Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. GEZONDHEIDSWINST BEHAALD
  6.  » Simone heeft nu geen last meer van Crohn

Simone heeft nu geen last meer van Crohn

Simone (32) heeft al sinds haar kinderjaren de ziekte van Crohn en start met koolhydraatarm en vetrijk eten na
het zien van een documentaire, op Netflix. Niet alleen valt ze de door haar gewenste kilo’s af, ze heeft nu ook geen last meer van haar darmen en andere symptomen van de ziekte die ze al zo lang heeft.

Een jaar in het ziekenhuis

Simone uit Heerlen was pas 7 toen ze in 1995 heel erg ziek werd en moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Pas na een jaar werd ze ontslagen. Met de diagnose Ziekte van Crohn, waarvan men toen nog dacht dat het een ouderdomsziekte was. Na haar ontslag blijft Simone onder controle bij de kinderarts en krijgt naast het gebruik van medicatie het advies om vet eten te vermijden. 

“Ik wilde zo jong als ik was, die medicijnen niet. Het smaakte erg vies en als kind wil je dat gewoon niet. De kinderarts vond het goed en we mochten het proberen zonder medicatie. Met als voorwaarde dat als de ernstige klachten terugkwamen ik de medicatie weer moest nemen. Maar het ging goed, want mijn moeder lette heel goed op wat ik at. Ze kookte altijd vers en met weinig vet. Ook scherpe kruiden werden vermeden. Suiker niet.” 

Blijvende klachten

Toch bleef Simone klachten houden. “Ik heb altijd veel last van mijn darmen gehad en vaak buikpijn en slijmverlies bij mijn ontlasting. En dat terwijl ik toch goed oplette op wat ik at. Bij elk griepje of ziek zijn, schoten mijn ontstekingswaarden bovendien gelijk omhoog. En daarnaast had ik bijna dagelijks last van een enorm brandend gevoel op mijn rug, kenmerkend voor Crohn. Het heeft mijn leven als kind zeker beïnvloed. Ik heb vaak het gevoel gehad dat ik niet kon doen wat andere kinderen wel konden.” 

The Magic Pill

En dan ziet Simone op Netflix de documentaire ‘The Magic Pill’, waarin artsen, patiënten, wetenschappers en anderen het koolhydraatarme/keto dieet bespreken als oplossing voor veel welvaartsziekten. Simone studeert verpleegkunde en is veel bezig met gezondheid. “Deze documentaire was een trigger voor mij om er verder over na te denken. Veel van wat ik at, was gebaseerd op suikers en dat wilde ik eigenlijk niet meer. Maar in mijn achterhoofd bleef de gedachte van het eten van weinig vet vanwege de Crohn.”

Toch begon Simone met het lezen van wetenschappelijke artikelen. “En daar kwam juist uit naar voren dat deze manier van eten wel positief kan uitwerken bij mijn ziekte. Ik ben er daarna vol ingegaan en al snel merkte ik dat ik me er erg goed bij voelde.” 

Hoe ging het verder?

Hoewel ze in het begin moeite heeft met de toiletgang en veel last van haar darmen, voelde Simone zich vanaf het begin erg goed. “Mijn vriend merkte al heel snel op dat ik helemaal geen buikpijn meer had. En zelf voelde ik dat mijn darmen steeds rustiger werden en ik eigenlijk alles, uiteraard koolhydraten uitgezonderd, kon eten.”

Maar niet alleen op darmgebied merkt Simone de positieve veranderingen. Ook heeft ze door de dag heen meer energie en slaapt ze beter. “Ik heb altijd slecht geslapen en had vaak nachtmerries. Sinds ik koolhydraatarm/keto eet, is ook dat ten goede veranderd. En het brandende gevoel op mijn rug is ook weg. Eigenlijk vind ik dat nog wel het fijnste.”

Wat vinden anderen ervan?

Hoewel koolhydraatarm/keto eten in eerste instantie haaks lijkt te staan op de adviezen die worden gegeven bij de ziekte van Crohn, stond de huisarts er niet negatief tegenover dat Simone deze manier van eten wilde uitproberen. “Hij is bekend met koolhydraatarm eten en stond er open voor. Ik moest het maar proberen.”

En ook haar vriend staat niet negatief tegenover Simone’s nieuwe manier van eten. “Op het avondeten na, doet hij nog niet met mij mee, maar hij heeft het er wel vaak met anderen over. Daarnaast kijken mijn ouders er ook positief tegenaan. Mijn moeder is zelf bekend met koolhydraatarm eten, en mijn vader – hoewel eerst afwachtend – ziet ook dat het werkt. Alleen sommige collega’s staan er niet achter. Maar eigenlijk maakt het me helemaal niet uit wat andere mensen zeggen. Het doet mij en mijn lijf goed. Dat is het belangrijkste.”

Zalige bloemkoolpuree

Wat eet ze op een dag? “Als ontbijt neem ik vaak eieren met ontbijtspek. In de middag eet ik regelmatig restjes van de avond ervoor. En ’s avonds eet ik gewoon groente en vlees, waarmee ik uitgebreid varieer. Ik ben vooral gek op spinazie. Of bijvoorbeeld gevulde courgette.”

Is er dan niets wat ze moeilijk vindt om te laten staan? “Ik vind kip met aardappelpuree heel erg lekker. Maar ik merk dat als ik iets eet dat hoger is in koolhydraten, mijn lichaam daar niet goed op reageert en dus vind ik het het niet meer waard om die dingen te eten. Nu maak ik dus de zalige bloemkoolpuree uit de STAMPPOTSPECIAL!”

En blijft ze de ketogene leefwijze volhouden?

“Eigenlijk ben ik nog niet eens vanwege mijn ziekte met deze koolhydraatarme leefwijze begonnen. Ik deed het in eerste instantie omdat ik niet goed in mijn vel zat en graag wilde afvallen. Ik had overgewicht en voelde me opgeblazen. Daar wilde ik in eerste instantie vanaf. Ik zag bij het beginnen wel de gezondheidsvoordelen, maar ik dacht niet gelijk aan Crohn. Maar ik merkte dus ook dat het voor mijn ziekte heel erg positief was om op deze manier te eten. En om die reden wil ik het ook blijven doen.”

Wil jij ook jouw ervaring met deze aanpak delen? Stuur ons een bericht. Wij nemen persoonlijk contact met je op voor een interview. Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slanker, energieker en gezonder te worden!   

Delen