Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. GEZONDHEIDSWINST BEHAALD
  6.  » 47 kilo kwijt ondanks trage schildklier

47 kilo kwijt ondanks trage schildklier

Janke (1961) was zo’n volleerde lijner, die ‘alles’ al had geprobeerd. Haar langzaam werkende schildklier maakte het er niet makkelijker op en ze werd steeds dikker. Na een hartinfarct wist ze: ik móet echt afvallen. Met een keto aanpak lukt het haar uiteindelijk om 47 kilo af te vallen in een halfjaar.  Janke wil liever niet herkenbaar op de foto, maar wil wel graag haar verhaal delen. Om anderen een hart onder de riem te steken.

Je was pas 47 en kreeg een hartinfarct?

“Ik trouwde 35 jaar geleden in maat 38, maar dat was al heel snel verleden tijd; ik werd snel dikker. Ik probeerde wel gezond te eten trouwens; veel pasta, aardappel, brood, groente, en veel fruit. Ik dacht dus echt wel gezond bezig te zijn. Maar ik had altijd honger en bleef maar eten. Ik voelde me nooit fit, had vreetbuien, een slechte conditie, sliep slecht en ik had geen energie. Ik had ook heel veel stress.

In 2011 ging het mis. Vanuit het niets werd ik misselijk en kreeg ik een vreselijke druk op de borst. Ik moest spugen en de pijn werd erger. Binnen zeven minuten was de ambulance er, met loeiende sirene ging ik naar het ziekenhuis. Een hartinfarct! Ik bleek een vernauwing op de driesprong met de aorta te hebben, dotteren was niet mogelijk. Uiteindelijk ging ik met veel medicatie naar huis.”

Je hebt een maagverkleining overwogen?

“Na dat hartinfarct raadde mijn toenmalige huisarts mij een maagverkleining aan. Er moest iets gebeuren! Ik heb het serieus overwogen, alle info aangevraagd en een afspraak gemaakt. Op het laatste moment heb ik toch afgezegd. Ik vond het te ver gaan: het verminken van gezond lijf. Ook al was ik natuurlijk al niet echt gezond.

Ik heb toen alle mogelijke diëten geprobeerd, calorie-arm, vetvrij, crashdiëten… Maar ik hield het allemaal nog geen week vol. Half september 2019 wees de weegschaal 128 kilo aan. Met een lengte van 158 cm, ik was dus veel te zwaar, er moest iets gebeuren. “

Je geloofde eigenlijk niet in een koolhydraatarme/keto aanpak? 

“Een vriendin gaf me een figuurlijke schop onder de kont. Ze daagde me uit om een koolhydraatarme/keto aanpak te proberen. Ik had er geen vertrouwen in en begon er eigenlijk alleen aan om te bewijzen dat dat ook niet werkt voor mij. Maar ik werd blij verrast; het werkte wel! Binnen een half jaar woog ik 93 kilo.

Van maat 52/54 zat ik nu op maat 42 voor broeken. Shirts die ik kocht met zo veel mogelijk xxx, waren nu maat L geworden. Daarmee was ik er nog niet, maar ik had er nu alle vertrouwen in. Langzaam maar zeker zakt mijn gewicht verder. Inmiddels ben ik 47 kilo kwijt, dat heeft best wel even geduurd, maar ik had geduld!”

Hoe ben je begonnen?

“Ik begon eerst met de informatie die ik vond op Google, maar gelukkig kwam ik al snel TheNewFood tegen. De eerste week vond ik pittig, maar na een week was de snaaizin weg en kon ik zonder moeite de menu’s volgen. Toen was ik om. Na de STARTGIDS volgden al snel meer boekjes. Vroeger zat mijn dag vol met moeilijke momenten. Er was altijd wel een aanleiding om te gaan eten, maar dat was nu gewoon weg.

Goed nieuws: “Naar aanleiding van dit interview is mijn man zich ook meer gaan verdiepen in alle informatie op de website. Hij had eigenlijk geen idee dat dit zoveel gezondheidswinst kan opleveren. Vanaf nu doet hij met me mee, heeft hij besloten!”

Wat vond je arts ervan?

“Mijn huisarts en cardioloog waren meteen enthousiast. Die kenden me niet meer terug! Na een half jaar mocht ik naar de helft minder medicatie dan toen ik begon. Van dertien pillen op een dag, naar zes!  Ik kon ook stoppen met bloedverdunners en met Thyrax voor mijn schildklier; de bloedwaardes waren perfect, niet meer nodig.

Ik blijf enthousiast doorgaan. Ik val niet meer onder de zwaargewichten, geen pijn bij wandelen, fietsen kan weer uren lang en ja er zouden nog wat kilo’s afkunnen, gebeurt het is het oké, zo niet? Ook oké. Ik sta er nu heel ontspannen in.”

Wat vonden anderen ervan?

“Mijn omgeving, tja… dat is lachen want die zeggen dat ik gek ben, ongezond bezig ben enzo. Slagroom in de koffie??? Ik werd echt keihard uitgelachen. Alleen mijn man stond achter mij, en dat was wel gaaf, maar ja hij is ook gek op slagroom, haha. Al gauw zagen de anderen dat ik slanker werd en me veel beter, fitter en vrolijker voelde, maar nog vinden ze het heel raar. Ik laat ze maar praten, wie vragen heeft, leg ik het uit.

Op visite, of eten bij anderen, gaat prima. Iedereen houdt er rekening mee of ik neem voor mezelf iets mee. Ik kies vaak een maaltijd uit één van de boekjes, en bijvoorbeeld soep als lunch. Ontbijten doe ik sowieso al niet meer, sinds ik 2 jaar geleden ben begonnen met deelvasten.”

Ga je het volhouden? 

“Ik voel me fantastisch, fit en happy! En ga zeker nooit meer te veel koolhydraten eten… Deze manier van eten bevalt me prima en ga ik zeker volhouden. Het doet me ook niks meer, als ik anderen iets koolhydraatrijks zie eten. Vroeger zou ik medelijden met mezelf hebben. Nu denk ik: over vijf minuten is dat gebakje op en dan heb je een berg koolhydraten in je lijf gestopt waar je alleen maar ziek van wordt…

Ik heb ook geen andere optie: met Pasen had ik voor het eerst wat extra gegeten, daar heb ik twee dagen last van gehad. Dus ik ben voorlopig weer ‘genezen’. Ik ga weer lekker door met de boekjes: ik kook op dit moment veel uit de OVENSPECIAL en de VASTENSPECIAL. Eerlijk waar: ik ben nog niets tegengekomen wat niet heerlijk is.”

Wat wil je anderen meegeven?

“Ik zou iedereen (ook mensen met gezondheidsproblemen die misschien twijfelen) willen vragen om het een kans te geven! Probeer het een maand! En in die maand zul je zien dat je je beter gaat voelen. Stap af van dat idee dat vet slecht is en dat je alles mager of light moet eten. Is even omschakelen, maar als je binnen een korte tijd je al zo veel beter voelt, dan weet je toch dat het goed voor je is?”

Wil jij ook jouw ervaring met deze aanpak delen? Laat het ons weten! Wij nemen persoonlijk contact met je op voor een interview. Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slanker, energieker en gezonder te worden!  

Delen