Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. DIABETES 2 OMGEKEERD
  6.  » “Ik eet al vier jaar heerlijk met deze leefwijze”

“Ik eet al vier jaar heerlijk met deze leefwijze”

Voor Ida Feller (59) uit Lierop is koolhydraatarm eten al jaren een ‘way of life’ en het lijkt soms of anderen daar meer moeite mee hebben dan zijzelf. “Je moet gewoon niet te moeilijk denken. Geef mij lekker een plak kaas of worst bij de borrel. Of ik trek een blikje vis en wat mayonaise open en gebruik een schijf komkommer in plaats van toastjes. Net zo makkelijk.”

Huilend bij de diabetesverpleegkundige

Haar hele leven was Ida slank en als volwassene woog ze altijd rond de 55 kilo. Maar door medicijnen die ze moest slikken voor de ziekte van Crohn raakte haar bloedsuikerspiegel enorm in de war. In 2010 moest ze daarom vrij plotseling insuline spuiten. Dat bleek de doodsteek voor haar gewicht: in vijf jaar tijd kwam ze dertig kilo aan. “Ik heb zitten janken bij de diabetesverpleegkundige. Ik zei: ik wil dit niet meer. Ik was zo moe, kon niets meer, deed niets meer. Ik was het ook helemaal niet gewend om zoveel te wegen, ik voelde me zo lomp.”

Een nieuwe kans

Via de diabetesverpleegkundige, die Ida’s conditie net als de huisarts en een andere arts niet onder controle kreeg, kwam ze bij een diëtiste terecht. Die adviseerde Ida om mee te doen met een proef in Geldrop om koolhydraatarm te gaan eten. Ze moest dan wel direct minder insuline spuiten, anders kon het gevaarlijk zijn. Hoe graag Ida ook anders wilde eten; ze twijfelde enorm. “Ik heb de afspraak met de diëtiste wekenlang voor me uitgeschoven. Ik vond het lastig om zo radicaal om te slaan. Er was toen, begin 2016, ook nog niet zoveel over te vinden als nu.”

Zoektocht naar alternatieven

In april van dat jaar besloot ze er toch voor te gaan. “Niet geprobeerd is áltijd mis. Je moet echt die omslag in je kop maken. Geen suiker, geen gebak, geen brood… dat miste ik echt in het begin. En dan is het zoeken naar alternatieven. Nu maak ik zelf brood of pizzabodem van courgette en oude kaas. Of ik maak lasagne, maar dan met courgetteplakken in plaats van lasagnebladeren. Iedereen smult ervan.

Zelfs mijn man, die er eerst met lange tanden naar zat te kijken.” Binnen de kortste keren merkte Ida de resultaten van haar keuze. Door koolhydraatarm te blijven eten kon ze het spuiten achterwege laten. Van 85 kilo zakte ze naar 67 kilo. 


Het eten gaat nu gewoon vanzelf

“Per maaltijd probeert ze niet boven de 10 gram koolhydraten uit te komen. Inmiddels is de koolhydraatarme leefstijl iets waar ze niet meer over nadenkt. Familieleden en vrienden vinden het soms lastiger om te bepalen wat ze Ida moeten voorzetten op een feestje of barbecue. Toch is de omgeving ook geïnspireerd geraakt om minder koolhydraten te eten, al was het alleen maar omdat je er ook een mooiere huid van krijgt.

Consequent volhouden, maar niet ongezellig

Maar Ida merkt dat niet iedereen het even goed volhoudt als zij. “Je moet niet denken dat je dan op gegeven moment wel weer een gebakje kan eten of iets. Want er is altijd wel een verjaardag, een feestje of een traktatie, dan blijf je bezig. Het gaat er juist om dat je dat níet doet.”

Consequent zijn dus, adviseert Ida. En dat hoeft helemaal niet ongezellig te zijn. “Een wijntje kan bést! Maar neem dan geen zoete wijn. Of een lekkere jonge Jenever in plaats van een zoet likeurtje bij de koffie. Zo moeilijk is het allemaal niet.”

Wil jij ook jouw ervaring met deze aanpak delen? Laat het ons weten! Wij nemen persoonlijk contact met je op voor een interview. Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slanker, energieker en gezonder te worden!  

Delen