Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. NIEUWS
  4.  » 
  5. gezondheid
  6.  » Koolhydraatarme vetrijke voeding tegen depressie

Koolhydraatarme vetrijke voeding tegen depressie

Een toenemend aantal wetenschappers wijzen erop dat een strikt koolhydraatarm/ketogeen dieet, veelbelovend is bij de behandeling van depressies en bipolaire stoornis. Al 500 jaar voor christus werd aangetoond dat een ketogeen dieet het aantal aanvallen bij mensen met epilepsie met wel 90% kan laten afnemen. Inmiddels is ook het positieve effect van een ketogeen dieet bij Alzheimer, Parkinson en zelfs kanker aangetoond.

Ketogeen dieet
Bij een ketogeen dieet beperk je de koolhydraten tot maximaal 50 gram per dag en verhoog je de vetinname. Gras gevoed vlees, vis, zuivel, noten en avocado zijn hierbij belangrijke voedingsmiddelen.

Professor, Dr. El-Mallakh, gelooft ook dat er een ‘sterke relatie’ is tussen Ketogeen dieet en geestelijke gezondheid. Hij schreef een boek over het onderwerp, bipolaire depressie, en vorig jaar publiceerde twee case studies om zijn bevindingen te staven. ( oa The ketogenic diet for type II bipolar disorder)

Verband tussen voeding en geestelijke gezondheid
Het is vrij nieuw vertelt Michael Berk, professor in de psychiatrie aan de Deakin University School of Medicine in Australië. Maar de resultaten zijn buitengewoon consistent en tonen een verband tussen voeding kwaliteit en geestelijke gezondheid.

Jodi Corbit, een 47-jarige moeder vocht al tientallen jaren tegen heftige depressies toen ze het Atkinsdieet ging volgen in een poging om af te vallen. Tot haar verbazing viel ze niet alleen veel kilo’s af, maar leken ook haar depressies af te nemen. ‘Het was of er een sluier werd opgetild, ik kon het leven weer veel duidelijker zien,’ legt ze uit. ‘Dat veranderde alles.’

Veel vet en weinig koolhydraten
Er zijn meer wetenschappers en artsen die benadrukken dat veel koolhydraten eten slecht zijn voor is hersenen. De neuroloog Dr Pelmutter vertelt in zijn boek ‘Het glutengevaar’ (2013) dat hij wetenschappelijk bewijs heeft gevonden dat granen, koolhydraten en suiker gevaarlijk zijn. Eigenlijk alle voedsel dat gluten bevat.

Vet is je vriend zegt Dr Pelmutter, je hersenen hebben het meeste baat bij een koolhydraatarm vetrijk voedingspatroon.

Delen