Selecteer een pagina

12 KILO KWIJT, AFNAME LIPOEDEEM EN MEDICATIE CROHN GESTOPT

JANUARI 2023 – Ingrid van der Arend (51): “Ik woon samen met mijn man Pascal en twee honden in Breukelen. Vanaf de puberteit worstel ik al met overgewicht en vooral ook met een enorme onrust rondom eten. Ik kon ’s morgens al bedenken wat ik zou mogen eten van mezelf als ik thuiskwam van mijn werk. In de vorm van koek, snoep of chips.

Rond mijn achttiende ontwikkelde ik ook lipoedeem in beide benen, maar het duurde zeker tien jaar voor een arts dit (h)erkende en ik doorverwezen werd naar het ziekenhuis. Toen na veel zwachtelen het vocht uit mijn benen was, werden er steunkousen aangemeten met de mededeling dat ik ieder jaar terug moest komen voor een meting en nieuwe kousen.

Verder konden ze me maar weinig vertellen over deze aandoening, behalve dat ik vooral niet aan moest komen want dat zou het oedeem verergeren. Een jaar of tien geleden kwam ik in contact met iemand die mij leerde wat voeding kan doen voor je lichaam en geest en begon ik langzaam mijn voedingspatroon om te gooien.

Minder suiker, meer eiwitten en geen snelle koolhydraten meer. Dat zorgde ervoor dat ik in ieder geval niet meer aankwam in gewicht. Wel viel ik regelmatig terug in oude gewoontes van enorme eetaanvallen en dan deed ik me weer tegoed aan alles wat maar slecht voor me was.

Vorig jaar wilde ik echter toch nog één keer een poging doen om gezonder te leven en wat af te vallen en zo startte ik in januari met het laten staan van suikers en koolhydraten. In februari 2022 kwam ik via Facebook in aanraking met TheNewFood en hoewel ik sceptisch was, zagen de recepten er zó lekker uit dat ik het wel vier weken wilde proberen. Vier weken werden er dus zes, en zes weken werd een jaar.

Die eerste weken waren best zwaar en ik moest enorm wennen aan anders eten maar ook anders denken. Na een paar dagen merkte ik echter al wel heel veel verschil qua energie: sporten ging makkelijker en mijn benen voelden minder zwaar aan. Sindsdien heb ik voor het eerst in mijn leven eetrust, maar ik ben ook 12 kilo lichter.

Afgelopen december was het tijd voor nieuwe kousen en het oedeem is op veel plaatsen wel 2 tot 3 cm afgenomen! Een goede reden om nooit meer terug te vallen op suikers en koolhydraten dus. Naast lipoedeem heb ik ook de ziekte van Crohn, hierin merkte ik ook al snel verschil. Sinds driekwart jaar ben ik hiervoor medicijn vrij. Ook mijn darmproblemen waren al na een paar dagen enorm afgenomen.

Tijdens moeilijke momenten lukt het meestal wel om dan afleiding te zoeken en ik heb een voorraad kaas en worst in de koelkast zodat ik daar een stukje van neem als ik echt iets wil. Een goede vriendin van mij is rond dezelfde periode gestart met keto eten en we hebben daarin veel steun aan elkaar. Als ik het even lastig vind, dan kan ik daar goed met haar over praten en andersom is dat net zo. We motiveren elkaar daarin.

Mijn lievelingsgerechten zijn de mokkaroom, citroenmousse en de vla/room met de appelcompote van courgette. Verder is de hamburgerbowl favoriet en ook de shoarmasalade met andijvie. Pompoen lasagne vind ik ook heerlijk! Momenteel gebruik ik de startgidsen veel, en kies ik het avondeten uit de Eenpansspecial. Mijn man is niet een heel makkelijke eter qua keto, dus ik probeer de avondmaaltijden zo uit te zoeken dat hij ze wel mee kan eten. Verder trekt hij zijn eigen plan.

De mensen in mijn omgeving reageren positief en enthousiast en ook mijn osteopaat is positief over mijn resultaten en merkt tijdens de behandeling veel verschil. Ik blijf zeker keto eten. Het zorgt ervoor dat ik me zoveel beter voel! Als het aan mij zou liggen at iedereen keto en ging alle andere zooi de winkels uit haha.”

TIP VAN INGRID

Ik gun iedereen het gevoel dat ik krijg bij het volgen van dit eetpatroon, maar ik vind ook dat iedereen moet doen waar hij/ zij zich goed bij voelt. Ik adviseer iedereen om het vier weken te proberen, zodat je kunt ervaren wat het met je doet.