Selecteer een pagina
SUCCESVERHALEN » DIABETES 2 OMGEKEERD » Paul (72) verslaat diabetes met koolhydraatarme aanpak

Paul (72) verslaat diabetes met koolhydraatarme aanpak

Een paar jaar geleden werd bij Paul onverwacht diabetes geconstateerd. Hij moest direct aan de pillen, maar zijn bloedsuikers bleven maar stijgen. Wanneer Paul een artikel tegenkomt over een koolhydraatarme aanpak bij diabetes besluit hij om dit te proberen. En met succes! Inmiddels is Paul al weer 3 jaar van de diabetesmedicatie af en zijn zijn bloedwaardes mooi laag en stabiel.

Begin oktober ontvang ik een mail van Petra: “Hoi Matty, mijn man is ook “genezen” van zijn type 2 diabetes dankzij de overstap op jouw aanpak. Hij is een moeilijke eter en miste erg zijn brood , nu bak ik elke dag spelt brood met tevens een geweldig resultaat. Zijn bloedsuikers zijn mooi regelmatig en laag en zijn gewicht ook. Ook eet hij soms Carisma aardappelen en spelt pasta. Staan jullie hier niet achter, want vind dit nergens terug.”

Ik mail Petra dat ik blij ben dat het zo goed gaat met haar man. En dat een koolhydraatarme/KETO aanpak bij insulineresistentie en diabetes toch altijd maatwerk blijft! Meestal is het echt zaak om heel weinig koolhydraten te eten. Maar wat voor de één werkt, werkt net even anders voor de ander. Dat moet je toch zelf uitvinden. En zo kom ik in gesprek met haar man Paul die graag zijn verhaal wil delen.

 

“Ik dacht altijd dat ik zo gezond was!”

Paul (72) uit Enkhuizen heeft altijd veel aan sport gedaan. Tennis, golf, de vierdaagse lopen… Hij was ook altijd gezond tot hij drie jaar geleden plotseling een TIA krijgt waarvan hij gelukkig weer goed herstelt. Maar in die periode wordt ook ontdekt dat hij beginnende diabetes heeft, waarvoor hij medicatie krijgt voorgeschreven. “Dat was wel even schrikken. Voor ik die TIA kreeg dacht dat ik altijd dat ik zo gezond was!”

Paul krijgt medicatie voorgeschreven maar toch lopen de bloedsuiker waardes steeds verder op. Hij herinnert zich dat op een gegeven moment, tijdens een vakantie, zijn bloedwaarde opliep naar 10, ondanks de pillen. Teruggekomen las hij een artikel over voeding en bloedsuikers. Het advies was koolhydraatarm eten! “Ik ben dat advies eigenlijk meteen gaan volgen en binnen een paar weken kon ik stoppen met de diabetespillen en was mijn bloedsuikerspiegel gemiddeld 6,2.”

 

Huisarts wil niet in gesprek over koolhydraatarm

Ik neem aan dat zijn huisarts erg blij is met Paul en zijn koolhydraatarme aanpak! Maar dat valt tegen. ”Bij het diabetes centrum en de huisarts hebben we het weinig over het koolhydraatarme dieet. We hebben het al vaak geprobeerd, maar er is niet echt een ingang te vinden voor een gesprek. Ze schrijven liever metformine voor of insuline omdat koolhydraatarm/KETO niet vol te houden is zeggen ze. Onbekend maak dus nog steeds onbemind.”

Dat het niet is vol te houden geldt zeker niet voor Paul en zijn vrouw, voor hen is koolhydraatarm eten een levensstijl geworden. Ze bakken zelf hun verse speltbrood, zelfs op vakantie! Voor Paul was het wel een hele omschakeling. Hij miste in het begin heel erg wit brood, kadetjes en aardappels. Nadat ze speltbrood ontdekte, waarvoor ze het meel zelf bij de molen halen, werd het een stuk makkelijker. “

Sinds kort eet hij dus ook af en toe wat Carisma aardappelen en zijn bloedsuikers blijven er mooi stabiel bij, blijkbaar kan hij die paar aardappeltjes goed hebben! “Zelfs drinken we af en toe een glaasje wijn!” Fijne bijkomstigheid: Inmiddels is hij al 9 kilo afgevallen. “Niet dat ik veel te zwaar was, maar dit is wel een gezonder gewicht.“

 

“Deze aanpak werkt best aanstekelijk!”

Paul beseft wel dat het heel fijn is dat ze dit samen kunnen doen. “Mijn vrouw heeft vanaf het begin mee gedaan. Dat maakt het wel makkelijker, want als je steeds elk apart moet koken dat houd je misschien niet vol. Zijn vrouw is zelf verpleegkundige en weet dus als geen ander hoe belangrijk het is om de bloedsuikers goed in de gaten te houden!

Zijn succes levert veel positieve reacties op uit zijn omgeving. “In het begin niet hoor, mensen waren eerst nogal sceptisch, je leest ook van alles over koolhydraten. Tot ze de resultaten zien. Nu zijn er heel wat die al flink zijn afgevallen en gezonder zijn geworden door ook volgens deze aanpak te gaan eten! Het werkt best aanstekelijk!”

 

Ook starten met koolhydraatarm eten? Ik adviseer altijd om in het begin uitsluitend pure en onbewerkte producten te eten met maximaal 20 gram koolhydraten per dag. Zo maak je de meest effectieve start en kun je optimaal resultaat behalen. Later kan je eventueel proberen of en welke voedingsmiddelen je kunt toevoegen. Bij de één kan er meer dan bij de ander. 

 

 Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn
TheNewFood