Selecteer een pagina

Geheugen verslechtert door hoge bloedsuikers

Een bloedsuikerspiegel die verhoogd is, maar nog als ‘normaal’ wordt gezien, kan toch geheugenproblemen veroorzaken. Dat blijkt uit een nieuwe studie, gepubliceerd in het medische tijdschrift Neurology. Voorgaande studies hadden al een link aangetoond tussen bloedsuikerstoornissen (zoals diabetes en prediabetes) en slechter functionerende hersenen en dementie.

Verschil zichtbaar in hersenen
Maar nu ontdekten de Duitse onderzoekers dat mensen met een verhoogde – maar volgens de huidige normen niet gevaarlijk hoge – bloedsuikerspiegel ook al slechter presteerden op geheugentesten dan mensen met lagere waarden. Het verschil was ook zichtbaar in de hersenen.

Voor het onderzoek bestudeerden dr. Agnes Flöel van Charité University Medicine en haar collega’s, 141 mensen uit Berlijn. De deelnemers waren tussen de 50 en 80 jaar oud. Geen van hen had diabetes of geheugenproblemen. Ook deden er geen zware drinkers of mensen met obesitas mee.

Woorden herhalen
Bij de participanten werd, nadat zij 10 uur niets gegeten hadden, bloed afgenomen. Daarnaast werd er een MRI-scan van hun hersenen gemaakt. Ook maakte iedereen een geheugentest, waarbij men 15 niet-gerelateerde woorden moest onthouden en die na verschillende periodes moest herhalen.
Over het algemeen presteerden mensen met hogere bloedsuikerwaarden slechter bij de geheugentest. Zelfs binnen de ‘normale’ waarden, als er maar een beetje verschil tussen zat, waren zij vergeetachtiger. Na 30 minuten konden zij twee woorden minder onthouden. Bovendien toonden de MRI’s dat de hippocampus – een hersengebied dat verantwoordelijk is voor het geheugen – kleiner was bij mensen met een hogere bloedsuikerspiegel.

Dementie bestrijden
De onderzoekers benadrukken dat het onderzoek klein was opgezet en geen duidelijk oorzaak-gevolg laat zien. Floël wijst wel op de importantie van meer klinische proeven om aan te tonen dat minder glucose in het lichaam dementie bestrijdt.

Bron: Reuters

 

  

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn
TheNewFood

 

 

Delen