Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. GEZONDHEIDSWINST BEHAALD
  6.  » Monique heeft diabetes type 1 en had altijd pijn

Monique heeft diabetes type 1 en had altijd pijn

Monique (58) kreeg op haar 26e te horen dat zij diabetes type 1 had. Direct moest ze beginnen met vier keer per dag insuline spuiten. Naast diabetes type 1 had Monique nog veel andere gezondheidsproblemen: een trage schildklier, reuma en veel pijnklachten. Door de wisselende en vaak te hoge bloedsuikers kreeg ze last van zenuwschade. Monique werd steeds zieker en kon nog maar moeilijk bewegen. Ten einde raad start ze met koolhydraatarm/keto en dat verandert al direct alles. 

Diabetes in de familie

“Ik was al bekend met diabetes, maar dan vooral diabetes type 2. Dit kwam veel voor in de familie, dus ons werd altijd verteld dat we naar de huisarts moesten als we bijvoorbeeld veel dorst hadden, veel moesten plassen en erg moe waren. Dit gebeurde bij mij, in 1988. Maar na onderzoek bleek dat ik diabetes type 1 had: ik moest direct insuline gaan spuiten en zou hier nooit meer vanaf komen.”

Ik mocht eten wat ik wilde

“Diabetes type 1 is anders dan diabetes type 2, waarbij je moet gaan opletten wat je eet. Ik kon wel gewoon lekker alles blijven eten, dacht ik. Maar ik moest wel steeds meer en meer gaan spuiten bijspuiten om de bloedsuikers omlaag te krijgen. Van vier keer per dag, ging ik naar 8 keer op dagen dat ik veel ‘lekkers’ at. Maar wat maakte dat uit, dacht ik. Ik had immers niet voor niets een spuit met insuline.”

Steeds meer bijwerkingen en klachten

“Ik kreeg steeds meer problemen met mijn gewicht en in de loop van de jaren kreeg ik steeds meer gezondheidsproblemen. Zo bleek in de jaren ’90 dat mijn schildklier te traag werkte. Ook kreeg ik na veel onderzoeken de diagnose reuma, maar welke vorm ik had? Dat wisten ze niet precies. Handenvol pillen werkte ik per dag naar binnen: pijnstillers, ontstekingsremmers en antidepressiva (werkt ook tegen de pijn).

Uiteindelijk ben ik geopereerd aan een aantal vingers nadat ik bleek triggervingers te hebben. Maar de pijn bleef en uiteindelijk kreeg ik ook pijn in mijn voeten en benen. Hierdoor kon ik niet meer wandelen en fietsen. Toen ik afgelopen mei zoveel pijn had en tegen het plafond zat besloot ik dat het anders moest. Via mijn zus had ik ooit gehoord dat koolhydraatarm eten kon helpen tegen de pijn: ik besloot het een kans te geven!”

Starten met gezond koolhydraatarm/keto en afbouwen insuline

“Ik kwam TheNewFood op het spoor en ben direct gestart met de weekmenu’s. Ik heb mijn bloedsuikers vanaf dag één goed in de gaten gehouden en direct bleek dat ik helemaal geen kortwerkende insuline meer hoefde te spuiten. Mijn bloedsuikers reageerden nauwelijks op de maaltijden uit de startgids. Ze bleven prachtig stabiel! Al snel kon ik ook de langwerkende insuline verlagen, ik gebruik nu nog maar de helft.

Het eten was veel lekkerder dan ik had verwacht. Ik vond ook de duidelijkheid en structuur van de weekmenu’s heel fijn. Ik hoefde niet te bedenken wat we moesten eten, dat gaf me enorm veel rust. We volgden de startgidsen heel precies. Sinds de start heb ik nooit ‘gesjoemeld’. Ik ben standvastig: als ik ergens voor ga, ga ik er helemaal voor! Dat zorgt er ook voor dat ik optimaal profiteer van deze aanpak.” 

Binnen vier dagen pijnvrij 

“Het effect op mijn lijf was onvoorstelbaar. Alle pijnklachten waren binnen vier dagen verdwenen! Ik kon al direct mijn pijnmedicatie afbouwen. Ik kan nu weer bewegen, ik kan weer wandelen en fietsen. En genieten van het leven. Ik heb zelfs mijn hobby glas-in-lood maken weer opgepakt. Ik  barst weer van de energie! Naast alle gezondheidswinst ben ik ook zo’n 23 kilo afgevallen, ondanks de insuline en mijn trage schildklier!”

Waarom weet niet iedereen dat dit zo goed werkt?

“Toen ik een tijdje bezig was, heb ik de diabetesverpleegkundige opgebeld om haar op de hoogte te stellen. Ik vertelde haar wat ik in korte tijd al had bereikt. Ze reageerde wat laconiek: ze wist wel dat koolhydraatarm/keto eten dit effect zou hebben. Ik was verbaasd. Waarom heeft ze me nooit dit advies gegeven als ze wist hoe goed het werkt? Waarom krijgen niet alle mensen dit advies bij diabetes 1?

Nu pas weet ik, dat je met diabetes type 1 ook diabetes 2 kunt krijgen. Dat je ook met type 1 insulineresistent kan zijn waardoor je lijf koolhydraten niet goed kan verwerken. Daarom moest ik dus steeds meer en meer gaan spuiten om mijn bloedsuikers onder controle te krijgen. En al die insuline maakte de insulineresistentie alleen maar erger. Ik heb mijn lijf zonder het te weten steeds zieker gemaakt.”

Ik heb mijn leven terug

“Mijn omgeving reageert positief, al zijn sommigen nog sceptisch. Zo anders eten? Is dat wel gezond? Maar dan vertel ik ze wat ik allemaal bereikt heb sinds ik weer eet waar mijn lijf voor is gemaakt. Zoveel gezondheidswinst, wie wil dat nou niet! Ga ik dit mijn hele leven volhouden? Zeker weten, ik zeg volmondig ‘JA’. Moeilijk is het niet want ik eet elke dag heerlijk en ik heb mijn leven terug. Dat wil ik graag zo houden.”

Wat zou je anderen nog mee willen geven?

“Start ook. Wacht niet langer, je kunt zelf iets doen om te voorkomen dat je steeds zieker wordt. Mijn diabetesverpleegkundige heeft mij dit allemaal nooit verteld, ik zou willen dat ze dat wel had gedaan. Heb jij diabetes type 1? Neem je leven in je eigen hand, laat het niet aan anderen over om stappen te zetten. Het draait om jou! Jij en je lijf zijn het waard!”

  

Wil jij ook jouw ervaring met deze aanpak delen? Stuur ons een bericht. Wij nemen persoonlijk contact met je op voor een interview. Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slanker, energieker en gezonder te worden!   

Delen