maken en klaar. Ook de recepten uit de startgidsen staan hier nog vaak op tafel.”

Wat wil je anderen meegeven?

Wees niet bang om de koolhydraten te laten staan. Je krijgt er zoveel voor terug. Ik heb mijn lever gezonder gegeten en ben zo blij dat ik dit heb gedaan. Zo trots op hoe ik er nu uitzie! Gun jezelf dat ook!  Ga gewoon aan de slag met de startgids. Laat je door niemand van je plan afhouden. Na de eerste vier weken met de weekmenu’s, wil je niet meer terug, is mijn ervaring. Het verschil in hoe je je voelt is niet te beschrijven.

De boeken en alle informatie is duidelijk en in “normale/begrijpelijke” taal. Geen poespas of blabla. Ik wil Matty, Lara en alle anderen van het team van TheNewFood heel warm bedanken voor alle steun en hulp. En natuurlijk ook mijn vriendin Mariëlle, voor deze gouden tip!” 

Wil jij ook jouw ervaring met deze aanpak delen? Laat het ons weten! Wij nemen persoonlijk contact met je op voor een interview. Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slanker, energieker en gezonder te worden!  

Delen