Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. VEEL AFGEVALLEN
  6.  » Drie generaties koolhydraatarm/keto

Drie generaties koolhydraatarm/keto

Martijn begon ermee, zoon Mike en moeder Emmy werden enthousiast en gingen met hem meedoen. Ze zijn alledrie terecht trots op wat ze nu al bereikt hebben met deze aanpak!  Samen vielen ze al 64 kilo af! Ze vertellen er graag meer over…

Emmy (66) 16 kilo afgevallen, ondanks schildklierproblemen

“Toen Martijn over keto begon, wilde ik er niets van weten. Ik dacht: heb je hem weer met z’n zoveelste dieet. Hij had al zoveel geprobeerd. Maar toch: dit leek wel te werken bij hem. Ik liet me uiteindelijk door Mike overhalen en gelukkig maar. Want als die kilo’s er eindelijk echt afgaan, ben je zo blij! Ik viel een kilo per week af en dat, terwijl ik een trage schilklier heb, waarvoor ik medicatie slik.”

Hoe ben je begonnen?

“Ik ben meteen begonnen met de STARTGIDS, dat gaf veel houvast. Mike heeft me toen in de vakantie ook veel geholpen. Hij was toen zelf al een poosje bezig. Ik merkte al vrij snel dat ik meer energie kreeg. Normaal deed ik elke dag een dutje in de middag, maar dat is nu voorbij. Ik wil geen dutjes meer, even zitten is al meer dan genoeg. Ik wandel door de week met oppashonden en merk dat me dat veel makkelijker afgaat.”

Had je altijd al overgewicht? 

“Vanaf m’n jongste jeugd was ik al te dik en moest ik aan de lijn. Ik mocht veel niet meer eten, maar deed het vaak toch. Ik ben jong getrouwd en was al snel zwanger. Het was veel en ik werd steeds zwaarder. Toen ik schildklierproblemen kreeg, ben ik nog meer aangekomen.  Ik heb van alles geprobeerd, maar niets werkte echt. Dan houd je zo’n dieet ook niet vol, op een gegeven moment barst de bom.”

Nu lukt het wel om af te vallen?

“Dit is heel goed te doen, al moet ik wel blijven opletten. Zo in de loop van de maanden slopen er toch wat meer koolhydraten in. Dan vind je andere recepten en ga je dingen bakken en koolhydraatarm snacken. Daardoor stopte het afvallen en kwam ik zelfs weer wat aan! Een goede waarschuwing: ik moet er bovenop blijven zitten. En dat is niet erg, want ik eet heerlijk!”

Wat heeft het je nog meer opgeleverd?

“Ik heb bijna geen last meer van onrustige darmen en winderigheid. Behalve als ik te veel dingen met amandelmeel eet, dan gaat het weer mis. En wat ook heel mooi is: ik heb sinds 2008 een huidziekte, PRP, hiervoor krijg ik injecties. Maar het gaat met deze manier van eten veel beter! Mijn dermatoloog is erg enthousiast, hij zei: dat je geen suiker meer eet, kon wel eens een hele goede beslissing voor je zijn.”

Zoon Martijn (43) 38 kilo afgevallen: “Had ik dit maar twintig jaar eerder ontdekt.”

“Begin 2019 woog ik zo’n 150 kilo. Het lukte me wel om wat af te vallen, maar alleen maar met heel veel honger. Ik ben wel lang, 196 cm, maar ik was dus veel te zwaar. Ik weet niet eens meer hoe deze aanpak op mijn pad is gekomen, maar ik ben er enorm dankbaar voor. Inmiddels weeg ik 38 kilo minder en het kost me geen enkele moeite om het vol te houden en nog verder af te vallen. Had ik dit maar twintig jaar eerder ontdekt.

Was dit je eerste keer aan de lijn?

“Helaas niet, ik ben al zo’n beetje mijn hele leven met afvallen bezig, op mijn veertiende woog ik al 100 kilo en liep ik bij een diëtiste. Niet dat dat veel hielp. Uiteindelijk werd ik steeds zwaarder en heb ik zelfs wel 193 kilo gewogen! Ik heb van alles geprobeerd, ja wat niet eigenlijk. Met hongerremmers lukte het me ooit om veel af te vallen, maar toen die pillen niet meer verkrijgbaar waren, zaten de kilo’s er zo weer aan.

Op een gegeven moment had ik m’n buik vol van dat vetarm; mager vlees, magere melk. Ik was altijd maar zoekende naar een manier waarmee het wel zou kunnen lukken. Zo kwam ik op internet de aanpak van TheNewFood tegen.

Was je meteen overtuigd dat dit het was?

“Het was heel goed te doen: het werkte! Ik kreeg eindelijk eetrust. Zó onvoorstelbaar fijn is dat. Voor het eerst in mijn leven voelde ik mij gewoon verzadigd. Terwijl ik wel heel snel afviel. En nog steeds. In het begin was ik nog bang dat het veel werk zou zijn. Ook om alles bij te houden van macro’s, maar dat is al voor je gedaan, je hoeft niets bij te houden! En alles is zo snel klaar te maken, het maakt van elke kerel een bijna chef-kok. Er staat niets in die boekjes wat niet heerlijk is! Een dikke pluim voor Matty. 

Wat heeft het je nog meer opgeleverd?

“Ik merk dat ik veel meer gefocused ben, veel helderder. Ik was vroeger ook altijd moe, dan kwam ik van mijn werk en was ik helemaal op. Ik had totaal geen energie. Ik ben kraanmachinist en had mijn lunchtijd echt nodig om bij te komen in m’n cabine, terwijl ik dus zittend werk heb. Nu kom ik uit de kraan tijdens m’n lunch en loop ik rustig drie kilometer door Amsterdam. Ik kan bijna niet uitleggen hoe gelukkig ik hiermee ben. 
Ik ben ook zo blij met al die boekjes! Ik kook me mal, ook voor m’n meissie. Zij doet natuurlijk ook mee!

Wat vinden anderen?

“Mensen snappen het vaak niet. Dan bieden ze me wat aan en dan zeg ik: dat eet ik niet. Punt. Ze proberen me vaak over te halen, want: één keer kan het toch wel? Maar daar heb ik geen zin in, ik wil me niet meer voelen zoals eerst. Op de bouw was er laatst een portier die me een snoepje aanbood: ik vertelde hem over mijn manier van eten. Hij zei: dat is gevaarlijk! Ik moest daar wel om lachen. Ik ben gezonder dan ooit!

Kleinzoon Mike (12) 10 kilo afgevallen en weer veel meer energie

“In de zomer van 2019 ging ik met mijn vader op vakantie naar Noorwegen. Eenmaal daar, stelde hij voor dat ik tijdens de vakantie met hem mee zou eten. Ik vond het spannend, maar dacht: laten we het maar gewoon doen. Het viel me enorm mee, ik had verwacht dat ik erg zou moeten wennen. Na de eerste week merkte ik al meer energie dan voor ik begon. Ik besloot al vrij snel dat ik er niet mee zou stoppen na de vakantie.”

Best bijzonder voor iemand van twaalf om zomaar mee te gaan doen?

Ik was altijd al wat dikker en wilde niet zoals mijn vader heel erg dik worden. Ik vond het fijn dat het bij mij ook werkt. Ik ben 10 kilo afgevallen. Het is ook belangrijk voor mij om op mijn gewicht te letten vanwege mijn lengte. Ik ben nu al 187 cm en mijn lichaam heeft het best zwaar. Ik was al gestopt met voetbal, omdat ik last kreeg van mijn knieën en voeten door het snelle groeien. Maar nu voel ik me veel beter.”

Wat vinden anderen?

“Veel jongens uit mijn klas begrijpen er niets van. Ik moet eerlijk zeggen, toen mijn vader net was begonnen hiermee, begreep ik het ook niet wat hij aan het doen was. Ik dacht vooral: heeft hij weer zo’n raar dieet. Maar toen ik het zelf ging doen, snapte ik waarom hij er zo blij mee is. Je voelt je zo goed! Het is ook geen dieet. En op school, ach:  Als ik iets van blokjes kaas, plakjes worst, noten/zadenbrood, komkommer en tomaat bij me heb, dan vragen ze wanneer ik gezond ga eten. Ik vind dat ergens wel grappig. Mensen hebben vaak een verkeerd beeld over gezond eten.”

Wat willen ze anderen meegeven?

Martijn: je moet het gewoon doen en ervaren en dan zal je merken dat het een fantastische manier van eten is.  Mike: gewoon doen. Het is de moeite waard, omdat je je veel beter voelt. Emmy: zet die knop om, ga ervoor en geniet ervan.  

Wil jij ook jouw ervaring met deze aanpak delen? Laat het ons weten! Wij nemen persoonlijk contact met je op voor een interview. Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slanker, energieker en gezonder te worden!  

Delen