Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK
  4.  » Vitamine D vergroot overlevingskansen kanker

Vitamine D vergroot overlevingskansen kanker

Patiënten met hogere vitamine D-waarden bij kankerdiagnose hebben betere overlevingskansen en een grotere kans op herstel dan patiënten die vitamine D-tekorten hebben. Dit blijkt uit een meta-analyse dat is gedaan in opdracht de van Endocrine Society in Amerika.

Tekort
Volgens het onderzoek is een verhoging van de vitamine D-waarde met 10 mmol/l voldoende om de overlevingskans met 4 procent te verhogen bij specifieke kankersoorten, waaronder kanker de van kartel- en endeldarm, borstkanker en lymfeklierkanker. Er was een kleinere relatie tussen vitamine D-tekort en longkanker, maagkanker, prostaatkanker, leukemie en melanoom.

Overlevingskansen
In het onderzoek zijn 25 studies met een totaal van 17.332 patiënten meegenomen. Van de deelnemers werden de vitamine D-waarden en overlevingskansen bijgehouden. Ook zijn de waarden voor de diagnose bekeken.

Betere monitoring
Omdat vitamine D-tekorten wereldwijd voorkomen, is het volgens hoofdonderzoeker Hui Wang van belang vitamine D-waarden bij kankerpatiënten beter te monitoren.

Supplementen
We maken zelf vitamine D uit zonlicht. Maar de meeste mensen komen onvoldoende in de zon met ontbloot hoofd en armen en zonder zonnebrand. Supplementen D3 kunnen het tekort aanvullen en zijn aan te raden. Vaak is sprake van een vitamine D tekort, ook bij ‘gezonde’ mensen.

Bron: VoedingNU.nl

Delen