Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. DIABETES 2 OMGEKEERD
  6.  » Nel (74) is insulinevrij en 47 kilo lichter

Nel (74) is insulinevrij en 47 kilo lichter

Nel Doorn (74) werd twintig jaar geleden opgenomen in het ziekenhuis voor een knie-operatie en ging naar huis met de diagnose diabetes type 2. Uiteindelijk zorgde de insuline ervoor dat ze 50 kilo aankwam en zich iedere dag moe voelde. Jarenlang was ze op zoek naar een aanpak om haar gewicht en haar bloedsuikers onder controle te krijgen. Niets hielp, tot ze koolhydraatarm/keto ging eten.

Schrok je toen je hoorde dat je diabetes type 2 had?

“Ik schrik niet zo snel. Het was wel wat vreemd. Je komt voor iets anders en gaat naar huis met pillen voor diabetes. Toch was ik niet compleet verrast: mijn vader had ook diabetes type 2. Ik wist dus dat het in de familie zat en dat ik er meer risico op liep.

Alleen, toen ik hoorde dat ik diabetes type 2 had, woog ik niet teveel. Ongeveer 65 kilo. Daarnaast at ik heel gezond, of ja, wat ze zeggen dat gezond is. Drie keer per dag, twee keer brood en ‘s avonds aardappels, groente, vlees. Heel af en toe nam ik een klein bakje vla als toetje, maar dat was een uitzondering. Zoetigheid, daar deden we niet aan, ik hield meer van hartige tussendoortjes als kaas en worst. Dat is toch heel anders dan je zou verwachten, voor iemand met diabetes type 2!”

En door de medicatie kwam je veel aan?

“Ik ging naar huis met gliclazide, maar op een gegeven moment werkte dat niet meer. Ik moest insuline gaan spuiten om mijn bloedsuikers laag te houden. Ik begon direct met 4x per dag spuiten. Naar mijn idee was dat het begin van de ellende: ik vond het spuiten vreselijk en kwam in totaal ruim 50 kilo aan.

En dat, terwijl ik niet anders ging eten. Ik at nog precies hetzelfde als voordat ik begon met spuiten. Het kwam puur en alleen doordat ik insuline moest gaan spuiten. Hoe meer ik moest gaan spuiten, hoe meer ik aankwam. Dat was enorm frustrerend voor mij.”

Heb je nog andere diëten geprobeerd?

“Uiteindelijk begonnen de kilo’s me zo tegen te staan, dat ik zelfs allerlei diëten heb geprobeerd. Niets hielp, mijn bloedsuikers werden niet lager, maar ook viel ik niks af. Ik bleef maar aankomen. En zelfs koolhydraatarm eten volgens de lijsten van de diëtiste, hielp niet. Achteraf weet ik wel waarom dit niet werkte: ik at nog steeds te veel koolhydraten.”

En toen hoorde je van de koolhydraatarme/keto aanpak

“Mijn diabetesverpleegkundige vertelde mij een jaar geleden dat een strikt koolhydraatarme aanpak wel eens heel goed zou kunnen werken voor mij! Ik ben er me toen direct in gaan verdiepen, en er voor gegaan. Ik wilde me niet meer zo voelen en ik wilde die kilo´s echt weer kwijt. En ik kan nu wel zeggen: dit heeft mijn leven veranderd.

Binnen drie maanden was ik van alle insuline af. Het mooiste is: voordat ik begon met deze aanpak, had ik bloedsuikers tussen de 7 en 10 mmol/L, mét insuline. Nu spuit ik geen insuline meer en heb ik bloedsuikers die lager zijn: tussen de 4 en 6 mmol/L. Wie had dat gedacht!?”

Je kon ook stoppen met bloeddrukverlagers en cholesterolpillen??

“Naast het afbouwen van de insuline kon ik ook de bloeddrukverlagende medicatie afbouwen. Daarnaast is mijn cholesterol voor het eerst in jaren prachtig en ben ik gestopt met de cholesterolverlager.

Wat ik ook helemaal geweldig vind aan deze aanpak: ik viel af! Op mijn zwaarst woog ik bijna 125 kilo. Nu weeg ik iets meer dan 78 kilo. Ik ben er dus nog niet helemaal, ik zou graag weer 65 kilo wegen, maar ik ben al erg blij met dit gewichtsverlies! Ik kan nu eindelijk weer wandelen, vroeger ging dat niet. Ik was erg snel moe en had lichamelijk klachten. Nu voel ik me fit.”

Je man met diabetes type 1 doet ook mee?

“Mijn man doet vanaf het begin af aan al mee. Hij was ook direct enthousiast en hoefde er geen seconde over na te denken. Hij heeft diabetes type 1 en merkt ook al de voordelen van deze manier van eten. Zo spuit hij nu veel minder insuline, is hij 17 kilo afgevallen en voelt hij zich ook veel energieker!

Bovendien: we eten iedere dag heerlijk. Op dit moment zijn vooral de koolhydraatarme stamppotten favoriet, maar ik ben ook dol op experimenteren. We missen helemaal niks. Misschien komt dat ook, omdat we nooit zo van zoetigheid hielden, maar we zijn ook goed verzadigd na een maaltijd. Als we een tussendoortje willen, nemen we bijvoorbeeld een paar blokjes kaas of worst. Net als vroeger, dat vinden we bovendien veel lekkerder dan een koekje!”

Wil je de lezers nog iets meegeven?

“Deze manier van eten heeft mijn leven echt veranderd. Ik ben zo blij dat ik dit gedaan heb: eindelijk van die insuline af en een gezond gewicht! Je weet haast niet meer hoe het is om niet te spuiten en je zo goed te voelen. Geef het een kans! Je zal er geen spijt van krijgen!!” 

Delen