Deze hartige taartjes met ei zien er gezellig uit en je kunt er alle kanten meer op. Leuk als ontbijt, lunch of brunch. Maar bij het avondeten kan natuurlijk ook. Je eet ze koud (foto links) of warm kan (foto’s rechts), allebei heerlijk. Maak meerdere éénpersoonstaartjes of een wat grotere taart voor meer personen. Kijk ook bij alle variatietips!
Dit is een recept uit de LENTESPECIAL, een overzicht van alle recepten die in dit boek staan vind je onder dit recept.
1 PORTIE ± 5 GRAM KH PER PORTIE
DIT HEB JE NODIG VOOR HET EENPERSOONSTAARTJE (LINKS OP DE FOTO)
2 eieren
1 eetlepel crème fraîche
50 gram pittige geraspte kaas
1 rijpe tomaat, in kleine blokjes
1 el tomatenketchup zonder suiker (Heinz)
150 gram gehakte bladspinazie uit de diepvries, (of verse spinazie, dan even een minuutje koken, uitlekken en fijnhakken)
75 gram feta, verbrokkeld (liever geen feta? Witte kaasblokjes of geitenkaas)
1 theelepel tijm
zout en zwarte peper naar smaak
OPTIE plukje groen
ZO MAAK JE HET EENPERSOONSTAARTJE (LINKS OP DE FOTO)
1. Je maakt eerst de verschillende laagjes klaar in aparte bakjes:
LAAG SPINAZIE: Laat diepvriesspinazie eerst ontdooien en druk het vocht eruit. Meng de spinazie met de verbrokkelde feta of één van de andere opties. Roer de tijm erdoor en breng op smaak met zout en zwarte peper.
LAAG ROEREI: klop 2 eieren los met 1 eetlepel crème fraîche, peper en zout in een magnetronbestendige kom. Zet 30 seconden op vol vermogen in de magnetron, roer los met een vork en herhaal dit tot het ei gaar is (koekenpan: verhit 1 eetlepel roomboter in een koekenpan, giet het beslag in de pan en roer rustig door tot het ei gestold is). Roer de geraspte kaas erdoor en breng op smaak met zout en peper. Laat het eimengsel (minstens) een kwartiertje koud worden in de koelkast.
LAAG TOMAAT: Meng de tomatenblokjes met de tomatenketchup en wat zwarte peper.
2. Zet een kookring op het bord (zie opmerking over kookringen) en schep de helft van het spinaziemengsel in de ring. Strijk het mooi uit, zodat het een dichte laag is. Schep hier de helft van het eimengsel op, strijk weer mooi uit en schep er de helft van het tomatenmengsel op. Maak zo nog drie lagen. Garneer eventueel met een plukje groen.
OPTIE WARME TAARTJES
Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet de RVS kookring (zie opmerkingen) op de bakplaat (eventueel de onderkant van een taartvorm) en bouw het taartje op zoals bovenbeschreven. Laat de garnering weg en voeg nog een laag toe van geraspte jonge kaas of mozzarella. Bak het taartje zo’n 20 minuten tot de kaas is gesmolten.
EXTRA OPTIE GEBAKKEN EI
Terwijl het taartje in de oven staat kun je eventueel een eitje bakken in de kookring. Verhit een klontje roomboter in de koekenpan, zet de kookring in de koekenpan en breek het ei hier voorzichtig in. Probeer de dooier heel te houden. Laat het ei rustig garen en schep het met een platte spatel bovenop het taartje.
OPTIE EXTRA TUSSENLAAG
Maak eventueel een extra tussenlaag van kleine avocadoblokjes, gemengd met 1 tl citroensap en 1 fijngehakte lente-ui.
KOOKRINGEN
Kookringen (zie foto) worden ook wel ‘garneerringen’ of ‘uitsteekringen’ genoemd. Voor mijn taartje gebruikte ik een rvs kookring van 9 cm doorsnede. Maar groter of iets kleiner kan ook.
Geen kookring?
Gebruik eventueel een kleine springvorm en maak een taartje voor meerdere personen. Of schep de laagjes in de omgekeerde volgorde in een grote mok, leg na het vullen een bord ondersteboven op de mok, houd het bord op de mok en draai ze tegelijk om. Til de mok omhoog van het bord af.
KLIK HIER voor een overzicht van alle gerechten die in deze LENTESPECIAL staan
BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten
Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.
Boeken ook als PDF leverbaar