Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Blogs
  4.  » 
  5. Esther Nederhof
  6.  » Overgewicht en toch ondervoed

Overgewicht en toch ondervoed

BLOG van onderzoeker Esther Nederhof. Esther ondervond zelf al vele jaren geleden wat puur en echt eten met je kan doen en wilde hier wetenschappelijk onderzoek naar doen. Dat werd een lange ‘strijd’ die ze uiteindelijk verloor. Tegenwoordig houdt ze zich bezig met het coachen van mensen in haar boerderij in Norg en schrijft ze over haar ervaringen. Meer informatie over Esther lees je hier. 

De afbeelding hierboven is extreem, maar er zit een kern van waarheid in. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen met overgewicht tegelijk ondervoed zijn. In deze post ga ik proberen uit te leggen hoe dat werkt.

Fabriek

Ik vergelijk jouw lichaam met een fabriek waar producten gemaakt worden van, ik zeg maar wat, blauwe, gele en rode grondstoffen [die dan de vetten, koolhydraten en eiwitten moeten voorstellen]. Om de fabriek heen staan opslagloodsen. Alles wat niet onmiddellijk verwerkt kan worden, wordt opgeslagen in de loodsen voor later gebruik. Gele grondstoffen moeten eerst verwerkt worden, voordat de blauwe aan de beurt zijn. De rode kunnen altijd wel verwerkt worden.

Te vaak koolhydraten

Tussen de fabriek en de loods zit een deur. Pas als alle gele grondstoffen weggewerkt zijn, mag de deur open om opgeslagen grondstoffen te verwerken. Wanneer er voortdurend gele grondstoffen [koolhydraten] aangevoerd worden, kunnen de blauwe [vetten] niet verwerkt worden en komen dus in de opslag [lichaamsvet].

Twee problemen

Bij mensen die te dik zijn [de loodsen puilen uit], heeft deze fabriek twee problemen. Het ene probleem is dat veel arbeiders niet meer met gele grondstoffen kunnen werken [insulineresistente lichaamscellen], waardoor de loodsen overvol raken [lichaamsvet]. Het andere probleem is, dat de deur heel moeilijk open gaat [lichaamsvet kan niet aangesproken worden, doordat insulinespiegel lang hoog blijft, ofwel insulineresistentie].

Minder grondstoffen aanvoeren is geen oplossing

Doordat veel arbeiders niet meer met gele grondstoffen kunnen werken [insulineresistente lichaamscellen], hebben ze niks te doen. Ze worden onrustig en beginnen te schreeuwen: “Wij willen werken!” [hongergevoel door een tekort aan allerlei voedingsstoffen]. De fabrieksdirecteur krijgt advies van een bemiddelaar die zegt er gewoon minder vrachtwagens besteld moeten worden [minder eten]. Maar die verdomde deur tussen de fabriek en de loodsen gaat zo lastig open, dat álle arbeiders onrustig worden. Ze willen aan het werk! [er is een tekort aan allerlei voedingsstoffen]

En dus bestelt hij toch maar weer nieuwe vrachtwagens met grondstoffen [‘normaal’ eten]. De directeur én de bemiddelaar [arts, diëtist, leefstijlcoach, moeder, ofwel iedere goedwillende adviesgever die gelooft dat minder eten de oplossing is] realiseren zich alleen niet dat de vrachtwagens [de maaltijden, hoe klein ook] steeds weer te veel gele grondstoffen [koolhydraten] bevatten om nu eindelijk eens aan het wegwerken van de overvolle loodsen met blauwe grondstoffen [lichaamsvet] toe te komen. Want áls er dan even geen nieuwe grondstoffen komen, dan gaat die verdomde deur weer veel te lastig open [insulineresistentie].

Er zijn andere grondstoffen nodig

Wat er nodig is, is duidelijk: vrachtwagens zonder gele grondstoffen [gezonde koolhydraatarme/keto voeding]. De arbeiders die nog wel met gele grondstoffen [insulinegevoelige lichaamscellen] kunnen werken, kunnen namelijk ook met blauwe en rode grondstoffen [vetten en eiwitten] werken. Zolang er maar geen gele grondstoffen aangevoerd worden, [maar wel gezonde koolhydraatarme/keto voeding], kunnen de deuren tussen de loods en de fabriek langdurig openblijven en kunnen veel van de overtollige voorraden weggewerkt worden, zonder last te hebben van de stroeve deur [insulineresistentie]

Het bijkomende voordeel is dat eiwitten en goede vetten alle voedingsstoffen bevatten om zowel af te vallen áls tekorten aan te vullen. En het leuke is, dat uit onderzoek blijkt dat je dan geen calorieën meer hoeft te tellen. Het gevolg: goed gewicht én goed doorvoed. Eet jezelf ook weer slanker en gezonder met gezonde koolhydraatarm/keto voeding! Beginnen is eenvoudig met de startgidsen van TheNewFood.

De illustratie is gemaakt door Jessica Berndsen van Jessica Support: https://www.jessicasupport.nl/

OVERZICHT ALLE ARTIKELEN

 Je kunt hier ook zoeken op de site:

Delen