Selecteer een pagina

Voorjaars-stamppotje met raapstelen

Ieder voorjaar kijk ik weer uit naar de raapsteeltjes. Wat een feest op je bord, zo’n zonnig ‘knapperig’ stamppotje! De kruidige smaak van de raapstelen is heerlijk in combinatie met de kruidenkaas. Eet je hem liever zonder vlees? Dan laat je het spek gewoon weg. Deze stamppot eet je zonder jus of saus, want hij is helemaal af zo. Probeer het maar eens! Meer van deze heerlijke stamppotten, vind je in de stamppotspecial, met nog meer ‘Hollandse gerechten’! Meer voorjaarsgerechten vind je in de lentespecial!

± 2 porties ± 10 GRAM KH PER PORTIE (KH 10-12)

DIT HEB JE NODIG VOOR 2 PORTIES 

200 gram bloemkool, roosjes en witte stronken, in een paar stukken
300 gram knolselderij, zonder schil, in een paar stukken
2 eetlepels Griekse yoghurt
1/2 blokje groentebouillon (of meer, naar smaak)
100 gram plakjes ontbijtspek (kun je weglaten)
2 bosjes raapstelen (± 300 gram), gewassen en zonder bruine wortelpuntjes, grof in drie stukken gesneden (meer raapstelen kan ook)
100 gram verse spinazie, grof gehakt (of gehakte diepvriesspinazie, ontdooit en uitgelekt)
150 gram kaas met kruiden, in kleine blokjes (bijvoorbeeld brandnetelkaas, feneriekkaas, riperkrite, mosterdkaas, geitenkaas of ‘gewone kaas’) 
Zout en peper naar smaak

ZO MAAK JE HET 

1. Kook de bloemkool samen met de knolselderij gaar.
2. Bak ondertussen het ontbijtspek bruin in een droge koekenpan en laat afkoelen op een keukenpapier.
3. Giet de gare groentes goed af en pureer ze met de yoghurt en het blokje bouillon. Gebruik een staafmixer of keukenmachine.
4. 
Warm de groentepuree al roerend (ook over de bodem) nog even heel goed door en haal de pan van het vuur.
5. Roer de spinazie en raapstelen (allebei rauw) door de puree en roer tot slot de blokjes kaas erdoor.
6. Breng eventueel op smaak met zout en peper. 
7. Schep op de borden, breek het spek in stukken en verdeel over de stamppot.

TIP Deze stamppot is op bovenstaande wijze gemaakt echt overheerlijk. Wil je liever andere groentes gebruiken voor de puree? Gebruik dan de vers-koolhydratentabel om uit te rekenen hoeveel koolhydraten er in je stamppotje zitten. 

TIP PRODUCTKEUZE Een overzicht van producten die in de boeken worden gebruikt, en welke keuzes je hier in hebt, vind je hier

MEER STAMPPOTRECEPTEN VIND JE IN DE STAMPPOTSPECIAL (RECEPTENOVERZICHT HIERONDER).

 

Delen