Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. TIPS & TRICKS
  4.  » 
  5. GEZONDHEID
  6.  » Medicatie en koolhydraatarm/keto starten

Medicatie en koolhydraatarm/keto starten

Gebruik je medicatie of heb je gezondheidsproblemen? In principe kun je vrijwel altijd gewoon gaan starten met deze aanpak, want je gaat alleen anders eten, gezonder, puur en vers! Je kunt er dus alleen maar bij winnen. Maar soms is het beter om eerst te overleggen met je behandelaar of om je menu iets aan te passen. Dus gebruik je medicatie of heb je gezondheidsproblemen, lees deze pagina dan even goed door vóór je start!

Gebruik je diabetesmedicatie?
Wanneer je andere medicatie gebruikt voor diabetes dan metformine, dan moet je altijd eerst overleggen met je behandelaar en een afbouwplan maken. Start je namelijk niet direct vanaf dag één met afbouwen dan loop je kans op een levensgevaarlijke hypo. Dat geldt voor insuline, gliclazide en alle andere bloedsuikerverlagers. Meer informatie (ook over andere gezondheidsproblemen) via de knoppen hieronder.

Gebruik je andere medicatie?
Gebruik je medicatie voor bijvoorbeeld hoge bloeddruk, schildklierproblemen, cholesterol of bloedverdunners? Het is geen probleem om te starten. Deze aanpak kan vaak al heel snel verbetering geven van klachten. Daardoor is het misschien wel snel nodig om medicatie af te bouwen, houd dat in de gaten en overleg tijdig met je behandelaar. Meer informatie via de knoppen hieronder. 

Heb je een specifieke ziekte?
Wanneer je een specifieke ziekte hebt of een dringend voedingsadvies hebt gekregen bijvoorbeeld van je specialist, dan is het altijd verstandig om eerst te overleggen. Zijn je artsen niet op de hoogte van deze aanpak, verwijs ze dan naar onze informatie voor zorgprofessionals.

Medicatie die het afvallen kan beïnvloeden
Veel soorten medicatie kunnen het afvallen beïnvloeden. Het kan zijn dat je langzamer afvalt, of zelfs helemaal niet. Dit is een bekende bijwerking van anti-depressiva bijvoorbeeld.

Het gaat niet alleen om pillen en insuline, maar bijvoorbeeld ook om pufjes en zalfjes op basis van corticosteroïden (hormoonzalf). Ook zij kunnen het afvallen afremmen. Misschien kun je vervangende medicatie gebruiken, overleg dat met je behandelaar. 

Overzicht aandoeningen of situaties
Je gaat via de knop naar de pagina’s die je alle informatie geven, ook wat betreft aanpassingen en medicatie! Ga je starten, vergeet dan ook niet om je mineralen aan te vullen! Meer info vind je hier.

Mocht je andere gezondheidsproblemen hebben of nog een vraag hebben die je hier niet kunt vinden, je kunt ons een bericht sturen via de Facebookpagina van TheNewFood of via het contactformulier hier op de website.

Wij wensen jullie een geweldige start met deze aanpak. Geniet ervan!

VERDER LEZEN 

‘Appelwijn’ tegen het zuur

Een glaasje 'appelwijn' past heel goed in een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak. Het is niet alleen lekker, het is ook nog eens ondersteunend! Iets voor jou misschien? ZO MAAK JE HET Wat is het? Deze 'appelwijn' maak je zelf van een (wijn)glas water met een eetlepel...

Je keto weekmenu plannen

Na een succesvolle start met de STARTGIDSEN en de weekmenu’s, kun je starten met zelf je menu’s samenstellen. Je kunt daarbij gebruikmaken van de superhandige weekmenuplanner waarin je voor elke week van het jaar je weekmenu kunt invullen. Er is ruimte voor extra...

Tijdelijke haaruitval door stress

Als je overstapt op een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak en in korte tijd veel gewicht verliest, dan kan dat stressvol zijn voor je lijf. In reactie op die stress komt het heel soms voor dat mensen tijdelijk meer haar verliezen dan normaal. Dat is natuurlijk niet...

Waarom je niet afvalt van sporten

Een bijdrage van Sportarts Hans van Kuijk:  Overgewicht en obesitas treffen steeds meer mensen in de laatste decennia. Mensen met overgewicht die hulp zoeken om af te vallen denken vaak dat ze kunnen afvallen door (meer) te gaan sporten. Maar is dat wel zo? In de...

Starten met keto en jeuk/uitslag (keto rash)

Als je net begonnen bent met koolhydraatarm/keto eten, kun je soms last krijgen van (onschuldige) huiduitslag: keto rash. Het komt niet vaak voor gelukkig, want het kan erg vervelend zijn. HOE HERKEN JE KETO RASH? Je kunt keto rash (prurigo pigmentosa) herkennen aan...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Je kunt altijd een bericht sturen via de Facebookpagina van TheNewFood of via het contactformulier op de website.

Matty Barnhoorn  (auteur kookboeken, keto-expert en oprichter van TheNewFood) 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen