Selecteer een pagina

17 KILO AFGEVALLEN, GEEN BUIK-/DARMKLACHTEN MEER EN AL RUIM EEN JAAR STABIEL

AUGUSTUS 2022 – Miranda Seton-de Graaf (42): “op mijn zwaarst woog ik 83 kilo (ik ben 1.78 lang). Als puber was ik altijd slank. Ik kon alles eten, maar wat er ook in ging, er kwam geen grammetje vet aan. Natuurlijk hoorde ik wel eens dat dit wel zou veranderen als ik ouder zou worden, maar ach.. dat zal vast wel meevallen dacht ik. Zodoende leerde ik mezelf ongemerkt een ongezonde leefstijl aan.

Dit leek heel lang geen problemen op te leveren. Maar langzaamaan begonnen er stiekem toch wat klachten te ontstaan. Zo was ik vaak moe, had ik erg last van mijn darmen en na een periode van weinig bewegen door rugklachten kwamen ook de kilo’s er stiekem aan.

Eten begon een vijand te worden. Altijd hield ik rekening met mijn darmen. Had ik een afspraak.. dan durfde ik van te voren niet te eten. Wat als ik naar de wc moest… Een etentje met vriendinnen.. wat gaf dat een spanning (‘als mijn darmen maar rustig blijven’). Ondertussen bleef ik maar aankomen.

Ik ben me gaan verdiepen in wat ik moest doen om gezonder te gaan leven. Ik wist inmiddels dat mijn darmen slecht reageren op tarweproducten en de grote hoeveelheden suiker in mijn koffie en thee konden natuurlijk ook niet goed zijn.

Bij toeval hoorde ik een vriendin over TheNewFood. Na eerst eens even alles rustig te hebben gelezen heb ik het startboekje besteld. Ik had nog nooit een dieet gevolgd en wilde dat ook absoluut niet. Het moest iets zijn waarmee ik mijn leefstijl zou kunnen veranderen.

De eerste week was pittig. Vooral het afkicken van de suikers viel niet mee. Hoofdpijn, misselijk; het kwam allemaal langs. Maar wat was het fijn om te lezen dat het normaal was en vooral ook om te lezen wat je er allemaal aan kan doen. Ik ben toen mijn mineralen goed gaan aanvullen en begon me al snel beter te voelen!

Het voelde eerst wel raar om vetten te eten. En al die eieren? We hebben toch altijd geleerd dat je weinig vet moet eten en 1 ei per week? Maar ik voelde mijn lijf veranderen. Ik had geen buikpijn meer!! Ik kon weer gewoon afspreken en zelfs lunchen met vriendinnen! Zonder bang te zijn dat mijn darmen van streek raken.

Ik had ook geen vermoeidheid dipjes meer na het eten en mijn energie ging omhoog. De kilo’s vlogen er eenvoudig af zonder dat ik honger had. Uiteindelijk ben ik in totaal 17 kilo afgevallen in ongeveer een half jaar.

Ik weeg nu 66 kilo en dit gewicht houd ik al ruim een jaar vast. Blijkbaar is dit prima voor mijn lijf want ik val niet verder af en voel me uitstekend. Ik kook nog erg vaak uit de boeken van TheNewFood, vooral de ovenspecial is mijn favoriet. Lekker snel klaar en zoooo lekker! De witlof met ham en kaas uit de ovenspecial is een van mijn favorieten. De rest van mijn gezin vindt onder andere de macaroni van bloemkool (startgids deel 2) erg lekker.

Toen ik nog aan het afvallen was, heb ik een tijdje aan deelvasten gedaan. Dat hielp bij het afvallen, maar nu dat niet meer hoeft, doe ik dat niet alle dagen meer. Ook geniet ik nu regelmatig van een botercakeje (kerstspecial) bij de koffie. Deze neem ik ook nog wel eens mee naar een verjaardag. Ik snij hem dan open en doe er suikervrije jam met slagroom op. Heerlijk!!

Tijdens mijn koolhydraatarme reis heb ik heel soms gesmokkeld en dingen gegeten die niet koolhydraatarm/keto waren. Dat voelde ik gelijk in mijn lijf, ik werd dan vermoeid en kreeg last van mijn buik en darmen. Misschien is het daarom wel zo dat ik nooit het gevoel heb gehad dat ik iets moest “laten” of “volhouden”. Het voelt gewoon beter om zo te eten en het is nu mijn lifestyle geworden. Er zijn echt genoeg heerlijke dingen die je wél mag. En als je echt heeeeel veel zin hebt in iets… ik nam dan een kop chocolademelk met een toefje slagroom (uit de startgids). Dit vult goed en bij mij was de trek in ‘verkeerde dingen’ dan direct weer weg.

Omdat ik me nu veel prettiger voel, heb ik ook het sporten weer opgepakt. Iedereen waarschuwde mij dat je dan juist meer koolhydraten moet eten. Gelukkig ben ik behoorlijk eigenwijs en heb het gewoon geprobeerd met deze lifestyle. En wat blijkt? Het gaat prima!!

Ik loop nu 2 à 3 keer per week hard, variërend tussen 5 en 10 km. Ik heb nu twee keer meegedaan aan een cityrun en heb me aangesloten bij een atletiekvereniging. Wel neem ik vooraf wat extra zouten in (bijvoorbeeld door extra bouillon) en neem ik mijn magnesium elke dag in (deze vergat ik in het begin vaak, maar daar worden mijn spieren niet blij van).

Super bedankt TheNewFood, voor alle tips, de boeken, het meedenken, enzovoort. Ik blijf dit zeker doen. Niet meer om af te vallen, maar omdat mijn lijf dit verdient”

TIP VAN MIRANDA
“Voor iedereen die er klaar voor is om ook het roer ook om te gooien: zet hem op! Je zult zien dat het 100% meevalt en het levert je zoveel op! Probeer het gewoon en luister goed naar je lijf en niet teveel naar anderen. Laat je vooral niet verleiden door opmerkingen als: “Ach, een keertje moet kunnen”, “Het moet wel leuk blijven hoor”, “Ieder mens heeft brood nodig”’ enz. Je maakt het jezelf en vooral je lijf alleen maar moeilijk. Zonde en niet nodig.”