Selecteer een pagina
SUCCESVERHALEN » VEEL AFGEVALLEN » Verpleegkundige Lara valt ruim 40 kilo af

Verpleegkundige Lara valt ruim 40 kilo af

Lara Schalk (25) heeft van jongs af aan al problemen met haar gewicht. Ze probeert allerlei diëten, maar valt nooit blijvend af. Vaak wordt ze uiteindelijk zelfs zwaarder dan voordat ze begon met diëten. Daarnaast voelt ze zich vaak moe, futloos en heeft ze last van stemmingswisselingen. In 2015 merkt dat overgewicht en gezondheidsproblemen haar steeds meer in de weg gaat zitten, ook in haar werk.  Ze besluit zich te gaan verdiepen in voeding en gezondheid en haar eigen experiment te worden. 

Dit zal uiteindelijk veel veranderen in haar leven. Ze behaalt niet alleen zelf geweldige resultaten, ze ontdekt ook dat het helpen en motiveren van anderen om anders te gaan eten (om af te vallen en gezonder te worden) haar grote missie is. Haar medische achtergrond komt hierbij goed van pas.

Moe en futloos door koolhydraten

Om eindelijk echt iets aan haar overgewicht te doen verdiepte  Lara zich in 2015 in voeding en gezondheid. Ze ontdekte dat koolhydraten je moe en futloos kunnen maken. Daarop schrapte ze producten als rijst, aardappelen, pasta en brood uit haar eigen menu. Dit zorgde voor verbetering: vermoeidheidsklachten namen af en haar energie nam toe. Maar het afvallen viel tegen. Blijkbaar moest ze het toch anders aanpakken.

Ook merkte ze dat ze soms ook moe en hongerig werd na het eten van zogenaamd ‘minder ongezonde’ koolhydraten, bijvoorbeeld grote porties fruit en magere kwark. Ze ging verder zoeken en toen ze de site van TheNewFood tegenkwam viel alles op z’n plek. Het roer ging om en Lara besloot nog veel strikter koolhydraatarm / keto te gaan eten volgens de startgids weekmenu’s.

Eindelijk afvallen (ruim 40 kilo!) en niet meer steeds honger

Met deze nieuwe manier van koolhydraatarme aanpak viel ze wel snel af en had ze daarnaast geen honger meer. “Vroeger leek ik onverzadigbaar. Ik kon enorme hoeveelheden eten en hoe meer ik at, hoe meer ik wilde eten! Toen ik strikt koolhydraatarm begon te eten voelde ik me eindelijk vol en verzadigd.”

“Ik had niet continu de behoefte om iets in mijn mond te stoppen. Begrijp me niet verkeerd… ik houd nog steeds van eten.  Maar die cravings zijn weg en ik voel nu weer beter wanneer ik honger heb of gewoon ‘zin in iets’.” Ik heb ‘eetrust’

Uiteindelijk viel Lara binnen 14 maanden ruim 40 kg af en kon ze zonder veel moeite op gewicht blijven. 

“Zorgprofessionals denken vaak nog dat koolhydraten onmisbaar zijn”

Als verpleegkundige heeft Lara in het begin heel wat meningen moeten aanhoren van andere zorgprofessionals, en ook van kennissen en familieleden. Zij vonden het raar dat zij afweek van wat volgens de ‘norm’ gezond is. “De reguliere gezondheidszorg heeft moeite met de grotere hoeveelheden vetten. Daarnaast wordt er nog steeds vaak gedacht dat koolhydraten nodig zijn om goed te kunnen functioneren. Terwijl het tegendeel waar is”

Lara had steeds vaker het gevoel zich te moeten verantwoorden. Ze besloot op een gegeven moment dit niet meer te doen en zich te focussen op hoe zij zich voelde en wat haar lijf nodig had. Ze merkte dat haar gezondheid en energie met sprongen vooruit ging door deze aanpak!

Uiteindelijk leidde haar enorme gewichtsverlies wel tot meer acceptatie van haar nieuwe eetpatroon. Veel mensen, ook haar collega’s in de zorg, wilden zelfs weten wat ze precies had gedaan. “Ze waren dan echt onder de indruk dat ik dat had bereikt met alleen puur, vers eten met meer gezonde vetten en minder koolhydraten.” Steeds meer mensen in haar omgeving en ook collega’s werden enthousiast en wilden ook aan de slag!

Opmerkelijke gezondheidswinst

Maar er gebeurde veel meer dan alleen de kilo’s die eraf vlogen… Want van jongs af aan had Lara al last van darmproblemen gehad en met deze nieuwe manier van eten verdwenen deze klachten helemaal!

Ook speelde ernstige immuunproblemen met allergische reacties, problemen die veel minder werden. “De klachten zijn nog niet helemaal weg, maar ik krab ’s nachts niet meer mijn rug open. Ik heb daarnaast veel minder anti-allergie medicatie nodig.” Ook haar PMS klachten zijn afgenomen, stemmingswisselingen zijn minder hevig geworden en ze heeft al vanaf het begin geen migraine aanval meer gehad.

Medisch voedingsspecialist en expert in koolhydraatarm/keto eten en gezondheid

De verpleegkundige in Lara is verrast en opgetogen.  “Tijdens al mijn onderzoek kwam ik zoveel verhalen van mensen tegen die enorm opknapten toen zij koolhydraatarm begonnen te eten, dat kon ik niet negeren! Ik wist dat ik hier iets mee moest en wilde doen, dit was te mooi om niet verder te vertellen.”

Lara gaat verder met haar studie en wordt al snel een specialist op het gebied van koolhydraatarm / keto eten en gezondheid. Steeds vaker beginnen mensen Lara om advies te vragen bij gezondheidsproblemen die mogelijk met een aangepast menu kunnen verbeteren. Ze merkt dat dit precies is wat bij haar past.

“Helaas bleek er in mijn werk als verpleegkundige binnen een zorginstelling weinig ruimte om mijn kennis als medisch voedingsspecialist en expert in koolhydraatarm/keto eten toe te passen. Patiënten komen om andere redenen naar ons toe, zijn vaak te kort opgenomen om hen voldoende te informeren en begeleiden en daarnaast moet de zorg nog wennen aan koolhydraatarm als dieetadvies.” Lara gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging waarbij ze haar kennis en ervaring kan toepassen.

En zo kom ik in gesprek met Lara… 

“Eindelijk kan ik van mijn passie mijn werk maken!”

Begin 2019 sluit Lara aan bij het team van TheNewFood. Hier kan ze zich helemaal richten op waar ze goed in is:  Het uitdragen en ondersteunen van de koolhydraatarme boodschap om Nederland gezonder te maken. “Eindelijk kan ik van mijn passie en hetgeen mijn eigen gezondheid zó geholpen heeft mijn werk maken!”

Lara geeft ook één-op-één voedinsgsadvies en begeleiding aan mensen met diabetes 2 die samen met Lara diabetes 2 willen omkeren en ze biedt een voedingscoach traject aan voor starters of mensen die al langer bezig zijn, waarbij ook mensen met bepaalde aandoeningen (bijvoorbeeld bij PCOS, overgevoeligheid of prikkelbare darm syndroom) welkom zijn voor medische voedingsadviezen.

Begin maart was Lara samen met mij in Denver op het grootste congres ter wereld op het gebied van koolhydraatarm / keto, waar we weer veel nieuwe inzichten, kennis en inspiratie hebben opgedaan! Deze info delen we op de site en in de boeken.

Ik ben heel erg blij met Lara in ons team! 

 

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn
TheNewFood