Selecteer een pagina

Wij willen een kloppende koolhydratentabel. 

Vind jij het zo lastig dat de hoeveelheid vermelde koolhydraten in producten lang niet altijd blijkt te kloppen. Voor amandelen bijvoorbeeld worden veel verschillende waardes gehanteerd. Soms wordt 5 gram koolhydraten per 100 gram aangegeven maar soms ook 14 gram koolhydraten per 100 gram. En wortelpeterselie blijkt veel meer koolhydraten te bevatten dan de 2 gram die iedereen denkt. Wij vinden dat er een koolhydratentabel moet komen die wel klopt. 

Wereldwijd onacceptabele verschillen in aangegeven hoeveelheid koolhydraten in natuurproducten

Steeds meer mensen kiezen voor een strikt koolhydraatarm menu om weer slanker en gezonder te worden. En met succes! Zo kunnen mensen met diabetes type 2 vrijwel altijd al binnen enkele weken minderen of zelfs stoppen met insuline en andere bloedsuikerverlagende medicatie. Daarbij werkt een maximum van 25 gram koolhydraten per dag in combinatie met veel meer vet in het begin meestal het beste. Je let dus heel goed op de hoeveelheid koolhydraten. Maar hoe doe je dat wanneer veel informatie over de hoeveelheid koolhydraten in natuurproducten niet blijkt te kloppen?

RIVM geeft toe: de gegevens zijn zéér oud

Ieder land hanteert zijn eigen standaard voedingswaardetabel, in Nederland wordt deze Nevotabel bijgehouden door het RIVM. Maar hoe kan het dat bijvoorbeeld koolraap volgens de tabel in Nederland  2 gram koolhydraten bevat per 100 gram en in een ander land 9 gram? Wie heeft er gelijk?

Ik vroeg het aan het RIVM.  Hun antwoord: “De gegevens in Nevo zijn afkomstig van analyses. Echter zijn deze gegevens zéér oud, dit kan een verklaring zijn voor de afwijking. Ik heb zelf ook nog even gezocht in buitenlandse tabellen. In de voedingswaardetabel van de UK, vind ik een waarde van 2,3 gram koolhydraten deze is echter ook niet erg recent. Dit wil echter niet zeggen dat deze gegevens niet meer kloppen. “

Eigen onderzoek in een laboratorium laat enorme verschillen zien

Om aan te tonen dat er echt iets mis is hebben we zelf in een gespecialiseerd laboratorium een paar ‘verdachte’ natuurproducten laten onderzoeken op de hoeveelheid koolhydraten. Van deze producten vermoeden wij allang dat de gegevens over de hoeveelheid koolhydraten niet klopt. En ons vermoeden blijkt juist. De verschillen met wat er in de tabellen en op de verpakking staat en de werkelijke hoeveelheid koolhydraten zijn zelfs enorm.

Bijvoorbeeld koolraap die volgens de tabellen 2 gram koolhydraten bevat blijkt ruim 5 gram koolhydraten te bevatten. En in wortelpeterselie, waar volgens tabellen 2 gram koolhydraten per 100 gram in zit, blijkt volgens de eerste meting ruim 7 gram koolhydraten te bevatten. Het verschil is zó groot dat we  eerst meer metingen wilden laten doen.  Omdat het om natuurproducten gaat zijn meerdere metingen nodig  om het exacte gemiddelde aantal koolhydraten vast te kunnen stellen. Maar in onze tabel gaan we uit van de gemiddelde van de metingen.

De eerste metingen tonen aan: Nieuw onderzoek is écht nodig

We hebben in ieder geval aangetoond dat onderzoek naar de hoeveelheid koolhydraten in natuurproducten hard nodig is. Om dat goed te doen is veel geld nodig. Wij zijn al lange tijd bezig om mijn voorstel dit te gaan onderzoeken onder de aandacht te brengen van fondsen en projecten. Echter tot nu toe hebben we geen partij gevonden die ons hierin financieel wil steunen. Vandaar dat wij de onderzoeken nu op eigen kosten laten uitvoeren.

Er zijn namelijk veel meer natuurproducten (groenten, fruit, noten, zaden) waarvan wij vermoeden dat het aantal koolhydraten heel anders is dan we nu denken. We zien in de praktijk  vaak dat  mensen op bepaalde koolhydraatarme producten afwijkend reageren.  Wij willen weten hoe dat zit en we zien het als onze missie om dit uit te zoeken.

Wie betaalt de onderzoeken op dit moment?

Alle kosten voor de producten, laboratorium en in kaart brengen worden betaald door  TheNewFood. Waarom? Dit sluit aan bij onze missie: Mensen helpen en informeren om anders te gaan eten, en daarmee ook gezonder en slanker te kunnen worden.  We doen dit dus puur om informatie te geven, het levert ons niets op. Het gaat om heel veel geld, maar ik hecht veel belang aan eerlijke kloppende informatie. Voor wie effectief koolhydraatarm/keto wil eten is deze informatie enorm belangrijk!

Met wie gaan we dit project uitvoeren?
We voeren dit project uit in samenwerking met Drs. Martine van Haperen (Archeoloog en foodblogger bij Vegetus met veel ervaring in onderzoek) en Professor Hoogleraar Bart Verkerke (SPRINT UMCG).

Wat doen we met de resultaten van de onderzoeken?

De uitkomsten van de koolhydraten onderzoeken verwerken we steeds zo snel mogelijk in de koolhydratentabel op deze site. In deze tabel worden staan de meest gangbare natuurproducten opgenomen. Achter opnieuw gemeten producten staat een vinkje aangegeven. 

Soms wordt verdere actie ondernomen, zoals het aanspreken van supermarkten wanneer de informatie die ze geven op hun producten erg afwijkt van de werkelijkheid wat mensen een verkeerd beeld geeft over of het geschikt is en hoeveel ze ervan kunnen eten. 

Waarom worden sommige producten vaker gemeten?

Verse producten zijn nooit allemaal gelijk in koolhydraten. De exacte waardes zullen verschillen per oogst, per land (uren zon!), grondsoort etc. Bij fruit bijvoorbeeld kan de hoeveelheid fruitsuikers enorm verschillen. Om toch een soort richtlijn te krijgen laten we van verschillende oogsten, verspreid over  het jaar, metingen verrichten.

Bij meer metingen nemen we het gemiddelde van alle metingen van dit product.

 

 

 

 

Samenwerking met

Research centrum SPRINT

TheNewFood werkt samen met SPRINT. Het Research Centrum SPRINT heeft als doel mensen een Healthy Ageing te bezorgen. In SPRINT werken 9 universiteiten (waaronder het Universitair Medisch Centrum Groningen) en 70 bedrijven samen.

SPRINT is van mening, dat voeding een heel belangrijke factor is, waarmee de gezondheid van mensen te verbeteren is.

Professor Bart Verkerke, technisch directeur van SPRINT is erg enthousiast over onze plannen:  “Van de vele voedingsadviezen steunt SPRINT de LowCarbHighFat-gedachte: Minder koolhydraten, geen suiker, veel (goede) vetten. Er is de laatste tijd veel wetenschappelijk bewijs voor het positieve effect op de gezondheid. Om dit type voeding te promoten, werkt SPRINT nauw samen met TheNewFood.

Kennis over de juiste hoeveelheden koolhydraten in diverse producten is essentieel voor het slagen van een LowCarbHighFat-voedingspatroon. SPRINT ondersteunt deze actie om betere informatie over de hoeveelheid koolhydraten koolhydraten daarom ook van harte.”

Delen