Selecteer een pagina

Martin Bos (46) uit Nunen was altijd slank én een liefhebber van heerlijk eten. Dus toen hij in korte tijd veel aankwam en met diabetes bij de huisarts belandde, zei de lekkerbek in hem dat hij zo lang mogelijk alles wilde blijven eten. “Toen ik steeds zieker werd hoorde ik dat je met een koolhydraatarm/keto dieet je diabetes 2 kan omkeren en dat je dan heerlijk kunt eten met veel vlees en vet. Als ik dit had geweten, was ik er veel eerder mee begonnen.”

48 kilo aangekomen en diabetes 2
Vermoeidheid, zweten, droge mond, trillen. Met die klachten kwam Martin in 2007 bij de huisarts. Hij voelde zich niet goed en was in 2,5 tijd maar liefst 48 kilo aangekomen. Hij in die periode ook net een scheiding achter de rug en een een nieuwe vrouw die hem allerlei lekkers voorzette. Steeds meer eten dus, en steeds vaker. Totdat zijn lichaam die klachten begon te krijgen.

De huisarts stuurde Martin meteen naar het ziekenhuis, waar zijn lichaam werd schoongespoeld en hij aan de insuline werd gezet. Hij bleek diabetes 2 te hebben en al erg ziek te zijn.

Ik dacht: als ik extra spuit kan ik eten wat ik wil
In eerste instantie peinsde Martin er niet over om zijn eetgewoonten om te gooien. “Ik dacht: ik spuit wel wat extra insuline en blijf eten wat ik wil. Ik ga niet op dieet.”

Maar dat pakte minder goed uit, hij moest steeds meer insuline spuiten en werd ook steeds dikker. Op advies van zijn diabetesverpleegkundige woonde Martin een voorlichtingsbijeenkomst bij over LCHF/koolhydraatarm eten. Daar hoorde hij verhalen van mensen die veel waren afgevallen en geen insuline meer hoefden te spuiten. Toch aten ze heerlijk!

Rigoureus het roer om en van de medicatie af
“Toen besloot ik de boel rigoureus om te gooien. En dat ging meteen goed. In één week tijd viel ik 5,5 kilo af en al snel mocht ik afbouwen met medicijnen. Insuline spuiten hoefde niet meer.” Én dus nog steeds genieten van eten? “Ja! Ik dacht: als dit alles is? Je eet totdat je vol zit en als je weer honger krijgt, eet je een paar uur later weer wat. Dat voelt niet als een dieet.”

Als ontbijt gaat Martin meestal voor yoghurt, tussen de middag bijvoorbeeld voor zelfgemaakte broccoli-soep of kippensoep. Eigenlijk maar net wat zijn vrouw hem voor heerlijks voorschotelt. “Het scheelt dat ik het liefst drie keer per dag warm eet. En ik ben gek op snacks en tussendoortjes. Geef mij maar blokjes kaas en worst. Verder eet ik veel vlees, gebakken in de roomboter, en groenten… heerlijk. En ook nog gewoon spaghetti hoor, maar dan van courgetteslierten. Met gehakt, knoflookolie, uien, tomaten. Je kunt allemaal zo lekker maken als je zelf wilt.”

25 kilo afgevallen, fitter en energiek
Al snel nadat hij met het dieet begonnen was, voelde Martin zich ook fitter; energieker. Hij viel 25 kilo af. Nu loopt hij vier keer in de week zo’n 20 kilometer. ‘Dan ga ik even een vette rookworst halen bij de Hema.” Zijn omgeving vindt het prachtig om te zien hoeveel Martin is afgevallen en vooral ook hoe hij op gewicht blijft. “Zien mijn collega’s me weer binnen komen met een boodschappentas met snacks en lekkere gehaktballetjes. Ik had ooit een kookboek met koolhydraatarm eten en nadat ze zagen hoeveel ik was afgevallen, wilde iedereen dat boek lenen.”

Het lijkt wel elke dag kerst, zó lekker
Tegenwoordig is Martins gewicht stabiel. Bij uitzondering – op vakantie of tijdens een uitje met een vriend op het terras – zondigt hij wel eens. Maar dan gaat de volgende dag meteen de knop weer om. Zolang hij onder de 100 kilo blijft is hij tevreden. “Ik hoef er helemaal geen extra moeite voor te doen. Maar het belangrijkst is dat ik nog steeds heerlijk eet. Geregeld zet ik de gourmet even aan. Ik heb bijna elke dag een kerstgevoel!”

Wil jij jezelf ook diabetes 2 omkeren?

 

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn
TheNewFood