Selecteer een pagina

22 KILO LICHTER, MEER ENERGIE EN EINDELIJK EETRUST

DECEMBER 2022 – Dorothy (67): “Ik ben getrouwd, wij hebben twee kinderen en drie kleinkinderen (van 5, van 3 en een pasgeboren baby) waar ik één dag per week op pas. Wij wonen in Heerhugowaard vlakbij Alkmaar. Ik heb gewerkt als verpleegkundige in het Alkmaarse ziekenhuis, de laatste 13 jaren op geriatrie.

Altijd werd ik hongerig wakker en dan moest ik ook gelijk eten. Om tien uur had ik alweer behoefte aan een pauze, want anders begon ik te trillen en te shaken en te zweten van de lage suikers.

Mijn dag zag er ongeveer zo uit: om zeven uur yoghurt of kwark met muesli/ fruit, om tien uur een appel en ontbijtkoek, om twaalf uur twee sneetjes broodje met kaas, vleesbeleg of avocado en een krentenbol. Dan ook ‘s middags nog een appel, sultana of broodje voordat ik op de fiets weer naar huis ging. Tijdens het koken wat stukjes kaas en rond half zes warm eten.

Ik at dan vaak gebakken aardappelen, groenten en maar een half stukje vlees. Altijd een toetje en na het eten, tijdens het afwassen had ik dan alweer heftige zin in zoetigheid en kauwen, dus kwam er een dropje of weer een stuk ontbijtkoek tevoorschijn.

Per dag at ik ook nog drie of vier stuks fruit, waarvan zeker één banaan. Ik was een echte zoetekauw, om hartig gaf ik niet zoveel. Ik vond dat ik gezond bezig was, maar achteraf denk ik: tjongejonge, wat een suikerbommen allemaal.

Regelmatig ben ik toch weer gaan lijnen, want in de loop der jaren kwam er steeds wat gewicht bij. Maar al dat gelijn hield ik niet vol, ik bleef honger houden en voelde me vaak erg slap en trillerig.

Ik heb het ook op de sportschool geprobeerd, samen met een leefstijlconsulente. Ik schreef op wat ik at en ging daar ook wegen. Advies kreeg ik genoeg, maar het gewicht ging er maar heel langzaam af en zodra ik stopte zat het er in een mum van tijd weer aan. Mijn hoogste gewicht was net geen 90 kilo bij een lengte van 1,55m.

Via een oud-collega werd ik geattendeerd op TheNewFood. Ze was zelf al twee jaar eerder meer dan 20 kg afgevallen, net als haar echtgenoot. In april 2021 heb ik de boekjes gekocht en ben begonnen. Bij haar ging ik de eerste maanden eens per week langs om te wegen, bij te praten en voor tips.

Op dag twee merkte ik al een verschil. Ik zat echt goed vol en was niet trillerig of slap. Ik redde het makkelijk om maar drie keer per dag te eten.

Ruim twee weken heb ik wat slechter kunnen sporten; zulke zware benen… achteraf bleek dat ik het verkeerde zout had gekocht. Dankzij het chatten met TheNewFood is dat ook goed gekomen. Het sporten ging na het aanvullen van de zouten weer prima. Drie keer per week ga ik naar de sportschool en op de andere dagen loop ik een half uurtje.

Vroeger kon ik ertegenop zien om op te staan om iets te gaan doen, maar nu vlieg ik overeind en geen gezucht en gepuf meer. Ik heb veel meer energie!

Ik voel me prima, in zeven maanden tijd ging er 22 kg af en dat is er nog steeds af. Ik eet volledig keto volgens TheNewFood en dat is nu ook echt mijn levensstijl geworden. Mijn nagels zijn zoveel sterker en mijn tandvlees bloed niet meer. De mondhygiëniste keek ervan op, zo rustig is dat geworden. Op mijn sportdagen doe ik ook aan deelvasten.
Op de Vega-boekjes na heb ik alle boekjes in huis. Ik gebruik de ontbijt&lunch special heel veel, maar ook nog steeds de startgidsen. Voor drie tot vier dagen maak ik een planning uit alle boekjes, en doe dan de boodschappen. Dit bevalt goed!

De smoothie vanille, eiercake, chocolademousse en citroenmousse staan wekelijks op de planning als ontbijt. De eiersalade, witlofsalade, maaltijdsalade met avocado en mozzarella en bordje vol zijn favoriet voor lunch. Shoarma of hamburgers voor een makkelijke dag en we eten ook veel vaker soep nu.

Mijn man deed in het begin niet mee, hij at alleen de warme maaltijd keto. Want sinds de boekjes van TheNewFood ben ik zelf gaan koken en hier in huis eet iedereen wat de pot schaft.
In december 2021 veranderde dat. We gingen we op vakantie en daar merkte hij dat het wandelen hem moeilijk af ging. Hij woog op dat moment bijna 140 kg! Daarbij was hij kortademig. De knop ging om en vlak voor de kerstdagen is hij ook helemaal mee gaan doen en er is nu rond de 20 kg af. Inmiddels neemt hij geen maaltijd meer tussen de middag, hij probeert zoveel mogelijk laat te ontbijten zodat hij maar tweemaal per dag eet.

Zelf had ik last van een meniscus waar ze me niet aan gingen opereren. Het advies was dat ik moest afvallen. Dat heeft geholpen, die pijn is ook verdwenen. Eens per jaar ga ik voor controle van mijn hoge bloeddruk naar de huisarts. De bloeddruk is netjes, de medicatie hiervoor is nog ongewijzigd.

Soms hoor ik wel dat mensen het moeilijk vinden om ons op diner uit te nodigen, want wat mag je wel en wat mag je niet?
Toch krijg ik om mij heen vooral veel complimenten, met name dat het gewicht zo stabiel blijft. Ook de kleinkinderen weten dat ik geen snoepje ofzo mag, want daar zit suiker in en dan krijgt oma een zere buik.

Half januari gaan we naar Cuba. Daar zie ik wel een beetje tegenop voor wat betreft het eten, want als ik nu iets eet met koolhydraten of suikers krijg ik meteen last van mijn maag/buik.

TIP VAN DOROTHY

Ik zou zeggen start met TheNewFood: het brengt je zoveel eetrust, je valt er goed van af, je krijg zoveel meer energie en daar word je toch een blijer mens van!