Selecteer een pagina
SUCCESVERHALEN » DIABETES 2 OMGEKEERD » Timo (56) was prediabeet en viel bijna 30 kilo af

Timo (56) was prediabeet en viel bijna 30 kilo af

Drie jaar geleden kreeg Timo van zijn arts te horen dat hij prediabeet was. Er móest iets veranderen. Maar het lukte hem niet om af te vallen, zelfs niet met een diëtiste. Tot begin dit jaar, nadat hij op advies van zijn bedrijfsarts start met koolhydraatarm eten. Inmiddels is hij zonder veel moeite al bijna 30 kilo afgevallen en prediabeet af!

Timo, 191 cm, was zeker al dertig jaar veel te zwaar, maar het lukte nooit eerder om echt af te vallen. Drie jaar terug bleken zijn bloedsuikers te hoog. Hij was prediabeet en had dus grote kans om diabeet te worden wat in zijn familie veel voorkomt. “Ik werd naar de diëtiste gestuurd en ik ging met veel moeite van 134 kilo naar 112 kilo, maar verder kwam ik niet. Ik hield het gewoon niet meer vol; om vier ’s middags gierde ik al van de honger. Dan raakt de motivatie er af en heb je er geen zin meer in en zo kom je uiteindelijk weer aan.” Na deze poging af te vallen woog hij al snel weer 128 kilo.

Ondertussen voelde hij zich steeds minder goed. “Ik had last van vermoeidheid en concentratieproblemen en ja, ik had ook last van dat overgewicht. Ik liep met een peesplaatontsteking; een paar kilo extra is dan ook niet bevorderlijk.”

 

Bedrijfsarts adviseert koolhydraatarme aanpak

Begin dit jaar stelde zijn bedrijfsarts voor om het toch nog eens te proberen, maar dan door aardappelen, pasta rijst en brood te laten staan. Timo ging op onderzoek uit op Internet. Hij werd enthousiast en begon met vol goede moed met een koolhydraatarme aanpak volgens de STARTGIDS van TheNewFood.

“Ik ben er 100% voor gegaan. In het begin was het wennen, maar het viel toch niet tegen. Collega’s keken raar op, maar ik zei dat het mijn kilo’s waren en dat ze als ze dat wilden, die graag van mij mochten overnemen” lacht hij, “ik was super gemotiveerd.“

index

Op een groot bord houdt hij dagelijks bij hoeveel hij weegt en hij geniet van het resultaat! Inmiddels is hij 28 kg afgevallen!

“Mijn collega’s heb ik getrakteerd zodra ik 99 kg was. Per slot van rekening hebben zij enorm meegeleefd. Morgen ben ik jarig en dan trakteer ik ze op zelfgebakken koolhydraatarme chocoladetaart. Dan kan ik zelf ook mee genieten!”

 

Mensen herkennen hem nauwelijks meer!

“Ik voel mij nu echt top. Ik schaam mij niet meer voor mijn lijf, al mag het nog wel wat strakker worden.” Hij geniet ontzettend van het veel slanker zijn, ook qua conditie. “Ik voel me licht, ontzettend licht. Ik heb veel meer energie en mijn peesplaatontsteking is zo goed als genezen. Traplopen gaat weer prima. Zelfs ben nu ook zo ver dat ik het wandelen weer kan oppakken, de voet houdt zich goed.” Mensen die hij al een tijdje niet heeft gezien moeten twee keer kijken of hij het wel echt is. Ze twijfelen, vragen of hij iets mankeert, of hij ziek is misschien… “Nee zeg ik dan, niet ziek, juist beter!”

Willen anderen ook weten hoe hij het doet? “Mensen zijn wel nieuwsgierig, sommige beginnen ook met koolhydraatarm, zoals de receptioniste op m’n werk. Ik denk dat het voor veel mensen goed zou zijn om ook zo te gaan eten. Dan zie ik mensen die veel te zwaar zijn lunchen met boterhammen met vruchtenhagel. Dat schiet niet op natuurlijk!” Ik vraag Timo hoe zijn menu er nu uitziet. “ Ik eet als ik honger heb. Regelmatig sla ik het ontbijt over en eet dan wat om een uur of tien of pas tussen de middag. Meestal een uitgebreide salade of iets met eieren en ’s avonds meestal groente en een stukje vlees of een ovenschotel. Af en toe wat kaas, Griekse yoghurt, slagroom of wat crème fraîche. Geen koek meer in huis, hoogst zelden een stukje pure chocolade. Heb wel een fruitschaal met walnoten, heb ik trek om iets te knabbelen, dan remt de harde schil die eerst gekraakt moet worden het overeten aan de noten.”

 

Heerlijk eten en makkelijk afvallen

Af en toe in het weekend gaat hij uit, dan let hij wel goed op wat hij eet. Wijn en sterke drank laat hij staan. Als anderen een gebakje nemen bestelt hij een kaas- of worstplankje. Heel soms smokkelt hij wel, zoals gisteren nog: “Toen heb ik in het Joods Kwartier een stuk joodse chocolade matzes gegeten. Zat ook wat suiker in, maar voel mij nergens schuldig over. Het was een gezellige dag en zoiets houdt je sterk.

Soms moet dat kunnen vind Timo, maar niet vaak. “Want ik eet heerlijk, ik mis eigenlijk niks. Vroeger was ik koek en ijs gek, maar ik taal daar niet meer naar.” Timo is van plan nog flink wat kilo’s kwijt te raken en ook daarna met deze eetwijze door te gaan. “Misschien word ik iets minder streng als ik op mijn streefgewicht zit. In ieder geval weet ik nu dat als ik aankom, hoe ik op een eenvoudige en lekkere manier dat er ook weer afkrijg”

Wordt vervolgt!

Matty Barnhoorn
TheNewFood