Selecteer een pagina

MINDER OVERGANGSKLACHTEN EN VAN DE EXTRA KILO’S AF

NOVEMBER 2021 – Femke Kooistra (49): “Ik woon samen met mijn twee puberkinderen. Ik heb eigenlijk nooit overgewicht gehad. Ik ben 1,72 meter lang en woog altijd zo rond de 58 kilo.

Wel was ik een enorme snoeper. Ik at rustig een pak koek weg, een reep chocolade, een zak chips en ga zo maar door Eigenlijk een geluk dat ik niet dikker werd, hoewel het natuurlijk slecht was en ik mijn lijf tekort deed!

Toen ik net 48 was kwamen de eerste overgangsklachten: onregelmatig ongesteld, langer dan normaal, soms om de twee weken en dan weer twee maanden niet… Ik merkte dat ik veel minder energie had. Ik ging vaak al om negen uur naar bed omdat ik moe was. Mijn stemming kon ook enorm wisselen, van het ene op het andere moment.

En als ik me dan ‘vlak’ voelde, at ik dus veel suiker, waarna ik weer moe werd. Ook kreeg ik last van maagzuuroprispingen daardoor last van mijn slokdarm. Echt een rotgevoel. Ook had ik last van nachtzweten – echt zo naar!
Daarbij zag ik mijn gewicht oplopen naar zeventig kilo. Ik paste mijn broeken niet meer, mijn truitjes werden te krap, blouses kon ik niet meer aan… Ik baalde ervan en voelde me niet meer mijn oude ik.

Je hoort heel vaak dat je maar even door deze periode heen moet, maar ik vind dat er veel meer aandacht zou moeten zijn voor de problemen die vrouwen ervaren tijdens de overgang. Alles staat echt op zijn kop. Het eten van zoveel suikers en bewerkte voeding maakt het er alleen maar erger op.
Ik ben via de huisarts aan de pil gegaan. Dat deed wel wat met mijn humeur en onregelmatigheid, maar niks met de maagzuuroprispingen, het toenemende gewicht en het nachtzweten.

Ik ben toen gaan googelen en kwam op koolhydraatarm eten. Ik begon met geen brood, pasta en rijst, maar dit deed niet zoveel. Ik kreeg toch nog veel suikers binnen. Totdat ik TheNewFood voorbij zag komen op Facebook. Ik las dat mensen die op deze manier aten van hun maagzuuroprispingen af raakten en energie kregen, diabetes omkeren, et cetera. Ik besloot de startgids en tweede gids te bestellen. Na dit gelezen te hebben ben ik begonnen zo te eten. Dat was eind juli van dit jaar. In het begin heb ik me echt flink ziek gevoeld, bij vlagen was ik misselijk en had ik hoofdpijn…

De extra zoutinname hielp me gelijk erg goed tegen deze klachten. Dat was voor mij tegelijkertijd ook de bevestiging dat deze manier van eten geen onzin was, er werd geen onzin verkondigd. Ik voelde mijn hoofdpijn letterlijk verdwijnen na het innemen van het zout.

En wat ben ik blij dat ik nu zo eet, want in alle opzichten is alles zoveel beter! Mijn maagzuuroprispingen zijn weg, ik voel me niet meer vlak, maar heb energie voor tien. Ik ga weer rond tien, elf naar bed en slaap goed. Ik heb er inmiddels negen kilo af en pas mijn ‘oude’ kleding weer… Het nachtzweten is weg. Ik ben weer gestopt met de pil want dat voelde niet goed, ik wil liever geen hormonen slikken.

Het eten uit de boekjes is zo lekker dat ik ze nu allemaal heb. Mijn kiddo’s eten ’s avonds meestal mee, al willen ze nog wel af en toe een pizza of een snack. Op dit moment is de stamppotspecial hier favoriet. Het lekkerste vinden we de rucolaradijs stamppot met saté. Ook de eiercake en de tuna melt uit de startgids maak ik vaak. En de lijnzaadpap maak ik ook regelmatig, ook omdat ik las dat lijnzaad goed is voor vrouwen in de overgang. Ik heb nog nooit gehad dat ik iets niet lekker vind!

Ik ben echt zo blij dat ik TheNewFood vond en me daardoor zoveel beter voel. Deze manier van eten heeft mijn overgangsklachten compleet veranderd, of eigenlijk opgelost. Ik hoop dat ik, door mijn verhaal te delen andere vrouwen met overgangsklachten, kan laten zien dat je echt iets aan je klachten kunt doen door op deze manier gezond te eten. Je hoeft er niet mee te blijven rondlopen omdat het een fase is waar je ‘maar even doorheen moet’. Voor mij nooit meer anders!”