Selecteer een pagina
  1. RECEPTEN
  2.  » Koolhydraatarm/keto ‘stokbrood’

Koolhydraatarm/keto ‘stokbrood’

Eindelijk een ‘stokbrood’ met maar heel weinig koolhydraten. Het brood is heerlijk zacht van binnen en knapperig van buiten! Alleen de vorm is anders. Je maakt dit ‘stokbrood’ in puntvormen of muffinvormen, en van die broodjes snijd je na het afkoelen mooie sneetjes. De sneetjes kun je ook heerlijk even roosteren in het grillapparaat of op de barbecue. Of bakken in olijfolie.

Zo’n broodje is ook geschikt als je net bent begonnen met de startgids. Er zitten niet te veel koolhydraten in en geen amandelmeel of kokosmeel (we zien vaak stilstand bij amandelmeel of ‘uit ketose gaan’, zeker in de eerste weken!).
Het recept is ook heel geschikt om hamburgerbroodjes te maken. Je kunt daar een speciale vorm voor gebruiken (zie TIP).
Het beslag is vloeibaar, je kunt er dus geen broodjes van vormen voor op de bakplaat.

Een waarschuwing is misschien op z’n plek: Het brood is ‘voor erbij’, dus niet als maaltijd. Eet vooral puur vers en echt eten! Dus in dit geval ‘beleg met brood’ en niet andersom! Ook als je de weekmenu’s volgt, zou je af en toe zo’n broodje kunnen nemen, houd het dan bij één per dag.

)Recept ‘STOKBROOD’

VOOR 8 BROODJES ± 0,8 gram koolhydraten per stuk

50 ml milde olijfolie
5 eieren maat L
100 gram smeerkaas (zie TIP)
200 gram hüttenkäse (cottage cheese)
50 gram eiwitpoeder (proteïnepoeder) (zie TIP)
60 gram gepeld hennepzaad (supermarkt)
1 kleine theelepel bakpoeder
1/4 theelepel zout

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de bakvormen klaar, liefst een siliconen en anders de vorm invetten met boter of olie (zie TIP). 
2. Meng olijfolie, eieren, smeerkaas en hüttenkäse in de keukenmachine of met een staafmixer, tot een glad beslag.
3. Meng in een aparte kom de rest van de ingrediënten goed door elkaar en roer dit mengsel dan bij het beslag, mix nog even goed.
4. Giet het beslag in de vormen en laat het beslag 15 minuten rusten.
5. Bak de broodjes 35 tot 40 minuten in het midden van de oven. Ze zijn dan goed bruin en heel stevig als je erop drukt. 
6. Laat de broodjes goed afkoelen voor je ze in plakjes snijdt.  Eet ze zo of bak/grill ze eerst.
BAKKEN IN DE AIRFRYER Sneetjes vier minuten in de airfryer op 180 graden.
ROOSTEREN OF OPBAKKEN Wil je een sneetje ‘stokbrood’ roosteren, in het grillapparaat of op de barbecue, bestrijk het dan eerst met wat olijfolie, nóg lekkerder! Sneetjes even opbakken in olijfolie in de koekenpan is ook erg lekker.

TIP EIWITPOEDER hier vind je meer informatie over geschikte soorten. Je kunt ook de supermarktlijst raadplegen (gebruik de zoekfunctie).
TIP SMEERKAAS Gebruik naturel smeerkaas met max 0,2 gram kh/100 gram, gebruik de supermarktlijst.
TIP HAMBURGERBROODJES Gebruik een wat grotere ronde vorm (zie bakvormen). Je kunt extra broodjes gerust invriezen en eventueel weer knapperig maken in de broodrooster, overdwars opegesneden in de grill of in de oven.
TIP BAKVORMEN Gebruik liever geen cakeblik of broodblik, dan krijg je een compact brood wat niet goed gaar wordt en inzakt! Kies één van de volgende vormen:

Bakvorm 8 punten. Hier online te koop.

Bakvorm muffinvormen (8 muffins uit beslag). Hier online te koop.

Bakvorm hamburgerbroodjes (9 broodjes uit beslag). Hier online te koop.

 

MEER BROODVERVANGERS VIND JE IN DE ONTBIJT&LUNCHSPECIAL!  HIERONDER ALLE RECEPTEN