Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. VEEL AFGEVALLEN
  6.  » Emmy viel 80 kilo af

Emmy viel 80 kilo af

Emmy (56) was als kind te dik en op haar twaalfde kwam ze voor het eerst bij een diëtiste terecht. Zonder veel succes. Met de jaren werd ze steeds zwaarder en kreeg ze steeds meer lichamelijke en ook geestelijke klachten. Ze had steeds meer medicatie nodig. In haar hart wist ze: “dit moet anders kunnen” en dat was het begin van een nieuwe koers.

Emmy viel uiteindelijk 80 kilo af! Hoe doe je dat? Hier ging ik met haar over in gesprek…

Wat heb je geprobeerd om af te vallen?

“Tja wat heb ik niet geprobeerd eigenlijk. Al als kind werd ik op dieet gezet en daar ben ik m’n leven lang af en aan mee doorgegaan. Alles is langsgekomen. Weinig vet, kleine porties, meerder keren per dag eten, pillen en poeders, maaltijdvervangers, noem het maar op. Dat afgewisseld met periodes dat ik weer gewoon at. Zelfs dan durfde ik nooit echt te snaaien. Ik kende de gevolgen… om moedeloos van te worden.

Lijnen en jezelf uithongeren is net een elastiek dat je eindeloos uitrekt. Er komt altijd een moment dat het knapt. Dan móet je lijf weer eten. Terwijl je kachel nog op een laag pitje brandt, omdat je je lijf maanden te weinig hebt gevoed. En een lijf met een kachel op een laag pitje heeft maar weinig voedsel nodig, de rest sla je dan op. En zo werd ik toch steeds zwaarder, ondanks dat ik voor mijn gevoel ‘altijd aan de lijn’ was.”

En op een dag woog je 150 kilo… 

“Niet alleen die 150 kilo wegen was vreselijk, maar ook dat ik steeds zieker werd. En toch heb ik nooit echt opgegeven. Ik had áltijd buikpijn, al mijn hele leven lang. En ik had een te hoge bloeddruk, maagklachten, syndroom van Sjögren en vooral kreeg ik steeds meer last van mijn gewrichten. Bewegen is altijd lastig voor me geweest, als kind al. Ik had altijd pijn in m’n lijf en ik viel regelmatig flauw. 

Uiteindelijk kwam ik in een rolstoel terecht. De overgang maakte alles erger. Ik slikte een handvol medicatie per dag, de helft was om de bijwerkingen van de andere medicatie weg te nemen. Cholesterolpillen heb ik steevast geweigerd, daar heb ik altijd een slecht gevoel over gehad. Het boek ‘de cholesterolmythe’ bevestigde dat gevoel: die pillen zijn er niet om je beter te maken, maar om farma nog rijker te maken.

Toen besloot je het anders aan te pakken?

“Mijn onderbuikgevoel vertelde me al langer dat er echt iets moest gebeuren. Dat ik het zo niet lang meer zou redden. Ik ging naar de huisarts en zei: “Hier heb je al mijn pillen, het moet anders!”. Hij stuurde me door naar het ziekenhuis voor een volledige check-up. Daar vonden ze geen oorzaak voor al mijn lichamelijke klachten, ik was in principe gewoon ‘gezond’. Ze konden niets voor me doen. 

Dit was voor mij de “duw” die ik nodig had om het anders aan te gaan pakken. Ik vond een huisarts die gespecialiseerd is in natuurgeneeskunde. Zijn advies was om Paleo te gaan eten. Dat is puur en echt eten, zonder granen en zonder zuivel. Daarmee ben ik in een jaar tijd 25 kilo afgevallen. Ik kon ook al medicatie afbouwen, maar ik was nog niet medicatievrij. Ook de buikpijn bleef en ik viel niet verder af.”

En toen stapte je over naar keto?

“Keto kwam via een bijzondere omweg op mijn pad. De coronamaatregelen begin 2020, waren voor met name één van mijn autistische zoons erg ingrijpend. Er gebeurde veel met hem en zijn gezin en dat had ook zijn uitwerking op mij. Er kwamen veel herinneringen aan gebeurtenissen in mijn eigen jeugd naar boven. Dingen die ik goed had verstopt. Ik realiseerde me dat ik al die jaren heel veel pijn en verdriet had vastgehouden.

Pas toen ik daar echt verdriet over mocht hebben kon ik het loslaten. En ik denk dat dat het moment was waarop ik ook echt klaar was met dat dikke lijf. Ik had die ‘beschermingslaag’ niet langer nodig. Alsof het zo moest zijn kwam ik bij een acupuncturist terecht vanwege nekklachten en hij adviseerde mij om over te stappen op een ketoleefstijl. Ik ben me gaan inlezen, ik wilde alles erover weten. Zo vond ik ook TheNewFood.

Merkte je meteen al resultaat?

“Al na een paar weken keto was mijn buikpijn weg. Voor het eerst van mijn leven had ik geen buikpijn meer! En dat gaf mij zo’n boost, ik wist zeker dat deze leefstijl bij mijn lijf paste. Ik heb wel nog twee sessies met een ketocoach gedaan, maar ik moest ik weer van alles gaan tellen. Daar had ik geen zin in! Ik was mijn hele leven al met dat tellen bezig geweest. Ik deed het dus op mijn manier en dat ging gewoon heel goed.

De boekjes van TheNewFood gaven me houvast en inspiratie, maar ik stelde mijn eigen menu’s samen. Ik ben niet zo van de weekmenu’s, ik maak graag mijn eigen keuzes. Ik ben me met de dag beter gaan voelen en kon met alle medicatie stoppen. Ook mijn lijf ging steeds minder pijn doen. Uiteindelijk viel ik nog 55 kilo af in anderhalf jaar tijd. Ik weeg nu rond de 70 kilo en dat houd ik zo. Ik ben nu echt een gelukkig mens.”

Was de overstap naar keto lastig?

“Het kostte me eigenlijk niet veel moeite want ik was vastbesloten. Het was vooral wennen aan dat ik ineens weer zoveel ‘mocht’. Ik heb m’n hele leven mijzelf nooit toetjes gegund omdat je daar dik van werd. En met keto mag ik die toetjes wel weer. Dat alleen al is echt puur genieten. Ik ben heel anders gaan koken. Ik maak er ook graag werk van, maar dat ben ik, ik ben gek op koken. Je kunt keto ook heel eenvoudig houden.

Niet kijken naar wat je niet mag, maar naar wat je wél mag. Dat heeft mij enorm geholpen. En nooit smokkelen!  Dat is echt belangrijk. Ik zie vaak dat het misgaat bij mensen die het niet helemaal serieus nemen, ze eten dan toch nog regelmatig iets van een broodje of koekje. Maar dan kom je er niet, dan kom je er nooit. Je moet het wel echt willen. Je moet dit jezelf gunnen, lief zijn voor jezelf en dus ook: eerlijk zijn tegen jezelf.”

Je bent al snel begonnen met vasten?

“Na een week of zes begon ik met maaltijden overslaan. Dat ging eigenlijk vanzelf omdat ik al snel echt verzadigd was en ’s ochtends vaak geen honger meer had. Voor mij is het vasten iets wat hoort bij keto. Ik at regelmatig alleen lunch en diner en dat afgewisseld met één keer per dag eten of langer vasten. Soms 48 uur en zelfs 72 uur. Dat gaf niet alleen het afvallen een boost, maar ook mijn gezondheid. Ik knap er altijd van op.

Ik weet zeker dat het vasten er ook voor heeft gezorgd dat ik dit heb kunnen bereiken, die 80 kilo. En dat geldt ook voor mijn best strakke huid. Ik heb opmerkelijk weinig overtollig vel. Alleen op mijn buik een beetje. Met vasten geef je je lijf de tijd en ruimte om cellen te vernieuwen. Dus ook de cellen van je huid! Natuurlijk zal het niet bij iedereen zo uitpakken, wat betreft je huid is het ook genetisch bepaald denk ik.”

Mis je niets qua eten?

“Eerlijk? Ik mis niets. Ik kan niets bedenken wat ik ‘vroeger’ wel kon eten en nu niet meer. Ik eet elke dag heerlijk. Met de keto-leefstijl ontdekte ik een nieuwe manier van gerechten maken. Hierin ben ik creatief, zodat alles in mijn leefstijl past. Ik houd ervan om voor anderen te koken en dat doe ik nog steeds. Ik kook complete menu’s, maar dan keto. Mijn gasten genieten volop. 

Ik kook ook veel uit de boekjes. De salade vitello tonato, uit de zomerspecial is een grote favoriet. Maar ook de Mojito, de BBQ ideeën en de chips van courgette vind ik erg lekker. Uit de lentespecial, mijn favoriete boek op dit moment, maak ik graag de hazelnotenschuimtaart, zó heerlijk! En de courgette-frittata, het brunchtaartje, de stokbroodjes en lemoncurd komen ook regelmatig voorbij. Uit startgids 2 eet ik vaak de pizza tonijn.”

Denk je wel eens: dat het zover heeft moeten komen?

“Ik heb een zwaar leven gehad en dit was de prijs, zo voelt dat. Toen ik drie jaar geleden wist: ‘dit moet anders’, ben ik weggegaan bij mijn man. Niet omdat ik niet van hem hield, maar omdat ik niet van mijzelf hield. Ik voelde toen dat het tijd was om daarmee aan de slag te gaan. We zijn nog steeds goede vrienden hoor en samen perfecte ouders en grootouders. Maar ik moest echt eindelijk zelf gaan leven. Mijzelf de ruimte geven.

Ik mocht leren om van mezelf te gaan houden. Dat klinkt misschien vaag, maar net als veel andere vrouwen leefde ik niet echt mijn eigen leven. Ik was altijd ‘in dienst van’. Als een ander wat vraagt dan doe je dat. En ondertussen voelde ik mij slecht over mijzelf, ik kon het nooit goed doen. Dat was best bijzonder om toen te ontdekken, want ik was altijd al met spiritualiteit bezig. Maar dit had ik niet eerder zo sterk gevoeld bij mijzelf.”

Hoe voel je je nu je 80 kilo lichter bent?

Mijn lijf is er heel blij mee ik ben er zelf nog veel blijer mee. Het is zo fijn om je eindelijk ook eens ‘sexy’ te kunnen voelen. Om zomaar een hele nieuwe garderobe aan te kunnen schaffen. Heel veel mensen herkennen me niet meer, bekenden lopen gewoon langs mij heen. Soms word ik aan mijn stem herkend. Dat is heel bijzonder om mee te maken. Maar het gekke is: je blijft je ook nog lang ‘te dik voelen’, dat zit zo in je hoofd. 

Ik moest leren dat dingen die jij in je hoofd hebt over wat anderen van je denken en hoe anderen jou zien, niet waar hoeven te zijn. Deze hele reis gaat over zoveel meer dan alleen afvallen! En ook dit stuk is belangrijk. Anders houd je het afvallen niet vol, dan blijf je terugvallen. Je móet bereid zijn om ook te gaan onderzoeken wie jij bent. In je diepste wezen. Dus ook zónder al die kilo’s die je misschien jaren hebben beschermd.”

Hoe is het nu met je gezondheid?

“Mijn conditie is enorm verbeterd, ik voel me een heel ander mens! Geen hoge bloeddruk meer en mijn buikklachten zijn helemaal verdwenen. De reumaklachten zijn weg. Heel soms houd ik nog wat vocht vast, maar dan gebruik ik weer even mijn steunkousen en kan ik er weer tegen. Mijn arts is enorm onder de indruk. Hij verwacht niet dat ik ooit nog terug aan de reuma-medicatie hoef. Ik kan zelfs weer hele einden fietsen!

Alleen afstanden lopen dat gaat niet meer. Mijn enkels zijn stuk en dat komt niet meer goed. Heel soms houd ik nog vocht vast, dan draag ik weer even een paar dagen mijn steunkousen. Dat geeft wat tegendruk op een natuurlijke manier en dat heb ik liever dan pillen. Maar het gebeurt zelden meer dat ik ze nodig heb. Ik gebruik wel supplementen, uiteraard ook vitamine D en magnesium. Zo blijf ik sterk en gezond.”

Je bent vast een inspiratie voor anderen?

Veel mensen vragen mij hoe ik het heb gedaan en ik vertel dan over keto en over TheNewFood. Ik heb al veel mensen geinspireerd om ook te starten. Met geweldige resultaten! Maar, niet iedereen lukt het. Sommige mensen hebben de neiging te snel af te haken. Ja, de eerste week kan je je echt wat ziekig voelen door het afkicken van de koolhydraten. Maar daar moet je even doorheen. Gewoon doorgaan, niet te snel opgeven. 

En altijd onthouden: je doet het niet alleen voor je lijn, maar ook voor je gezondheid. Ook de gezondheid van mijn ex-man is enorm verbeterd hiermee. Hij had veel jicht-klachten en had daar ook medicatie voor. In het begin was hij nog bang voor vlees, vanwege de jicht. Maar ik zei: “man neem toch een biefstuk, dat is gezond en puur natuur!” Hij is 35 kilo afgevallen inmiddels en van de medicatie af. Zijn arts kon het niet geloven.”

Wat wil je anderen meegeven?

“Kies voor de aanpak van TheNewFood. Ik voelde me echt gedragen en gesteund. Die verbinding, ook op de Facebookpagina, is prachtig. Mensen helpen elkaar. Ook de Facebookgroep is een heel bijzondere groep. Geen haat en nijd maar allemaal licht en liefde. Zo heel anders dan in andere groepen op Facebook. Maak daar gebruik van! Gun jezelf een ander lijf en leven! Ik ben nu trots op mijzelf omdat ik ben geworden wie ik nu ben.

Ik moest zelf eerst de liefde voor mijzelf herstellen. Wil jij daar ook aan werken? Het is niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Volg eens een paar minuten je adem, voel hoe je in en uit ademt, leg je hand op je hart. Zo maak je weer contact met jezelf en voel je wat er zich in jou afspeelt, wat gezien wil worden en gevoeld. Ga daarmee aan de slag. Je kunt meditaties volgen, mooie muziek luisteren, of in stilte de natuur ingaan.” 

Wil jij ook jouw ervaring met deze aanpak delen? Stuur ons een bericht. Wij nemen persoonlijk contact met je op voor een interview. Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slanker, energieker en gezonder te worden!   

Delen