Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. GEZONDHEIDSWINST BEHAALD
  6.  » Geen endometrioseklachten meer!

Geen endometrioseklachten meer!

Laura (28) had vanaf haar eerste menstruatie op haar veertiende al veel menstruatieklachten. Dit resulteerde in veel bezoekjes aan de dokter en veel beperkingen in haar dagelijks leven. Niets bleek te helpen, medicatie en ook een operatie had niet het gewenste effect. Intussen beheerste het ziek zijn steeds meer haar leven. Tot ze bij toeval met koolhydraatarm/keto begon. Toen veranderde alles. Laura kan nu weer normaal functioneren en is vrijwel pijnvrij, ook tijdens haar menstruatie. En dat zonder zware pijnstillers, maar door anders te eten.

“Ik was echt een ’tosti-persoon’, maar ik heb echt een radicale omslag gemaakt qua voedsel. Inmiddels voelt deze manier van eten als een tweede natuur. Het kost me nu geen moeite meer en het is het meer dan waard. Ik zit veel beter in m’n vel, heb meer energie en bijna geen pijn meer.”

Al op jonge leeftijd was ik een paar dagen per maand ziek van de pijn

“Vanaf mijn eerste menstruatie had ik altijd al enorme buikpijn. En dat werd steeds erger. Later kwam daar rugpijn bij en kreeg ik ook last van mijn benen. Het werd steeds erger. Al snel was ik elke maand een paar dagen echt ziek van de pijn. Ik moest ervan overgeven. Het klinkt raar, maar ik keek zelfs uit naar het moment dat ik in de overgang zou komen. Dan zou ik eindelijk van die ellende verlost zijn. 

Mijn huisarts nam het niet zo serieus, had ik de indruk. Ook mijn omgeving vond me een aansteller. Zo erg kon het toch niet zijn? Ik vond dat moeilijk en het maakte me depressief.  Mijn vader begon het pas serieus te nemen toen we een keer onderweg waren en ik in de tram door m’n benen zakte. Pas vanaf dat moment was het voor hem ook duidelijk dat het niet alleen een beetje buikpijn was. Ik kreeg op een gegeven moment de prikpil, maar dat hielp niet, ik werd nog steeds gewoon ongesteld, ik kon amper slapen en werd er heel naar van.”

Endometriose bepaalde mijn leven

“Mijn klachten hadden enorm veel invloed op mijn dagelijks leven. Zo ben ik veel bijbaantjes kwijtgeraakt; ik meldde me te vaak ziek. Ook heb ik een opleiding moeten onderbreken, want ik miste teveel en haalde de urennorm niet. Mijn hele leven stond in het teken van maandelijks ziek zijn. Pas op mijn negentiende werd ik door een bedrijfsarts serieus genomen. Hij stuurde me naar de endometriose-poli van de VU.

En zelfs daar dachten ze: je bent zo jong, dat kan bijna niet. Maar tijdens een kijkoperatie ontdekte ze dat het inderdaad endometriose was en haalden ze direct weefsel weg. Daarna ging het even beter, maar al binnen een jaar waren de klachten weer terug. Omdat nog een operatie niet de oplossing leek, kreeg ik een mirena-spiraal, in combinatie met de pil om de klachten en doorbraakbloedingen te voorkomen.”

Bij toeval ontdekte ik een koolhydraatarme/keto aanpak

“Een vriendin van mij was 15 kilo afgevallen met koolhydraatarm/keto. Ik vond altijd dat ze wat vreemd at: hamburgers bij de lunch en daarmee afvallen! Ik hield me er eerder niet zo mee bezig, tot ik zelf dikker begon te worden en steeds vermoeider werd. Ik wilde kijken of ik ook van die kilo’s af zou kunnen komen. Ik heb nooit echt overgewicht gehad en ben nooit ontevreden geweest, maar ik vond mezelf wel een beetje ‘teveel’.

Ik wilde dus graag een paar kilo kwijt, vooral van mijn buik. Eerder heb ik wel eens calorieën geteld, maar daarmee lukte het me nooit om veel af te vallen, ik hield altijd dat buikje. Als ik dat kwijt wilde, moest ik me helemaal suf sporten. Ik kwam na googelen onder andere uit bij TheNewFood. Door de startgids begreep ik hoe ik het moest aanpakken. Ik haalde er veel inspiratie uit voor mijn maaltijden.

Ook de koolhydratenlijst van verse producten vond ik erg handig. Dat gaf me houvast! Het werkte, ik viel bijna 10 kilo af! Daarnaast had ik al snel geen onbeheersbare ‘vreetkicks’ meer en raakte ik niet in paniek als ik honger had zonder iets te eten voor handen te hebben. Eten beheerst sindsdien mijn dag niet meer. En voel ik me energiek en fit! Maar de grote verrassing was dat ik steeds minder pijn kreeg…”

Het leek een wonder: mijn klachten namen al snel enorm af

“In de eerste weken van deze manier van eten werden mijn klachten juist erger. Ik werd na twee weken al ongesteld. En twee weken daarna weer. Ik dacht: ‘oh, nee, daar gaan we weer…’ Ik heb toen zelfs overwogen om ermee te stoppen. Gelukkig heb ik dat niet gedaan. Ik las op de site van TheNewFood dat je hormoonhuishouding eerst in de war kan zijn en dat het tijd kost om dit weer helemaal in balans te brengen.

Ik besloot gewoon door te zetten, misschien zou het nog beter worden. En dat gebeurde! Het ging zelfs al snel veel beter. Ik heb nu geen allesoverheersende pijn in mijn rug meer en ook de andere pijnen zijn veel minder geworden. Zo bijzonder: ik wist niet eens dat deze manier van eten ook iets zou kunnen doen tegen endometriose, dat las ik pas later op de site. 

Eerder leefde ik op zware pijnstillers, ook ondanks mijn spiraaltje, maar nu heb ik enkel soms nog een paracetamolletje nodig tijdens mijn menstruatie. Nog niet álles is weg, maar het is zoveel verbeterd dat ik mij niet meer ziek hoef te melden als ik ongesteld ben. Dat is echt een hele nieuwe wereld voor me.”

Mijn gynaecoloog was verbaasd

“Vanwege Corona had ik pas nog een telefonische afspraak met een vervangende gynaecoloog. Ze had mijn dossier gelezen en had verwacht dat het niet zo lekker met me zou gaan. Maar ik had een heel ander verhaal…

Ik vertelde dat ik al mijn klachten onder controle had sinds ik de koolhydraatarme/keto aanpak van TheNewFood volgde. Ze was erg verbaasd. Ze vertelde dat ze wel wist dat voeding een rol kan spelen, maar dit had ze nog niet eerder gezien. Ze had geen idee dat je ook bijna helemaal klachtenvrij kon worden door je voeding aan te passen. Ze was erg blij voor me en vond dat ik hier zeker mee door moest gaan!”

Wie ook wil starten raad ik aan om niet te focussen op wat je niet ‘mag eten’

“Ik merkte in het begin bij mezelf dat ik me focuste op dingen die ik niet ‘mocht’, dat maakte het moeilijker dan het is. Daarom kun je het beste de knop radicaal om te zetten en alleen kijken naar wat je allemaal wel kunt eten. En dat is heel veel!

Geef het een kans, er is niets meer waard dan je zo lekker voelen! En daarbij: alles wat je kunt eten binnen je koolhydraatarme/keto menu is lekker. Je eet echt niet alleen maar vlees en kaas, wat veel mensen denken, haha!

Gebruik de STARTGIDS als je begint, dan hoef je daarnaast niet zo te puzzelen. Het wordt dan makkelijker toe te passen in je dagelijks leven. En uiteindelijk word je steeds handiger. Ik heb nu alle boeken en ik eet elke dag heerlijk. Ik kook vaak voor mijn diner en lunch tegelijk. En ook al is het soms iets meer werk: het is het waard, ik voel me beter dan ooit! Ik kan het je aanraden.”

 

MEER INFORMATIE
Hormonale klachten, PCOS, overgang, endometriose

 

Wil jij ook jouw ervaring met deze aanpak delen? Stuur ons een bericht. Wij nemen persoonlijk contact met je op voor een interview. Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slanker, energieker en gezonder te worden!   

Delen