Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. NIEUWS
  4.  » 
  5. gezondheid
  6.  » Roomboter is gezonder dan margarine!

Roomboter is gezonder dan margarine!

Roomboter is gezonder én lekkerder dan (cholesterolverlagende) margarine. Dat concludeert dr. John Briffa (auteur van ‘Butter and your heart: The Facts’) in een artikel in de Times. Hij benadrukt dat we ons niet langer moeten focussen op het effect van verzadigd vet op ons cholesterol. In geen enkele recente, groot wetenschappelijke onderzoek is een link te vinden tussen de inname van verzadigd vet en extra risico op hartziekten, aldus Briffa.

Mythe
Onderzoekers van de gerenommeerde Cochrane Collaboration publiceerden een overzicht van 50 studies op het gebied van boter en margarine en het hart. De conclusie: minder of ander vet eten zorgt niet voor een verminderde kans op hartziekten (of beroerten of enige andere chronische ziekte). We leven geen dag langer als we minder vet eten. Alle bewijzen bij elkaar gelegd lijkt het er op dat ons idee van verzadigde vetten en hartziekten een mythe is.

Margarine
De resultaten halen ook de stelling onderuit dat margarine gezonder is dan boter, omdat daar minder verzadigde vetten in zitten. Margarine bestaat grotendeels uit plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, of maïs- of saffloerolie. Maar die oliën zijn rijk aan zogenaamde omega 6-vetzuren. Die worden bestempeld als ‘gezond’, terwijl algemeen wordt aangenomen dat die juist het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Onderzoekers uiten al jaren hun zorgen over deze vetzuren in ons voedingspatroon.

Cholesterolverlagende margarines
Uit de bevindingen van de onderzoeken komt ook naar voren dat verschillende cholesterolverlagende producten hun belofte niet nakomen en sommige zijn zelfs bewezen schadelijk voor het hart. Sterker nog: er zijn geen gezondheidsvoordelen gevonden die horen bij het überhaupt verlagen van ons cholesterol. Dr. Briffa beklemtoont dat geen enkele studie bewijst dat cholesterolverlagende margarines hartziekten, hartaanvallen of het risico op overlijden in het algemeen verminderen.

Plantensterolen

En er schuilt nog een gevaar in deze voedingsproducten. Sommige cholesterolverlagende margarines bevatten plantensterolen, die de opname van cholesterol uit de darm tegengaan. Maar deze plantensterolen komen ook in ons bloed terecht en er is wél aantoonbaar bewijs dat meer van deze stoffen in ons bloed het risico op hart- en vaatziekten doet toenemen. Er zijn zelfs verschillende studies die aantonen dat plantensterolen weefsel beschadigen en de gezondheid schaden bij dieren. Intussen zijn al enkele (Engelse) gezondheidsorganisaties overgegaan op het nadrukkelijke advies geen plantensterolen te eten.

Lekkerder
Dr. Briffa besluit zijn artikel met te zeggen dat hij al 20 jaar lang geen meer margarine eet, niet alleen omdat boter gezonder is, maar ook omdat het veel lekkerder smaakt.

Bron: drbriffa.com

Delen