Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. DIABETES 2 OMGEKEERD
  6.  » Bourgondische ex-diabeet Martin eet elke dag heerlijk

Bourgondische ex-diabeet Martin eet elke dag heerlijk

Martin Bos (46) uit Nunen was altijd slank én een liefhebber van heerlijk eten. Dus toen hij in korte tijd veel aankwam en met diabetes bij de huisarts belandde, zei de lekkerbek in hem dat hij zo lang mogelijk alles wilde blijven eten. Maar dat pakte niet goed uit, hij werd steeds zieker. “Toen hoorde ik dat je met een koolhydraatarm/keto dieet heerlijk kunt eten met veel vlees en vet en dan ook nog eens je diabetes 2 omkeren. Als ik dit had geweten, was ik er veel eerder mee begonnen.”

48 kilo aangekomen en diabetes 2

Vermoeidheid, zweten, droge mond, trillen. Met die klachten kwam Martin in 2007 bij de huisarts. Hij voelde zich niet goed en was in tweeënhalf jaar tijd maar liefst 48 kilo aangekomen. Hij had in die periode ook net een scheiding achter de rug en een nieuwe vrouw die hem allerlei lekkers voorzette. Steeds meer eten dus, en steeds vaker. Totdat zijn lichaam die klachten begon te krijgen.

De huisarts stuurde Martin meteen naar het ziekenhuis, waar zijn lichaam werd schoongespoeld en hij aan de insuline werd gezet. Hij bleek diabetes type 2 te hebben en al erg ziek te zijn.

Ik dacht: als ik extra spuit kan ik eten wat ik wil

In eerste instantie peinsde Martin er niet over om zijn eetgewoonten om te gooien. “Ik dacht: ik spuit wel wat extra insuline en blijf eten wat ik wil. Ik ga niet op dieet.”

Maar dat pakte minder goed uit, hij moest steeds meer insuline spuiten en werd ook steeds dikker. Op advies van zijn diabetesverpleegkundige woonde Martin een voorlichtingsbijeenkomst bij over koolhydraatarm/keto eten. Daar hoorde hij verhalen van mensen die veel waren afgevallen en geen insuline meer hoefden te spuiten. Toch aten ze heerlijk!

Rigoureus het roer om en van de medicatie af

“Toen besloot ik de boel rigoureus om te gooien. En dat ging meteen goed. In één week tijd viel ik 5,5 kilo af en al snel mocht ik afbouwen met medicijnen. Insuline spuiten hoefde niet meer.” Én dus nog steeds genieten van eten? “Ja! Ik dacht: als dit alles is? Je eet totdat je vol zit en als je weer honger krijgt, eet je een paar uur later weer wat. Dat voelt niet als een dieet.”

Als ontbijt gaat Martin meestal voor yoghurt, tussen de middag bijvoorbeeld voor zelfgemaakte broccoli-soep of kippensoep. Eigenlijk maar net wat zijn vrouw hem voor heerlijks voorschotelt. “Het scheelt dat ik het liefst drie keer per dag warm eet. En ik ben gek op snacks en tussendoortjes. Geef mij maar blokjes kaas en worst. Verder eet ik veel vlees, gebakken in roomboter, en groenten… heerlijk. En ook nog gewoon spaghetti hoor, maar dan van courgetteslierten. Met gehakt, knoflookolie, uien, tomaten. Je kunt het allemaal zo lekker maken als je zelf wilt.”

25 kilo afgevallen, fitter en energieker

Al snel nadat hij met deze nieuwe manier van eten was begonnen, voelde Martin zich ook fitter; energieker. Hij viel 25 kilo af. Nu loopt hij vier keer in de week zo’n twintig kilometer. “Dan ga ik even een vette rookworst halen bij de Hema.” Zijn omgeving vindt het prachtig om te zien hoeveel Martin is afgevallen en vooral ook hoe hij op gewicht blijft. “Zien mijn collega’s me weer binnen komen met een boodschappentas met snacks en lekkere gehaktballetjes. Nadat ze zagen hoeveel ik was afgevallen, wilde iedereen mijn boeken lenen.”

Het lijkt wel elke dag kerst, zó lekker

Tegenwoordig is Martins gewicht stabiel. Bij uitzondering – op vakantie of tijdens een uitje met een vriend op het terras – zondigt hij wel eens. Maar dan gaat de volgende dag meteen de knop weer om. Zolang hij onder de honderd kilo blijft is hij tevreden. “Ik hoef er helemaal geen extra moeite voor te doen. Maar het belangrijkst is dat ik nog steeds heerlijk eet. Geregeld zet ik de gourmet even aan. Ik heb bijna elke dag een kerstgevoel!”

Wil jij ook jouw ervaring met deze aanpak delen? Laat het ons weten! Wij nemen persoonlijk contact met je op voor een interview. Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slanker, energieker en gezonder te worden!  

Delen