Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. DIABETES 2 OMGEKEERD
  6.  » Toos nu medicatievrij “Wij eten lekkerder dan ooit”!

Toos nu medicatievrij “Wij eten lekkerder dan ooit”!

Toos van Doorn-Kliebisch (1945) uit Best, Noord-Brabant, komt er in 2002 bij toeval achter dat haar bloedsuikergehalte veel te hoog is: ze heeft diabetes 2. Ook haar cholesterol is te hoog. De huisarts schrijft medicatie voor. Maar dat helpt onvoldoende, Toos wordt steeds zieker. Ze moet naar een diëtist. Maar door de adviezen van haar diëtist, gaan de bloedsuikers juist omhoog. Na het zien van een uitzending van ‘dokters van morgen’, besluit ze het heft in eigen handen te nemen en met succes! 

Starten met diabetesmedicatie

De huisarts geeft Toos eerst 500 mg Metformine, een dosis die meerdere malen wordt opgehoogd totdat ze uiteindelijk 2000 mg per dag slikt. Ook krijgt ze medicatie voor haar te hoge cholesterolgehalte en hoge bloeddruk. Daarnaast wordt ze doorverwezen naar de praktijkondersteuner die haar adviseert om af te vallen. “Ik ben naar een diëtiste gegaan, maar ik had niet echt baat bij de standaard voedingsadviezen van minder calorieën en minder vet. Soms waren mijn bloedwaarden iets beter, maar ik bleef steken op 2000 mg Metformine per dag en ik viel niet af.”

Dokters van morgen
Wanneer vond er een verandering plaats? “In het najaar van 2017 zag ik op televisie het programma ‘Dokters van Morgen’. Ik kende een koolhydraatarme/keto aanpak nog helemaal niet, maar hoorde erover in de uitzending. Ik ging ervan uit: als zij dat kunnen, dan kan ik dat ook.” Toos begint direct met de voor haar nieuwe manier van eten en al snel schaft ze ook de Startgids aan. Koolhydraatarm/keto eten bevalt haar gelijk heel goed. “Het was helemaal niet moeilijk. Eigenlijk was ik de eerste dagen vooral verbaasd dat ik geen honger had.

“Ik eet lekkerder dan ooit”
In het begin heb ik de weekmenu’s uit de Startgids gevolgd, later met de andere boeken erbij. Ik ben een sla-mens, dus ik heb in eerste instantie ook veel salades gegeten. Nu eet ik ’s ochtends vaak een gebakken eitje, of twee gekookte eieren. ’s Middags bijvoorbeeld twee zoute haringen, een salade met tonijn of zalm of een restje van de avondmaaltijd van de vorige dag. ’s Avonds eet mijn man met mij mee en eten we bijvoorbeeld hutspot met hachee uit de STAMPPOTSPECIAL. Lekker toch?” En of ze iets mist? Lachend: “Nee hoor, wij hebben het afgelopen jaar lekkerder gegeten dan ooit.”

Geen diabetes meer en geen medicatie meer nodig…
Wat vindt de huisarts eigenlijk van haar nieuwe eetpatroon? “Die weet het nog niet. Ik heb tot nu toe alleen contact gehad met de praktijkondersteuner. Zij vond het wel interessant, maar was van mening dat als ik strikt koolhydraatarm zou blijven eten, mijn suiker weer omhoog zou gaan.” Het tegendeel blijkt waar.

Binnen een maand zijn haar bloedwaarden zo goed dat Toos geen Metformine meer nodig heeft en ook haar cholesterolmedicatie is inmiddels gestopt. “De praktijkondersteuner wilde dat ik 500 mg Metformine blijf gebruiken. Voor de zekerheid. Maar nu mijn waarden goed zijn – mijn HbA1c zit tussen de 5 en 6 – wil ik dat niet. Ik wil geen medicatie slikken gebaseerd op aannames.” 

… en 20 kilo eraf
Haar nieuwe manier van eten zorgt er niet alleen voor dat Toos al snel van haar diabetes af is en zonder medicatie kan, maar ook dat ze – en dat vindt ze een heel prettige bijkomstigheid – zo’n twintig kilo is afgevallen. Haar gewicht is nu stabiel. “Het is goed te zien en ik krijg veel complimenten dat ik er goed uit zie.” Ook zit ze qua conditie een stuk beter in haar vel. “Ik neem nu de trap in plaats van de lift en ga lekker op de fiets boodschappen doen. Of met mijn man een flink stuk wandelen.”

En blijft ze deze koolhydraatarme leefwijze volhouden?
“Ja, dat denk ik wel. Het bevalt me heel goed. Mijn schoondochter heeft aan mij gezien hoe mijn leven is veranderd en is nu zelf ook begonnen met deze koolhydraatarme/keto aanpak.” Maar de moeilijke momenten dan? “Die zijn er veel minder dan vroeger, en nu eigenlijk vooral soms als ik alleen thuis ben. Vroeger pakte ik dan chips. Nu een lekker stuk komkommer met salami. En dan is het ook gelijk over en ga ik actief bezig zijn.”

Tot slot
Wil je nog iets kwijt? Toos: “Ik voel me een gelukkig mens dat ik de uitzending van ‘Dokters van morgen’ heb gezien en ik door die uitzending op onderzoek ben gegaan en daarmee TheNewFood heb gevonden. Met al die informatie en de boekjes, heb ik de controle over mijn lijf en leven teruggekregen. Zonder medicatie en met energie. Dat gun ik iedereen.” 

 

Wil jij ook jouw ervaring met deze aanpak delen? Laat het ons weten! Wij nemen persoonlijk contact met je op voor een interview. Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slanker, energieker en gezonder te worden!  

Delen