Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. DIABETES 2 OMGEKEERD
  6.  » Weer gezond na 30 jaar diabetes 2!

Weer gezond na 30 jaar diabetes 2!

Janny (1957) was 32 toen ze diabetes 2 kreeg. “Suiker zit gewoon in de familie”, vertelt Janny. Dus het verbaasde haar niet, toen ook zij dertig jaar geleden diabetes type 2 kreeg. Na dertig jaar lukt het haar om helemaal van de medicatie af te komen en ze heeft nu weer normale bloedsuikers. Ze volgt de aanpak van TheNewFood en dat gaat geweldig! Janny is klein van stuk, maar woog ooit 105 kilo, het lukt haar om 40 kilo af te vallen.

De cirkel doorbroken!

Ook haar oma en moeder hadden diabetes 2. Beiden hadden veel ernstige complicaties door de diabetes, haar oma raakte zelfs een been kwijt. Haar moeder had hartproblemen en veel spierproblemen, gevoelloze voeten en ernstige wonden, en was bijna blind.

Janny besloot de cirkel te doorbreken, want, vertelt ze: “zo wilde ik niet leven en sterven…” Ze zocht net zo lang, tot ze een oplossing had gevonden om haar diabetes type 2 aan te pakken en die vond ze: strikt koolhydraatarm!  Met de aanpak van TheNewFood lukte het haar uiteindelijk om haar diabetes 2 helemaal om te keren. Janny is inmiddels medicatievrij, een stuk slanker en ze bruist weer van de energie! 

Zwangerschapsdiabetes 

Het begon al een paar jaar daarvoor, met zwangerschapsdiabetes. Meer dan de helft van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes krijgt later diabetes type 2, net als Janny. Maar zij wist het al heel lang: “Het was eigenlijk heel gewoon dat ik diabetes kreeg. Pas heel veel jaren later besefte ik dat het een hele nare ziekte is, daar had ik nooit zo bij stilgestaan.”  

Een andere toekomst voor de kinderen

Haar zoon en dochter zijn nu volwassen en hebben een eigen gezin. De kans dat zij en hun kinderen later diabetes 2 krijgen, is groot. Ik vraag haar daarom, of ze het met haar kinderen ooit heeft besproken.  “Nee, nooit eigenlijk. Dat is best wel raar nu ik er zo over nadenk, ik heb daar nooit bij stil gestaan”. Het is er wel tijd voor dat is Janny met me eens. Want anders eten kan diabetes type 2 ook voorkomen.

Het zijn de kleinkinderen die Janny de moed geven om vol te houden en door te zetten. Uiteindelijk wordt ze daar rijkelijk voor beloond. Ze is nu helemaal medicatievrij en haar bloedsuikers  en bloeddruk zijn vrijwel normaal. 

Het interview

Lara en ik zochten Janny op bij haar thuis voor een interview, waarin ze openhartig vertelt over haar leven met diabetes type 2, haar zoektocht en over wat ze nooit voor mogelijk had gehouden: een nieuw leven zonder medicatie. 

Een moedige zoektocht

Ik heb enorme bewondering voor het pad dat Janny heeft bewandeld. Ze stond er vrijwel alleen voor, in haar zoektocht naar een andere aanpak. En toen ze eenmaal begreep dat koolhydraatarm zou werken, kreeg ze weinig hulp van haar behandelaar. Maar met het schrikbeeld van haar moeder voor ogen, heeft ze doorgezet en zichzelf overwonnen. Ze begon uiteindelijk met de STARTGIDS-weekmenu’s en binnen een week waren haar bloedsuikers bijna normaal. “Dat is zo geweldig, met geen pen te beschrijven. Na al die jaren ziek zijn, had ik het weer zelf in de hand!”

Kookt ze nog vaak uit de STARTGIDS? “Ik volg nog steeds de weekmenu’s uit de beide startgidsen. Die vind ik fijn om me aan vast te houden. Maar we zoeken ook vaak een gerecht uit één van de andere boeken voor het avondeten. Mijn man is nogal kieskeurig. Het is wel fijn dat we dit samen kunnen doen; het kan ook voor hem geen kwaad. Je wordt er ook steeds handiger in met het koken.” 

Matty Barnhoorn
TheNewFood

Wil jij ook jouw ervaring met deze aanpak delen? Laat het ons weten! Wij nemen persoonlijk contact met je op voor een interview. Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slanker, energieker en gezonder te worden!  

Delen