Selecteer een pagina

22,5 KILO KWIJT, WEER FIT EN MENTAAL STABIEL

JULI 2022 – Marga Dijkstra (39): “Ik werk in een callcenter, en woon met mijn vriend in het hoge noorden. Sinds de vroege pubertijd worstel ik al met mijn gewicht en ik heb ik al heel veel diëten geprobeerd: Het aardappelsoepdieet, Atkins, Montignac en zelfs een aantal reisjes naar Bottrop om naaldjes in mijn oren te laten prikken, om vervolgens steeds 3 weken maar 250 calorieën per dag te eten. Maanden ‘detoxen’ met citroensap met cayennepeper, boekjes van bekende en minder bekende dieetgoeroes, op suikers letten, gist schrappen en steeds kleinere porties met héél veel groene thee.

Alles met wisselend ‘succes’ en altijd hetzelfde lange termijnresultaat: Wéér zwaarder dan voor ik begon. Begin 2020 woog ik uiteindelijk ruim 120 kg. Ik had erg veel last van PMS-klachten en van pijn in mijn gewrichten, en dit werd steeds erger.

Ook was ik een echte emotie-eter. Ik merkte steeds meer dat als ik ‘normaal’ at, ik mentaal compleet instabiel was. Ik beloonde mezelf voor alles met iets lekkers, als ik verdrietig was, was er eten, als ik het druk had gehad sloot ik dat af met een reep chocola, en ga zo maar door.

Uiteindelijk kreeg ik de startgids van mijn ouders. Zij waren zelf met succes begonnen met de aanpak van TheNewFood en eten ook nog steeds op deze manier. Ik was eigenlijk helemaal klaar met al het lijnen, maar wilde dit toch een kans geven. Ik ben zo een aantal keren begonnen maar toen nog steeds met de insteek: ‘even afvallen en dan weer normaal’. Maar zo werkt het niet natuurlijk.

De laatste keer dat ik startte, eind oktober, ging de knop echt om. Ik wist door die eerdere keren te zijn begonnen met TheNewFood dat dit anders was dan alle eerdere diëten, er was verzadiging en eetrust. Het is ook een kwestie van voorbereiding en gewoon de startgids volgen.
Een paar maanden hiervoor zat ik in een burn-out. Ik sliep steeds slechter, had veel last van stemmingswisselingen (ook vanwege PMS), wandelingen met m’n hond kostten me steeds meer moeite en de pijnen in mijn gewrichten en benen namen toe. Mijn concentratie was ook helemaal weg.

Mijn zelfbeeld is iets waar ik al lang mee worstel en waar ik ook een tijd behandeling voor heb gehad. Een soort ‘mezelf niks goeds gunnen, want ik ben toch niets waard’. Wat natuurlijk van geen kant klopt. Rationeel weet je dat best, maar zet je gevoel maar “even” op één lijn en handel maar eens naar wat je rationeel best beseft: best lastig.

Ik heb uiteindelijk pas tijdens mijn burn-out echt geleerd te waarderen wat ik in de spiegel zag. Daardoor was de behoefte, afvallen om ‘goed genoeg’ te zijn niet meer aanwezig. Die behoefte is nu veranderd in mezelf goed voelen, gezond & fit. Toen mijn vriend zei dat hij me wilde steunen hierbij, ook al zou hij niet elke keer mee-eten, maakte dat het zoveel makkelijker ook, deze extra back up te hebben is erg fijn!

Wij maken wekelijks een lijstje avondmaaltijden met een boodschappenlijstje erbij. Ook voor lunch en snacks. We halen dan in één trip alles op, zodat ik ook nog eens zo min mogelijk de verleiding heb tóch eens iets “fouts” mee te nemen.

Thuis heb ik altijd snacks op voorraad zodat ik als ik mezelf echt niet kan bedwingen, gewoon iets heb liggen wat wel binnen de aanpak past! Ik mis ook eigenlijk niets, want heb ik eens zin in chocola bijvoorbeeld, dan eet ik een brownie uit de ontbijt lunchspecial. Zin in chips? Een noten- en zadencracker uit de startgids.

Mijn favorieten zijn de courgettepasta uit de startgids, de tjap tjoy uit de eenpanspecial, de courgette met tonijn uit de ovenspecial en in de zomer eet ik regelmatig het droomijs dat op de website staat..hmm! De citroenmousse uit de startgids staat ook bijna wekelijks op ’t menu, soms een vanille variatie, dan vervang ik de citroensiroop voor vanille aroma.

Ik ben inmiddels 22.5 kg kwijt en voel me beter dan ooit tevoren! Ik ben mentaal stabiel, ik heb minder PMS-klachten: veel minder hoofdpijn, hooguit één dag chagrijnig, waar ik eerder een week of twee volledig ‘in de war’ was. Ik slaap beter en ik heb veel meer conditie: Eerder zweette ik enorm na 30 minuten wandelen en had ontzettend last van mijn benen. Nu kan ik blijven lopen, en met plezier.
Het plaatje in de spiegel klopt nu met ’t plaatje in mijn hoofd. Dat is mooi, maar de gezondheidswinst is me nog meer waard. Ik wilde me weer fit en stabiel voelen, fysiek en mentaal. En dat is nu het geval!

Zou ik nog wat afvallen, ben ik daar blij mee, maar ik ben nu ook al heel tevreden. Voor mij geen andere leefstijl meer!”

TIP VAN MARGA
“Laat je niet afschrikken door de weegschaal en weeg je vooral niet te vaak, kijk liever een keer vaker in de spiegel. Als je net begint, geef het dan écht die hele maand en volg zo nauwkeurig mogelijk de startgids. Kijk vervolgens niet alleen naar je gewichtsverlies, maar vooral naar hoe je je voelt, hoe veel beter je slaapt etc. Houd vast aan de andere voordelen en blijf wat vaker in de spiegel kijken. Sta je een tijdje stil, laat je niet ontmoedigen. Het levert zó veel meer op dan een strakker lijf!!”