Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. RECEPTEN
  4.  » Tagliatelle van asperges met roomsaus

Tagliatelle van asperges met roomsaus

De romige saus maak je van asperges en is ook heerlijk over groene asperges of bijvoorbeeld gekookte broccoli. 
Lekker met gekookt ei of eet er bijvoorbeeld kipfilet bij of ander vlees of vis (zie tip). Dit is een recept uit de lentespecial. Onder dit recept vind je een overzicht van alle recepten die in deze special staan.

Volg je de weekmenu’s? Dan kun je je diner of lunch gerust een keer ruilen voor dit gerecht. Heb je de startgidsen met weekmenu’s nog niet in huis? Maak gebruik van deze aanbieding!

DIT HEB JE NODIG VOOR 2 PORTIES (± 7,5 GRAM KH PER PORTIE)

500 gram dikke witte asperges

100 gram crème fraîche

100 ml slagroom (of mascarpone)

70 gram Grana Padano kaas, geraspt

200 gram lekkere ham, in reepjes

1/2 blokje groentebouillon

zwarte peper en zout

OPTIE 2 hardgekookte eieren, fijngesneden (ook zonder ei erg lekker)

OPTIE plukje groen

ZO MAAK JE HET

1. Schil de asperges (als dat nog niet is gedaan) en breek het onderste harde deel van de asperges af. Houd de schillen en de afgebroken uiteinden apart.

2. Leg een asperge plat op het aanrecht, houd hem vast bij de kop en schaaf met een kaasschaaf mooie lange linten. Doe dit zo bij alle asperges.  Alle reststukken houd je apart. De tagliatelle houd je apart (eventueel onder een vochtige doek als je ze langer van tevoren maakt).

3. Kook alle reststukken, schillen (als je die hebt) en de afgebroken uiteinden in een pan water met zout, tot ze helemaal zacht zijn. Dit duurt een minuut of 20. Controleer even met een vork of alles goed zachtgekookt is, kook eventueel nog wat langer.

4. Giet af de aspergeresten dan af, maar vang het kookvocht op in een ruime pan, dit gooi je dus niet weg. Pureer de aspergeresten met de crème fraîche, slagroom, kaas en het stukje bouillonblokje. Vind je de saus te dik doe er dan iets van het kookvocht bij. Breng de saus op smaak met zwarte peper en houd hem warm.

6. Voeg de tagliatelle toe aan de pan met het kookvocht. Voeg wat extra water toe, zodat de tagliatelle net onder water staat. Laat beetgaar koken in een minuut of vijf.

7. Giet de beetgare slierten af in een vergiet en verdeel vervolgens over de borden. Verdeel de saus erover en verdeel de ham erover. Garneer eventueel met een plukje groen. Serveer er eventueel het hardgekookte ei bij.

TIP De saus is ook heerlijk over beetgare groene asperges!
TIP Het kookvocht van de tagliatelle kun je weer gebruiken als basis voor een soep! 

VARIATIE MET VIS  Laat de ham weg en eet er een moot zalm of andere vis bij.
VEGETARISCHE VARIANT Laat de ham weg, eet met hardgekookt ei en eventueel een paar verbrokkelde walnoten.

 

DIT IS EEN RECEPT UIT DE LENTESPECIAL, DEZE RECEPTEN VIND JE OOK IN DIT BOEK: 

Delen