Selecteer een pagina

23 KILO AFGEVALLEN, MEDICATIE KWIJT EN DOLGELUKKIG!

MEI 2022 – Esther de Fijter-Brouwer (42): Op mijn 16e kreeg ik de diagnose SMA type 3b. Daar kwam chronisch vermoeidheid bij. Alles wat ik at bleef zitten en ook kon ik mijn lichaam niet genoeg beweging geven om te verbranden.

In het verleden ben ik bij vele lijnclubs geweest. Ik heb alle denkbare diëten gevolgd. Op Facebook zag ik wel keto-eten en heb ik ook dat geprobeerd. Maar wat ik daar voorbij zag komen was vooral alleen toetjes en taarten waar ik, alleen al bij het zien van die plaatjes, nog meer trek in zoetigheid kreeg. Ik vond dat geen ander eetpatroon.

Ik wilde ook niet meer bijhouden wat ik at. Ik wilde gewoon een nieuwe levensstijl die gezond is voor mijn lichaam en waardoor ik mij ook psychisch goed voelde. Ik lag inmiddels ook al ‘s nachts wakker en ik nam mij voor: morgen gaat het mij lukken. Maar de nacht daarop lag ik weer wakker en te balen dat ik toch niet de knop kon omzetten.

Toen begon in onze kerkelijke gemeente een lifegroup gezond en vitaal. Ik had me spontaan aangemeld. De eerste avond kwam en ik daarheen. Ze gingen veel uitleggen en begonnen over keto eten. Ik dacht: “O nee. Ik wil dit niet!! Ik mag nooit geen frietjes meer en brood, enzovoort.”

Ik keek alleen naar wat ik niet mocht en had slechte ervaringen in mijn eigen poging om koolhydraatarm te eten. Ik liep gerust bij een restaurant weg waar ze geen frietjes serveerden.

Op Facebook kwam ik via een voorgesteld bericht op de site van TheNewFood. Ik begon de verhalen te lezen en er zaten zeer interessante stukken bij over wat je lichaam nodig heeft.

Uiteindelijk heb ik de boekjes besteld en toen wist het, als ik dit volg dan weet ik zeker dat het goed is. In de boekjes staat zo veel extra informatie en alles is zo duidelijk beschreven. Geweldig! En het maximale aantal koolhydraten van een gerecht staat erbij. Ideaal, zo kan ik gaan combineren.

Ik kook graag dus elk gerecht is een feestje. Niet eentonig zoals eerder, toen ik het overzicht kwijtraakte en daarom maar elke dag bloemkool met een stukje vlees at .

Aangezien ik zelf al afbraak heb van spieren zat ik niet te wachten op nog meer spierverlies en was wel wat huiverig. Ook mijn vermoeidheid was een punt van aandacht. Maar de site is zo duidelijk welke vitamines en mineralen je nodig hebt, dus dat stelde mij gerust.

Ook kan je gewoon vragen stellen en contact hebben met mensen die met je chatten. Ik wilde meer structuur in mijn week en ik wilde eetrust ervaren. Aangezien ik last had van ‘bijna flauwtes’, liep ik altijd met eten op zak zodat ik snel wat kon pakken.

Mijn gezin eet gewoon mee (het meeste dan) en het is een feestje wat er telkens op tafel staat! Ik blijf een Brabantse Bourgondiër maar dat kan dus echt met wat er in TheNewFood gidsen staat.

Ook staat in de gidsen precies beschreven hoe het gaat met tussendoortjes en deelvasten. Heerlijk rust in mijn hoofd en lijf. En toch weten dat ik goed voor mijn lichaam zorg omdat de gidsen en site mijn leidraad zijn en ik dus alles binnen krijg wat nodig is om mijn spiermassa te houden en vet te verbranden.

Het extra cadeautje is dat ik 23 kilo ben afgevallen. Mijn spierziekte gaat er niet van over. Maar ik hoef al dat gewicht niet meer mee te sjouwen: dat scheelt veel en psychisch geeft het meer blijdschap! Mijn bètablokkers en maagtabletten heb ik inmiddels niet meer nodig!

Het is heel anders! Dit is een andere levensstijl. Als je het ziet als lijnen en je gaat na een tijd weer koolhydraten eten dan is alles voor niks geweest. Ik heb shakes en vervangende maaltijden geprobeerd. Ik viel goed af maar kwam ook net zo snel weer aan. Daarmee leer je niet je eetpatroon te veranderen. Dus viel ik automatisch terug in mijn oude eetgewoonten.

Ik merkte gelijk verschil toen ik met de boekjes startte. Ik at eerst koolhydraatarm brood en crackers en de Griekse yoghurt. Ik begreep maar niet hoe het kwam dat ik nog steeds buikpijn hield. Maar na het volgen van de boekjes zijn mijn darmen rustig en heb ik ook geen flauwtes meer gehad. De diagnose spastische darm die ik al vanaf mijn puberteit had kan van mijn naam af.

Mijn maagtabletten, die ik al jaren had, heb ik ook gewoon niet meer nodig. Ik heb geen last meer van een pijnlijke maag. Ik had zelfs een maagonderzoek gehad om te kijken of mijn maag klep goed sloot.

Ik had ook altijd bètablokkers bij me. Na het eten kreeg ik namelijk bijna altijd last van hartkloppingen, overslaan en gejaagdheid in mijn lichaam en vaak overviel de vermoeidheid mij. Maar ook gewoon overdag kreeg ik steeds meer last. En als ik last had van mijn hart gaf mijn lichaam weer de prikkel dat ik moest eten. En dan zit je in een vicieuze cirkel.

Je zou denken dat het super opviel wat er allemaal gebeurde in mijn lijf. Maar ik had niet gelijk door dat ik de tabletten niet meer hoefde te gebruiken. Het ging geleidelijk aan. Ik merkte opeens op dat ik niet meer afhankelijk was van altijd maar eten en kijken of ik mijn tabletten wel bij me had.

In het begin nam ik voor de zekerheid nog wel alles telkens mee. Want mijn lichaam wist niet wanneer het iets nodig had. Maar nu vertrouw ik mijn lichaam dat het gewoon niet nodig is. En als ik een keer, bijvoorbeeld tijdens mijn maandelijkse periode als mijn hormonen de boventoon voeren en willen dat ik allerlei slechts naar binnen werk, ben ik de baas en ga heerlijk in de boekjes uitzoeken wat ik kan eten en wat toch goed voor mij is!

Mijn man eet geen ‘losse’ groenten maar als ik het ergens doorheen verwerk, zoals bijv in een soepje, gaat het prima. Daarom vind ik de soepspecial ideaal. Veel variaties. Als er gevraagd wordt aan tafel wat er in het gerecht zit, moet er eerst geproefd worden daarna vertel ik pas wat erin zit Mijn man is zo trots op mij dat het zo goed gaat.

Mijn gezin doet niet speciaal mee maar omdat ik de boodschappen doe ziet onze kast er wel gezonder uit. Alles wat ze extra binnenkrijgen aan goede producten is mooi meegenomen. Ze zien wat het met mij doet. Als iemand tegen mij zegt: “O, ben je aan het lijnen?” Dan zegt onze jongste van 15: “Nee mama lijnt niet mama eet anders.”

En als er iemand zegt: “O, dat mag jij zeker niet,” zegt ze: “Mama mag alles maar ze eet niet alles.” En onze oudste van 21 komt heel graag thuis eten. In de ochtend is het: “Mama wat eet je?” Ze komt dan gerust naar ons gereden ook al is dat 50 minuten bij haar vandaan.

Mijn behandelaar/ therapeuten zijn blij met de verandering van mijn lichaam. Het is zoveel lichter maar geestelijk en lichamelijk werken zo nauw samen. Mijn lijf had zoveel extra pijn als ik geestelijk in een dip zat vanwege alle kwaaltjes die ik had, en alle goede bedoelingen waar niks van terecht kwam.

Nu merk ik dat mijn geest ook veel opgeruimder is: ook 23 kilo lichter zo voelt het. En dat maakt ook dat ik minder pijn heb. Ik ben zelfverzekerder en wat ook leuk is, om af en toe een nieuw kledingstuk te kopen.

Mijn favoriete boekje is voor nu de lentespecial. Mijn favoriete recept is moeilijk te kiezen maar de Thaise kip asperge soep uit de lentespecial is overheerlijk! Net als toetje de kokosflan met aardbeien uit de lentespecial. Wat we ook graag eten is de cocktailsaus uit de startgids. Hier maak ik wat van, doe er garnaaltjes en wat sla bij en genieten maar!

Maar omdat ik niet kon kiezen uit al die overheerlijk uitziende gerechten heb ik mijn verjaardagsgeld goed besteed en alle boekjes gekocht (behalve de vega specials) ik heb ze al tig keer doorgebladerd en elke keer weer zie ik iets nieuws. Zoveel staat erin!

Ik heb zeker moeilijke momenten gehad! Heel belangrijk was voor mij om in het begin de goede tussendoortjes te kiezen en die altijd bij me te hebben. Op een gegeven moment merkte ik dat ze in mijn tas bleven zitten en op een gegeven moment merkte ik ook dat ik het aandurfde om ze niet meer mee te nemen.

Maar mijn grootste kracht in deze strijd moet ik heel eerlijk zeggen, is het gebed wat ik uitsprak over mijn geest, ziel en lichaam. Om die te zegenen omdat ik weet dat mijn lichaam geschapen is en dat ik het niet alleen hoef te doen maar mijn God zorgt voor mij. Dit is hoe het voor mij is.

Mijn verdere doelen: dat is zo fijn momenteel. Ik heb gewoon geen doelen gesteld! Bij lijnen heb je een doel maar omdat ik het echt zien als een andere levensstijl, zie ik gewoon wel gewoon wat mijn lichaam doet. Heerlijk toch! Wat een rust!”

TIP VAN ESTHER
“Sluit je aan bij positieve mensen die je ondersteunen. Zie het niet als straf maar als winst en een overwinning van jezelf! Echt er is zoveel eten wat wel goed voor je is. Je moet alleen leren de goede kant op te kijken. Stel niet uit. Maar begin gewoon bij het begin. Richt je op 1 “persoon” ga niet op internet zoeken en van allerlei “instanties” combineren. Dat geeft zoveel onrust. Richt je op 1 weg. En volg die. Gaandeweg vind je je eigen weg. Je bent het zo waard!!”