Selecteer een pagina

MEDICATIE AFBOUWEN

Bloedsuikers dalen bij onze aanpak al direct drastisch, dit vraagt om adequate actie.

Maak hierbij eventueel gebruik van de ‘handleiding afbouwen diabetesmedicatie’. 

 

 

ONDERSCHAT HET FANTASTISCHE EFFECT NIET!

DM2 patiënten die bloedsuikerverlagende medicatie gebruiken moeten al vanaf dag één starten met medicatie afbouwen. De eerste week kan het nodig zijn om elke dag contact te hebben met de patiënt. Bereid de DM2 patiënt voor en maak een samen een plan!

Al vanaf de eerste dag dient medicatie vaak gehalveerd te worden. Het toedienen van insuline heeft een negatieve invloed op insulineresistentie. Mijn ervaring is dat wanneer insuline snel wordt afgebouwd (binnen een paar dagen tot een week) dat de bloedsuikers veel sneller verbeteren dan wanneer heel langzaam wordt afgebouwd. Bovendien verklein je daarmee het risico op hypo’s.

 

NL HANDLEIDING DEMEDICALISEREN (DOOR PROFESSIONALS)

Via Langerhans worden nascholingen aangeboden gericht op het veilig en effectief afbouwen van medicatie. Een aantal artsen hebben samen met Langerhans een handleiding gemaakt op basis van hun eigen ervaringen. Deze handleiding is bedoeld om te gebruiken bij de behandeling van patiënten met DMT2 die zijn ingesteld op orale medicatie (geen SGLT2-remmer), GLP1-agonisten en/of insulinetherapie. In de handleiding vindt u meer informatie over de mate van koolhydraatbeperking, diabetesinstelling en medicatiegebruik.

LET OP: De aanpak van TheNewFood is STRIKT KOOLHYDRAATARM (MAX 25 GRAM KOOLHYDRATEN PER DAG)

Handleiding downloaden
De handleiding kan hier worden gedownload.

ENGELSTALIGE MEDISCHE INFORMATIE

Wereldwijd adviseren steeds meer artsen en andere zorgprofessionals een koolhydraatarme aanpak zoals die van TheNewfood. Veel artsen werken samen. De Zweedse huisarts Andreas Eenfeldt is hierin samen met professor Tim Noakes (Zuid Afrika) voortrekker. Op de website dietdocter.com meer over hen en veel achtergrondinformatie en wetenschappelijk bewijs aangaande een strikt koolhydraatarme aanpak. Speciaal voor zorgprofessionals is er deze pagina.

Een aantal belangrijke en praktische pagina’s:
Zeer uitgebreide handleiding aanpassen medicatie
Mogelijke bijwerkingen en problemen

Met betrekking tot het beoordelen van cholesterolwaardes/ratio’s bij deze aanpak hier meer informatie (NL)

 

INFORMATIE VOOR DIETISTEN

Voor veel diëtisten is een strikt koolhydraatarm menu nieuw. Dit is dus niet iets wat op de opleiding is geleerd. Bovendien zijn in de loop der jaren de opvattingen over gezond eten drastisch gewijzigd naar aanleiding van nieuwe en betere onderzoeken. Voor veel diëtisten is een gezond strikt koolhydraatarm menu maken nog een uitdaging.

Een gezond en puur koolhydraatarm menu gaat beslist niet alleen over het verminderen van de dagelijkse koolhydraatinname.
Het gaat over pure volwaardige (verse) voeding. En méér gezonde vetten zoals avocado, roomboter en olijfolie. Het lichaam gaat vet gebruiken als brandstof in plaats van koolhydraten. Zeker in de eerste weken/maanden is het ruim toevoegen van extra vet daarom belangrijk.

Lightproducten (waar het vet is uitgehaald en suiker/zetmeel aan is toegevoegd) passen niet in deze aanpak. Ook ongezonde vetten zoals transvetten en omega-6-rijke plantaardige olie worden vermeden. Koek, brood, pasta, rijst, aardappels en bewerkte producten horen ook niet in een gezond koolhydraatarm menu thuis.

Diëtisten kunnen tegen gereduceerd tarief een inzage-exemplaar van de startgids bestellen via de mail.

Meer informatie
Meer (engelstalige) informatie voor diëtisten.
Tips/aanpassingen (nederlands) wanneer het afvallen stagneert. 

 

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn
TheNewFood