Selecteer een pagina
SUCCESVERHALEN » DIABETES 2 OMGEKEERD » Diabetesverpleegkundige Diny wil diabetes 2 omkeren

Diabetesverpleegkundige Diny wil diabetes 2 omkeren

Steeds meer (huis)artsen, diabetesverpleegkundigen en praktijkondersteuners zetten in op minder medicatie en meer gezondheid door een gezond koolhydraatarm menu. Ze richten zich onder andere op het omkeren van diabetes 2.

Diny Brands is zo’n super enthousiaste diabetesverpleegkundige die het anders aanpakt op haar afdeling in het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop bij Eindhoven. Diny eet zelf al sinds de zomer van 2017 koolhydraatarm, volgens de LCHF aanpak van TheNewFood. Dat bevalt haar goed en ze probeert patiënten, waarvan ze verwacht dat ze baat hebben bij een LCHF aanpak, te motiveren ook te starten.

Ik stelde Diny een aantal vragen over haar effectieve aanpak.

  

IS JE WERK LEUKER GEWORDEN NU JE EEN ALTERNATIEF KUNT BIEDEN?

“Absoluut! Het is zo geweldig om in de praktijk het effect van deze LCHF aanpak te zien. Als bij iemand het HbA1c in twee, drie maanden van 80 naar 55 zakt dan kun je toch alleen maar heel positief zijn?!

Je ziet vaak de bloeddruk verbeteren en ook dat het afvallen veel makkelijker gaat. Vaak kan de insuline en andere bloedsuikerverlagende medicatie al heel snel worden afgebouwd! Daar word ik zeker blij van.”

 

WAAROM EET JIJ ZELF KOOLHYDRAATARM VOLGENS DEZE AANPAK? 

“Ik was nieuwsgierig geworden door verhalen van anderen en ook door het enthousiasme van een neuroloog en een sportarts in het ziekenhuis die zelf al jarenlang LCHF eten. Ik dacht ik ga het gewoon proberen. Zo ben ik in de zomer van 2017 gestart met LCHF eten volgens de aanpak van TheNewFood.

De eerste dagen viel het me vooral op dat ik steeds zo goed verzadigd was, dat was heel anders dan met de caloriearme manier van eten die ik gewend was. En ik merkte verschil in energie alhoewel het met sporten in het begin lastiger ging. Mijn lijf moest echt wennen de eerste weken.

Toen ik na een paar maanden besloot om te stoppen merkte ik dat mijn vermoeidheid en het gapen na de lunch enzo, snel weer terug kwamen. Op dat moment realiseerde ik me dat ik me veel beter voel met LCHF eten en sindsdien eten we elke dag op deze manier.”

 

HOE ZIET JULLIE MENU ER UIT?

“Mijn man kookt meestal en gebruikt graag de boeken van TheNewFood, we hebben ze allemaal. We zijn zo er blij mee! Ik neem als lunch meestal een restje van het avondeten mee. Super makkelijk en heerlijk en zo hoef ik nooit over mijn lunch na te denken! Dat werkt perfect vind ik.

Ik doe het trouwens niet echt áltijd consequent. Als het een keer zo uitkomt, bijvoorbeeld als ik ergens anders eet, dan eet ik soms wel wat meer koolhydraten. Maar heel vaak gebeurt dat niet en voor mij is dat geen probleem merk ik, dat heeft bij mij geen effect op mijn gewicht ofzo.”

 

JE MAN (PRÉ-DIABEET) DOET OOK MEE?

“Gelukkig wel! Dat heeft wel een paar weken geduurd voor ik hem zover kreeg. Hij was toen pre-diabeet met iets te hoge bloedsuikers en te hoge bloeddruk. Na een half jaar LCHF eten kwam hij bij de huisarts op controle en waren zijn bloedsuikerwaardes normaal en was zijn bloeddruk perfect!  Hij was bovendien ruim 10 kilo afgevallen!

De huisarts was verbaasd en vroeg: ‘Hoe heb je dan gedaan?’ ‘LCHF,’ zei mijn man, maar ze had er nog nooit van gehoord!! Maar het verbaasde haar enorm dat het in zo’n korte tijd zoveel beter was geworden! En hij ziet zelf natuurlijk ook de geweldige resultaten en dat motiveert, ondanks af en toe een moeilijk moment, zoals op een feestje.”

 

ZIJN JE PATIËNTEN DIRECT ENTHOUSIAST ALS JE VERTELT OVER LCHF ETEN?

“Ze moeten vaak even wennen aan het idee. Ik zeg altijd: ‘Probeer het gewoon een maand en kijk eens wat er gebeurt’. Er valt zoveel winst te behalen, ook wat betreft het afvallen. Het motiveert natuurlijk wel dat ik het zelf al zo lang doe, dus daar vertel ik ze ook graag over.

Vaak zeggen mensen dan: maar waarom dan want je hebt het helemaal niet nodig? Dan vertel ik over hoeveel beter ik mij voel bij deze manier van eten, dat ik veel meer energie heb. En dat is wel een belangrijk argument want veel mensen hebben vermoeidheidsklachten.

Ik raad meestal aan om met de STARTGIDS en eventueel de SPECIALS van TheNewFood te beginnen. Het fijne van de boekjes is dat je de warme maaltijden echt in binnen 20 minuten á een half uur op tafel hebt. Er staan zoveel makkelijke en heerlijke recepten in de boekjes. Daar komen veel mensen zelf niet op.”

 

JE ADVISEERT DEZE LCHF AANPAK OOK BIJ DIABETES TYPE 1 PATIËNTEN? 

“Zeker! We hebben nog niet zo heel veel ervaring met type 1 patiënten maar de resultaten tot nu toe zijn veelbelovend. Want mensen met diabetes type 1 zijn toch vaak aan het worstelen met pieken en dalen. Je moet niet vergeten dat hypo’s ook veel energie kosten. Wanneer je LCHF gaat eten dan kun je met aanzienlijk minder insuline je bloedsuikers veel stabieler houden.”

 

WAAROM ZIJN STABIELE BLOEDSUIKERS BELANGRIJK BIJ DIABETES (1 EN 2)?

“Als je veel schommelt met je bloedsuikers dan merk je daar eerst weinig van, het geeft niet direct klachten. Dus het lijkt misschien onschuldig. Maar het kan ondertussen op termijn wel tot steeds meer nare complicaties leiden. En dat geldt niet alleen voor diabetes type 1 maar ook voor type 2.

Diabetes is in beide gevallen een ingrijpende ziekte die veel nare gevolgen heeft. Helaas dringt dat pas echt door als het te laat is. Angela is daar een goed voorbeeld van. Zij heeft complicaties en kreeg als gevolg daarvan een hartaanval en dat had verkeerd af kunnen lopen. Ik ben super blij dat het zóveel beter met haar gaat nu ze volgens deze LCHF aanpak eet!”

 

HOE STAAN SPECIALISTEN IN HET ZIEKENHUIS TEGENOVER DEZE AANPAK?

“Wisselend, een aantal cardiologen zijn enthousiast! Maar onze internisten zijn terughoudend omdat ze onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing kennen. Ook zijn ze bang dat niet iedereen deze leefstijl vol kan houden.  We werken verder intensief samen met de diëtisten die zeer bekend zijn met LCHF. 

Toch verwacht ik dat het allemaal snel gaat veranderen. Er gebeuren zoveel mooie dingen op dit gebied. Wat ik ook heel goed vind is dat de supermarkten erop inspelen, zoals met courgette spaghetti en bloemkoolrijst. En bakkers die met koolhydraatarm brood komen!”

 

 

 

 

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn
TheNewFood