Selecteer een pagina
  1. TIPS & TRICKS
  2.  » 
  3. WAAROM GEZOND KOOLHYDRAATARM?
  4.  » Diabetesverpleegkundige helpt diabetes 2 omkeren

Diabetesverpleegkundige helpt diabetes 2 omkeren

Steeds meer (huis)artsen, diabetesverpleegkundigen en praktijkondersteuners zetten in op minder medicatie en meer gezondheid door een gezond koolhydraatarm menu. Ze richten zich onder andere op het omkeren van diabetes 2Diny Brands is zo’n super-enthousiaste diabetesverpleegkundige die het anders aanpakt op haar afdeling in het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop bij Eindhoven. Diny eet zelf al sinds de zomer van 2017 koolhydraatarm, volgens de koolhydraatarme/keto aanpak van TheNewFood. Dat bevalt haar goed en ze probeert patiënten, waarvan ze verwacht dat ze baat hebben bij deze aanpak, te motiveren ook te starten.

Ik stelde Diny een aantal vragen over haar effectieve aanpak bij diabetes 2.  

Is je werk leuker geworden nu je een alternatief kunt bieden?

“Absoluut! Het is zo geweldig om in de praktijk het effect van deze aanpak te zien. Als bij iemand het HbA1c in twee, drie maanden tijd van 80 naar 55 zakt, dan kun je toch alleen maar heel positief zijn?

Je ziet ook vaak de bloeddruk verbeteren en dat het afvallen veel makkelijker gaat. Vaak kan de insuline en andere bloedsuikerverlagende medicatie al heel snel worden afgebouwd! Daar word ik zeker blij van.” 

Je eet zelf ook koolhydraatarm/keto?

“Ik was nieuwsgierig geworden door verhalen van anderen en ook door het enthousiasme van een neuroloog en een sportarts in het ziekenhuis die zelf al jarenlang koolhydraatarm/keto (LCHF) eten. Ik dacht, ik ga het gewoon proberen. Zo ben ik in de zomer van 2017 gestart met de aanpak van TheNewFood.

De eerste dagen viel het me vooral op dat ik steeds zo goed verzadigd was; dat was heel anders dan met de caloriearme manier van eten die ik gewend was. En ik merkte verschil in energie, alhoewel het met sporten in het begin lastiger ging. Mijn lijf moest echt wennen de eerste weken.

Toen ik na een paar maanden besloot om te stoppen, merkte ik dat mijn vermoeidheid en het gapen na de lunch enzo, snel weer terug kwamen. Op dat moment realiseerde ik me, dat ik me veel beter voel met koolhydraatarm/keto eten en sindsdien eten we elke dag op deze manier.”

Het heeft je man ook veel opgeleverd!

“Klopt! Het heeft wel een paar weken geduurd voor ik hem zover kreeg dat hij mee ging doen. Hij was toen nog prediabeet met iets te hoge bloedsuikers en te hoge bloeddruk. Na een half jaar koolhydraatarm/keto eten kwam hij bij de huisarts op controle en waren zijn bloedsuikerwaardes normaal en was zijn bloeddruk perfect!  Hij was bovendien ruim tien kilo afgevallen!

De huisarts was verbaasd en vroeg: ‘Hoe heb je dat gedaan?’ ‘LCHF,’ zei mijn man, de huisarts had er nog nooit van gehoord!! Het verbaasde haar enorm dat het in zo’n korte tijd zoveel beter met hem ging! En hij ziet zelf natuurlijk ook de geweldige resultaten en dat motiveert, ondanks af en toe een moeilijk moment, zoals op een feestje.

Wie is de kok van jullie twee? “Mijn man kookt meestal en gebruikt graag de boeken van TheNewFood, we hebben ze allemaal. We zijn zo er blij mee! Ik neem als lunch meestal een restje van het avondeten mee. Super makkelijk en heerlijk en zo hoef ik nooit over mijn lunch na te denken! Dat werkt perfect vind ik. Ik doe het trouwens niet echt áltijd consequent. Als het een keer zo uitkomt, bijvoorbeeld als ik ergens anders eet, dan eet ik soms wel wat meer koolhydraten. Maar heel vaak gebeurt dat niet en voor mij is dat geen probleem merk ik, dat heeft bij mij geen effect op mijn gewicht ofzo.”

Zijn je patiënten direct enthousiast over deze aanpak?

“Ze moeten vaak even wennen aan het idee. Ik zeg altijd: ‘Probeer het gewoon een maand en kijk eens wat er gebeurt’. Er valt zoveel winst te behalen, ook wat betreft het afvallen. Het motiveert natuurlijk wel dat ik het zelf al zo lang doe, dus daar vertel ik ze ook graag over.

Vaak vragen mensen me dan: ‘maar waarom dan? Want je hebt het helemaal niet nodig?’ Dan vertel ik dat ik mij zoveel beter voel bij deze manier van eten, dat ik veel meer energie heb. En dat is wel een belangrijk argument want veel mensen hebben vermoeidheidsklachten.

Ik raad meestal aan, om te beginnen met de STARTGIDS en eventueel de SPECIALS van TheNewFood te beginnen. Het fijne van de boekjes is, dat je de warme maaltijden echt meestal binnen 20 minuten op tafel hebt. Er staan zoveel makkelijke en heerlijke recepten in de boekjes. Daar komen veel mensen zelf niet op.”

Waarom zijn stabiele bloedsuikers zo belangrijk?

“Als je veel schommelt met je bloedsuikers dan merk je daar eerst weinig van, het geeft niet direct klachten. Dus het lijkt misschien onschuldig. Maar het kan ondertussen op termijn wel tot steeds meer nare complicaties leiden. En dat geldt voor diabetes type 1 en 2.”

 Je raadt het ook aan bij diabetes type 1? “Zeker! We hebben nog niet zo heel veel ervaring met type 1 patiënten maar de resultaten tot nu toe zijn veelbelovend. Want mensen met diabetes type 1 zijn toch vaak aan het worstelen met pieken en dalen. Je moet niet vergeten dat hypo’s ook veel energie kosten. Wanneer je LCHF gaat eten dan kun je met aanzienlijk minder insuline je bloedsuikers veel stabieler houden.

Diabetes is in beide gevallen een ingrijpende ziekte die veel nare gevolgen heeft. Helaas dringt dat pas echt door als het te laat is. Angela is daar een goed voorbeeld van. Zij had complicaties en kreeg als gevolg daarvan een hartaanval en dat had verkeerd af kunnen lopen. Ik ben superblij dat het zóveel beter met haar gaat nu ze volgens de aanpak van TheNewFood eet!” 

Hoe staan de specialisten in het ziekenhuis hier tegenover?

“Wisselend, een aantal cardiologen is enthousiast! Maar onze internisten zijn terughoudend, omdat ze onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing vinden. Ook zijn ze bang dat niet iedereen deze leefstijl vol kan houden.  We werken verder intensief samen met de diëtisten die zeer bekend zijn met deze aanpak. 

Toch verwacht ik dat het allemaal snel gaat veranderen. Er gebeuren zoveel mooie dingen op dit gebied. Wat ik ook heel goed vind is dat de supermarkten erop inspelen, zoals met courgette spaghetti en bloemkoolrijst. En bakkers die met koolhydraatarm brood komen!” 

 

Verder lezen

Arts: juist nu koolhydraatarm eten!

Steeds meer artsen blijken, vaak al langere tijd, hun patiënten een koolhydraatarme/keto aanpak te adviseren. Wij willen deze artsen, van over de hele wereld, graag aan jullie voorstellen. In dit artikel maken we kennis met dokter Melanie Meijer, huisarts en...

De ziekmakende waarheid

De kracht van gezond koolhydraatarm/keto is inmiddels ruimschoots bewezen. Veel onderzoeken laten zien dat deze aanpak effectiever is dan welk dieet dan ook. Niet alleen om op een gezonde manier veel af te vallen, maar ook om de gezondheid te verbeteren. Deze manier...

Deze huisarts adviseert al 20 jaar keto

Steeds meer artsen blijken, vaak al langere tijd, hun patiënten een koolhydraatarme/keto aanpak te adviseren. Wij willen deze artsen, van over de hele wereld, graag aan jullie voorstellen. Vandaag maken we kennis met Ted Naiman, een Amerikaanse huisarts, die niet...

Huisarts David schrijft keto voor

Steeds meer artsen blijken, vaak al langere tijd, hun patiënten een koolhydraatarme/keto aanpak te adviseren. Wij willen deze artsen, van over de hele wereld, graag aan jullie voorstellen. Vandaag  maken we kennis met dokter Unwin voor, huisarts in Groot Brittannië....

Huisarts adviseert koolhydraatarm/keto menu

De patiënten van huisartsenpraktijk de Zwolse Tulp hebben het getroffen. Dete Hollemans is geen huisarts die vooral inzet op medicatie, maar op het verbeteren van de gezondheid door een andere leefstijl. Met gezonde koolhydraatarme voeding volgens de STARTGIDS als...

Internist Pijl: we eten te vaak op een dag!

, Steeds meer mensen ervaren de voordelen van deelvasten, ook wel intermittent fasting (IF) genoemd. Endocrinoloog en internist dokter Hanno Pijl (foto: cafeweltschmerz.nl) is hier groot voorstander van, we worden er namelijk fitter, slanker en gezonder van. Internist...

Internist Sijpkens pleit voor andere voeding

Dokter Sijpkens (foto: niernieuws.nl) schrijft sinds eind 2018 niet meer standaard medicatie voor. Hij richt zich eerst op andere voeding. En met resultaat! Hij heeft al meerdere patiënten van medicatie tegen hoge bloeddruk en diabetes type 2 afgeholpen. “Nadat de...

Diabetesverpleegkundige Senta fietst koolhydraatarm

2018 Begin april ontvang ik een email van Senta, diabetesverpleegkundige. Ze eet dan inmiddels bijna een half jaar koolhydraatarm/keto en gaat de Amstel Gold Race fietsen met nogal wat ‘klimwerk’. Of ze dan niet toch extra koolhydraten nodig heeft vraagt ze mij. Zo...