Selecteer een pagina

JANNET BLOG 8 Een keto-wonder

Zangeres Jannet Bodewes (55) startte in 2020 met de aanpak van TheNewFood en viel 30 kilo af. Ook haar gezondheid verbeterde enorm. Sindsdien wil ze nooit meer anders. Naast zingen houdt ze erg van schrijven. Jannet vertelt wekelijks over haar slanke ketoleven.

GITARIST

Mijn partner Henkjan (67) speelt al vanaf zijn vroege tienerjaren gitaar en hij heeft er zijn beroep van gemaakt. Een jaar of acht terug kreeg hij een ernstige infectie aan de wijsvinger van zijn linkerhand. Hij kwam er met spoed mee in het ziekenhuis. De chirurg wilde amputeren om verdere verspreiding tegen te gaan, ervan uitgaande dat die vinger toch niet meer bruikbaar zou zijn.

Henkjan wilde dit niet en de artsen hebben toen de behandeling ingezet die de vinger zou sparen. Er werd hem wel verteld dat gitaar spelen nooit meer zou lukken, zeker niet op professioneel niveau. Een half jaar later, met veel fysio, veel oefenen, veel gevloek en met wat nog over was van de vinger, verbaasde hij zijn arts, chirurg en fysiotherapeut. Hij kon weer spelen en de inval-gitarist kon zijn plek weer aan hem afstaan.

Reuma

Niet voor lang helaas… Hij kreeg in de jaren daarna door reuma steeds meer last van zijn handen. De reuma in zijn vingers maakte het spelen steeds moeilijker en begon zijn plezier in het spelen langzaam te verpesten. De pink van zijn linkerhand kon hij al niet meer sturen en spelen ging in de loop van de jaren alleen nog met steeds meer pijnstilling. Hij was bang dat hij het gitaarspelen zou moeten opgeven.

Henkjan had zich er zelfs al min of meer bij neergelegd dat hij zijn plek als sologitarist in de band af zou moeten staan. Om wel muzikaal actief te kunnen blijven, schafte hij begin 2020 een pedalsteelgitaar aan. Het bespelen daarvan is zeker niet gemakkelijk, maar door ander gebruik van je vingers, voor hem wel een uitkomst. In ieder geval kon hij zo nog blijven spelen.

Een wonder

Toen ik 2 jaar terug begon met de aanpak van TheNewFood, besloot Henkjan ook mee te doen. We raakten allebei flink wat kilo’s kwijt en ik voelde me al snel heel veel beter. Mijn gezondheidsklachten namen af. Maar bij hem leek er verder niet zo veel te veranderen. Tot hij na een maand of 2 opeens verbaasd vaststelde dat hij zijn pink weer kon gebruiken.

Het viel hem ineens ook op dat hij veel minder pijnstillers nodig had, omdat hij minder pijn in zijn vingers had. Zijn vingers werden ook steeds soepeler. Na 18 weken eten volgens de TheNewFood aanpak ging het zo goed met hem dat hij met gemak weer een hele avond kon spelen. Zelfs zonder dat de band hem af en toe moest overnemen, om zijn vingers even rust te geven.

Samen optreden

We zagen nieuwe mogelijkheden: een optreden met z’n tweeën, avondvullend akoestisch. Ik zingen en hij gitaar spelen. Een optreden waar hij lang over twijfelde of we dat zouden kunnen doen. Want in een band kan even iets minder goed spelen vrij onopgemerkt blijven voor de luisteraar, maar als je de enige bent die speelt, valt elk gemiste nootje op. We wilden het erg graag en we besloten ervoor te gaan.

We namen voor de zekerheid wel pijnstillers mee, maar die bleven ongebruikt in de tas. Inmiddels is dat bewuste optreden alweer anderhalf jaar geleden en speelt Henkjan nog steeds zonder pijn. Hij heeft geen reumaklachten meer! En de pedalsteelgitaar? Die staat al maanden onaangetast in de muziekkamer, want stoppen met gitaarspelen is niet meer aan de orde!! Zo werd anders eten de ‘redding’ van zijn carrière! 

Delen