Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK
  4.  » Hartspecialist: ‘Roomboter en kaas beter dan vetarme producten vol suiker’

Hartspecialist: ‘Roomboter en kaas beter dan vetarme producten vol suiker’

Verzadigde vetten zijn niet het probleem in ons voedingspatroon, maar juist vetarme producten die vaak vol zitten met suiker. Dat schrijft hartspecialist Aseem Malthotra in het vakblad British Medical Journal. Daarbij benadrukt hij ook dat ‘magere’ margarine veel ongezonde transvetten bevat.

Verzadigd vet juist gezond

Malhotra pleit voor het eten van boter, kaas en rood vlees. De specialist, werkzaam als cardioloog aan het Croydon University ziekenhuis in Londen, meent dat het tijd is om de mythe over verzadigd vet de wereld uit te helpen. Volgens de arts leidt de opvatting dat we verzadigde vetten moeten skippen juist tot een verhoogde kans op hartziekten. ‘Recente studies tonen geen verband aan tussen het eten van verzadigd vet en hartziekten,’ aldus de specialist. ‘Integendeel, verzadigd vet blijkt juist beschermend te werken.’

Magere melkdrankjes
Veel slechter voor ons zijn volgens de arts transvetten, vaak te vinden in fastfood, bakkersproducten en margarine. En mensen zouden ten onrechte vetarme producten kopen, met de verwachting dat die gezond zijn en je ermee afvalt. Veel van die producten zitten juist vol suiker. ‘Afgelopen week zag ik een patiënt van in de 40 die een hartaanval had gehad,’ vertelt Malhotra aan The Gurdian. ‘In zes maanden tijd was ze 20 kilo aangekomen. Ze bleek vijf ‘magere’ drankjes per dag te hebben gedronken. ‘

Het ging om pakjes melk met een smaakje van 450 milliliter. De specialist rekende uit dat elk van die drankjes 15 theelepels suiker bevatte. De vrouw in het voorbeeld had dus elke dag 75 theelepels suiker naar binnen geklokt.

Mediterraan eetpatroon
Malhotra vertelt zijn patiënten dat boter, kaas (niet de smeltvariant) beter zijn dan vetarme producten en dat een doodgewone ‘steak’ niet schaadt. Hij raadt mensen met hartproblemen bovendien aan een Mediterraan dieet te volgen; rijk aan olijfolie, fruit, groenten, vis en noten. Daarbij verwijst hij naar een recente studie die aantoont dat een Mediterraan eetpatroon volgen na het hebben een hartaanval, zelfs tot drie keer meer effectief is dan het slikken van statines, cholesterolverlagende medicijnen.

Bron: The Guardian

Delen