Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. TIPS & TRICKS
  4.  » 
  5. GEZOND KOOLHYDRAATARM/KETO
  6.  » Leef je écht korter door een koolhydraatarm menu?

Leef je écht korter door een koolhydraatarm menu?

In augustus 2018 kopten verschillende kranten dat je door een koolhydraatarm dieet eerder overlijdt. Spectaculaire koppen natuurlijk, maar de grote vraag (die mij veel is gesteld) is: klopt die informatie?

Niet alleen in Nederland maar wereldwijd waren in de kranten naar aanleiding van dit onderzoek spectaculaire én onverantwoordelijke koppen te vinden. Dit was voor veel mensen verwarrend omdat koolhydraatarm eten voor hen juist veel gezondheidswinst oplevert!

 

LEEF JE KORTER OP EEN KOOLHYDRAATARM/KETO MENU?

 

Allereerst: Eet jij koolhydraatarm/keto, dan gaat dit niet over jou!
Om te beginnen:  Wat in de krantenkoppen koolhydraatarm wordt genoemd gaat in werkelijkheid over gemiddeld (37% caloriebehoefte uit koolhydraten) 140 gram koolhydraten per dag, dat is dus NIET koolhydraatarm! Eet jij wel echt LCHF/koolhydraatarm dan gaat dit hele onderzoek niet over jou!

Buiten dat: het onderzoek waar het hier over gaat bewijst überhaupt helemaal niets!!

Waarom die krantenkoppen? Sensatiezucht in de media?
De kans is groot dat de journalisten alleen naar de conclusie hebben gekeken van het onderzoek en in die conclusie wekken de onderzoekers de indruk dat er iets bewezen is. Maar dat kan helemaal niet.  Onderzoeken waarbij wordt gekeken naar patronen in grote hoeveelheid data kunnen niets bewijzen. Ze kunnen hooguit een mogelijk verband laten zien waarbij ook veel afhangt van de (referentie) groepen die de onderzoekers kiezen.

Wat was het doel van het onderzoek?
Een doel was te onderzoeken of een verband zou kunnen worden gevonden tussen bepaalde voeding en de kans om eerder te overlijden. Een ander doel was te onderzoeken of er een effect is op de levensduur wanneer koolhydraten deels worden vervangen door plantaardige óf dierlijke eiwitten en vetten

Welke informatie gebruikten de onderzoekers?
Onderzoekers gebruikten vragenlijsten die ruim 20 jaar geleden zijn ingevuld. Mensen moesten aangeven wat ze het afgelopen jaar hadden gegeten (zou jij dat nog weten?). In het onderzoek gaan ze ervan uit dat men ook in de 20 – 25 jaar ná het invullen áltijd precies zo is blijven eten!

Daarnaast lijken mensen lang niet alles te hebben ingevuld wat ze aten (te zien aan de weinige calorieën die zijn ingevuld) waardoor de lijsten niet compleet zijn en in feite dus nietszeggend. Met overgewicht en alcoholgebruik werd bovendien geen rekening gehouden terwijl dat juist belangrijke factoren zijn als het gaat over vroege sterfte.

Welke informatie werd niet gebruikt?
De minder-koolhydratengroep bleek vooral te bestaan uit ongezonde rokende, alcohol drinkende mannen die vaak overgewicht en diabetes hadden. Deze mensen hadden dus überhaupt al meer kans om vroegtijdig te overlijden. Ook werd geen onderscheid gemaakt tussen het soort gegeten koolhydraten, zoals koolhydraten uit groente of uit koekjes.

Hoe belangrijk is de uitkomst van dit soort onderzoeken?
Zelfs als het onderzoek perfect was uitgevoerd, zonder fouten, dan nog kan dit soort onderzoek alleen een ‘mogelijk verband’ aantonen wat daarna eerst grondig uitgebreid verder moet worden onderzocht om te kijken of er sprake is van mogelijke oorzaak en gevolg. Dat is in dit onderzoek niet gebeurd.

Het onderzoek zegt dus helemaal niets over LCHF/koolhydraatarm eten?
Nee het was een onderzoek naar een mogelijk verband tussen bepaalde voedingsgroepen en oorzaken van overlijden. De onderzoekers kozen ervoor om in hun conclusie ‘misleidende’ uitspraken te doen die door de kranten zijn opgepikt als ‘bewijs’ dat koolhydraatarm eten ongezond is.

Hoe kun je de volgende keer weten of zo’n krantenbericht waar is?
Bekijk deze video en leer wat het verschil is tussen verband en bewijs en waar je op moet letten als je wilt weten of iets écht waar is.

KUN JE GEZONDER (OUD) WORDEN DOOR KETO ETEN?

Op deze website vind je veel verhalen van échte mensen die veel gezondheidswinst hebben geboekt door LCHF koolhydraatarm te gaan eten. Zoals mensen met diabetes 2 die een slechte prognose hadden en die nu weer ZONDER DIABETES, zonder kans op complicaties en zonder enige medicatie van het leven kunnen genieten. Op deze site vind je ook artikelen van artsen en wetenschappers en échte onderzoeken.
KIES HIERNAAST IN DE RECHTER ZIJBALK OP EEN ONDERWERP OM MEER TE LEZEN!

 

MEER REACTIES OP HET ONDERZOEK IN DE LANCET 

Dr. Harcombe: Dit gaat niet over koolhydraatarm eten! VERTAALD DOOR THENEWFOOD
Dr. Andreas Eenfeldt: Kan een koolhydraatarm dieet je leven verkorten?
Dr. Aseem Malhotra: Koolhydraatarme dieten verkorten de levensduur NIET
Dr. John Schoonbee: Koolhydraatarm en sterfte

 

VERDER LEZEN

Waarom lees je soms negatieve berichten in de krant?
Dr. Harcombe: Dit gaat niet over koolhydraatarm eten! VERTAALD DOOR THENEWFOOD

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn
TheNewFood

Delen