Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. RECEPTEN
  4.  » Koolhydraatarm/keto ‘stokbrood’

Koolhydraatarm/keto ‘stokbrood’

Eindelijk een ‘stokbrood’ met maar heel weinig koolhydraten. Je vindt dit stokbrood ook in de LENTESPECIAL, samen met recepten voor wentelteefjes en heerlijke ‘croque monsieur’ (Franse tosti). Onderaan deze pagina vind je een overzicht van alle recepten uit dit lenteboek.

Het stokbrood is heerlijk zacht van binnen en knapperig van buiten! Alleen de vorm is anders. Je maakt dit ‘stokbrood’ in puntvormen of muffinvormen, en van die broodjes snijd je na het afkoelen mooie sneetjes. Heerlijk om even te roosteren of te bakken in roomboter of olijfolie.

Zo’n broodje is ook geschikt als je net bent begonnen met de startgids. Er zitten niet te veel koolhydraten in en geen amandelmeel of kokosmeel (we zien vaak stilstand bij amandelmeel of ‘uit ketose gaan’, zeker in de eerste weken!).

Het recept is ook heel geschikt om hamburgerbroodjes te maken. Je kunt daar een speciale vorm voor gebruiken (zie TIP). Het beslag is vloeibaar, je kunt er dus geen broodjes van vormen voor op de bakplaat. Een waarschuwing: dit brood is ‘voor erbij’, dus niet als maaltijd. Eet vooral puur vers en echt eten! Dus in dit geval ‘beleg met brood’ en niet andersom! Ook als je de weekmenu’s volgt, zou je af en toe zo’n broodje kunnen nemen, houd het dan bij één per dag.

Recept ‘STOKBROOD’

VOOR 8 BROODJES ± 0,8 gram koolhydraten per stuk
50 ml milde olijfolie
5 eieren maat L
100 gram smeerkaas (zie TIP)
200 gram hüttenkäse (cottage cheese)
50 gram eiwitpoeder (proteïnepoeder) (zie TIP)
60 gram gepeld hennepzaad (supermarkt)
1 kleine theelepel bakpoeder
1/4 theelepel zout

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de bakvormen klaar, liefst een siliconen en anders de vorm invetten met boter of olie (zie TIP). 
2. Meng olijfolie, eieren, smeerkaas en hüttenkäse in de keukenmachine of met een staafmixer, tot een glad beslag.
3. Meng in een aparte kom de rest van de ingrediënten goed door elkaar en roer dit mengsel dan bij het beslag, mix nog even goed.
4. Giet het beslag in de vormen en laat het beslag minstens 15 minuten rusten.
5. Bak de broodjes 35 tot 40 minuten in het midden van de oven. Ze zijn dan goed bruin en heel stevig als je erop drukt. 
6. Laat de broodjes goed afkoelen voor je ze in plakjes snijdt.  Eet ze zo of bak/grill ze eerst.
SNEETJES OPBAKKEN IN DE AIRFRYER Sneetjes vier minuten in de airfryer op 180 graden.
SNEETJES ROOSTEREN OF OPBAKKEN Wil je een sneetje ‘stokbrood’ roosteren, in het grillapparaat of op de barbecue, bestrijk het dan eerst met wat olijfolie, nóg lekkerder! Sneetjes even opbakken in olijfolie in de koekenpan is ook erg lekker.

TIP BEWAREN goed afgesloten een paar dagen in de koelkast of vries ze (eventueel in sneetjes) in.
TIP EIWITPOEDER hier vind je meer informatie over geschikte soorten. Je kunt ook de supermarktlijst raadplegen (gebruik de zoekfunctie).
TIP SMEERKAAS Gebruik naturel smeerkaas met max 0,2 gram kh/100 gram, gebruik de supermarktlijst.
TIP HAMBURGERBROODJES Gebruik een wat grotere ronde vorm (zie bakvormen). Je kunt extra broodjes gerust invriezen en eventueel weer knapperig maken in de broodrooster, overdwars opengesneden in de grill of in de oven.
TIP BAKVORMEN (je kunt deze broodjes niet zonder vorm maken, het beslag is vloeibaar) Gebruik geen cakeblik of broodblik, dan krijg je een compact brood wat niet goed gaar wordt en inzakt! Kies één van de volgende vormen:

Bakvorm 8 punten. Hier online te koop.

Bakvorm muffinvormen (8 muffins uit beslag). Hier online te koop.

Bakvorm hamburgerbroodjes (9 broodjes uit beslag). Hier online te koop.

 

FIT IS EEN RECEPT UIT DE LENTESPECIAL, HIERONDER VIND JE ALLE RECEPTEN

Delen